reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy do diety maluszków:) kiedy i od czego zacząć

My mleko jemy raz dziennie, i w nocy, mleko mamy na recepte także prawie jak na kartki. :-( Także coś trzeba wymyslać, jemy zypy przeróżne już gniecione, mokre biszkopty, owoce z kaszami, kanapki z pasztetem lub kiełbaska.

reklama
muszę spróbować kanapki z pasztetem mu dać-drobiowy jakiś nie? Luckaa a jakie Ty mleko masz na receptę? ja mam bebilon pepti na receptę-ok 11zł za puszkę ,ale juz go przestawiam na bebilon zwykły-no to wychodzi mi drożej -ale cóż,jesli nie musi jeśc zhydrolizowanych mieszanek to nie będę mu z oszczędności tylko podawać-zobaczymy jaka będzie reakcja na nowe mleczko

Maja pije krowie mleko, wcina kanapki z pasztetem z królika (swojski) i praktycznie je wszystko. Naleśniki już od dawna pałaszuje, zupa ogórkowa, ziemniaki z sosem, sałatkę jarzynową itd:-D

Anne pewnie drobiowy lepszy. Tutaj sa specjalnie dla dzieci robione w takich misiowych pojemniczkach.
Agapa a krowie mleko swojskie czy sklepowe? Rozcienczasz?

Aaa, i zapomnialam dodac, ze jeszcze kielbaski na cieplo z indyka tez sa ok:-)

Maja pije krowie mleko, wcina kanapki z pasztetem z królika (swojski) i praktycznie je wszystko. Naleśniki już od dawna pałaszuje, zupa ogórkowa, ziemniaki z sosem, sałatkę jarzynową itd:-D
ooo nieźle,naprawde dajesz jej mleko krowie? my przy 1szym naszym dziecku-synkowi zaczęliśmy dawać mleko krowie za namową "doradczyń " różnych i żałujemy,bo potem nasz syn przypłacił to silna alergią i częstymi chorobami dróg oddechowych-na tle alergicznym i do dziś ma skazę białkową,szorstkie policzki -typowa atopowa skóra na policzkach,najpierw karmiłam go piersią,potem zachorowałam na serce-6tyg po porodzie-a właściwie miałam ukrytą wadę,która ujawniła się własnie w tym czasie i musiałam przerwać karmienie,a zacząć brać leki,najpierw był "nan",a jak syn miał pół roku-mleko krowie,już nigdy nie podałabym dziecku takiego mleka.Agapko-to twoja decyzja,ale mleko krowie nie jest dla małych niemowlaków,Zawiera dużo białka i sodu, które obciążają nerki maluszka,jest słabo przyswajalne przez organizm małego dziecka, a nawet może być szkodliwe,ma za mało żelaza.No nie wiem,Ty już najlepiej znasz i obserwujesz swoje dziecko,ja tylko moje zdanie Ci przekazuję na ten temat
Anne pewnie drobiowy lepszy. Tutaj sa specjalnie dla dzieci robione w takich misiowych pojemniczkach.
Agapa a krowie mleko swojskie czy sklepowe? Rozcienczasz?

Aaa, i zapomnialam dodac, ze jeszcze kielbaski na cieplo z indyka tez sa ok:-)

takie "misiowe"to pewnie bezpieczniejsze,bo z pasztetem to też różnie bywa,rózne rzeczy tam mielą do niego

reklama
na temat mleka krowiego polecam tę stronkę Mleko

oczywiście mleka modyfikowane też sa od krowy-chyba,że sojowe to nie.Ale są tak zmodyfikowane właśnie,żeby były łatwo przyswajalne dla dziecka.No nie wiem,dużo dzieci było karmionych dawniej mlekiem krowim,bądź mlekiem pełnym w proszku-tym "niebieskim",ale myślę,że te dzieci miały swoje problemy z brzuszkami np.bywały niespokojne.Agapko,Ty decydujesz,czym karmisz Maję,Ty ją obserwujesz,jak reaguje,czy dobrze toleruje to mleczko,czy jest spokojna,nie płacze w nocy-nie boli ją brzuszek,jakie ma stolce i jak się rozwija-jesteś mamą i na pewno wyczujesz,co jest dla niej dobre.Ale szczerze-to ja bym się nie odważyła na mleko ze sklepu jakieś pasteryzowane,albo UHT-przynajmniej do dwóch ,trzech lat

Do góry