reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

WPROWADZAMY NOWE POKARMY

ale musze sie rozpisac ;D
Cyprysiowa slodsze niz Gerbera (moja Ada tez sie krzywila ;) ) sa wlasnie z Bobovity musy jablkowe pakowane w czteropaki po 7,20 jakos :) naprawde pyszne, wlasnie zjadlam jednego, a mala dzis zjadla polowe, ciekawa jestem czy tam przypadkiem nie ma cukru bo wyrzucilam oslonke kartonowa ::) i my tez caly zestaw herbatek z Hippa mamy i ostatnio coraz wiecej Ada wypija jakby spragniona, uspokajajaca jest rewelka-bardzo smaczna :) ale czesto tez wspomagam koperkowa ;) a jakie sa od 4 miesiaca ???
ketsa dzisiaj wzielam na spacerek gazetki i siedzac na laweczce troche sobie w nich czytalam na temat odzywiania, zwracam honor bo mialas 200 % racji ;D z zageszczaniem, lepiej aby Paula tego jednak nie robila jesl Kacpereki ladnie przybiera bo to jednak dodatkowe kalorie, a dalej idac w moich rozwazaniach, moje dziecko z waga juz nie ma problemow, to zageszczac sama bede tylko dwa razy dziennie, na noc i z rana :) w ciagu dnia mleko 2, herbatki, deserki, zupki itp., nie wiedzialam, ze te z Nestle takie drogie ale z Bobovity sa super !! wiec pewnie przy nich zostane, te puree tez kuszace i na mojej liscie zakupow :) cos jeszcze chcialam Ci napisac :p aha, kubek niekapek powiadasz, moja Ada wszystko z butli, lyzeczka dopiero pomalu sie uczymy, a kiedy uczyc z niekapka ??? moze byc ciezko z Ada :p
gizell temat kaszek :) kaszki tylko z Nestle, jednak najlepsze kleiki, ryzowy lub kukurydziany, ten pierwszy na rozwolnienia, drugi dobry przy zaparciach ;) po 1 lyzeczce na butelke i wlasnie z butelki Ada pije, oczywiscie musi byc wiekszy otwor :) po kleikach mozesz zaczac podawac kaszki z Nesle z dodatkiem owocow, cala masa do wyboru, osobiscie nie polecam z bananami bo po chwili czarnieja w mleku i wygladaja jak robaki, jak pierwszy raz to zobaczylam to bylam przestraszona smiertelnie ::) :p
powoli wprowadzamy mleko nastepne, teraz przez 2 tygodnie bede mieszac z jedynka, ale moja kuzynka np. tez Nanem karmila i jak jej Ala skonczyla 4 miesiace to po prostu kupila 2 i podala i nic malej nie bylo ale lepiej stopniowo jednak :)

reklama
Mamy butelkowe ile mleczka modyfikowanego jedzą Wasze dzieciaczki ( ile razy dziennie i ile ml ) jeśli już podajecie coś ze słoiczków ? I kiedy podajecie te owocki czy te marcheweczki ? Chodzi mi o "jadłospis" dnia :)

Joeey ja jeszcze apropo zagęszczania mleczka, bo nasz pediatra kazał zagęszczać Bebiko kleikiem kukurydzianym za każdym razem jak je podaję. Niestety nigdzie ( ale autentycznie chyba w 10 sklepach ) nie znaleźliśmy kleiku kukurydzianego Nestle ( tylko Nestle robi ) no i zadzwoniłam do tego pediatry i spytałam czy może być kaszka kukurydziana i powiedział, że jeśli dziecko skończyło 4 miesiące to może być. Czemu kleik jest bardziej polecany ???

Aha, i jeszcze mam pytanko czy Wasze dzieciaczki przesypiają całą noc ? Kamil od jakiegoś tygodnia budzi się około 3 lub 4 rano ( choć wcześniej już przesypiał całą noc ), a potem znowu ok. 6 rano :( Zastanawiam się, czy to głód go budzi, czy  już coś z dziąsełkami ? Mam nadzieję, że jak mu zagęszczę to mleczko to prześpi całą noc, bo od tygodnia czuję się, jakbym miała w domu noworodka  ::)

Joeey ten kubek niekapek z Aventu podobno można używać już od 3 miesięcy ja już zaczynam po mału próbować dawać piciu w nim bo chce jak najszybciej zrezygnować z butelki ze względu na próchnice butelkową(chociaż oczywiście łatwiej wygodniej i czyściej jest z butelką).
Nie jest to łatwe bo Maks na pewno za szybko nie wpadnie na to że trzeba trzymać za te rączki od kubeczka i tak przyechylić żeby leciało .... ale po mału prubujemy
a ustnik od kubka przynajmniej jest troche miększy więc powinien jakoś pomału się przyzwyczaić

Bartyś kleik chyba dlatego lepszy że lżejszy dla żołądka niż kaszka ale ja np. zaczynałam od kleiku ryżowego i było ok.

A z wprowadzaniem posiłków to wygląda to tak że na początku zastępuje jeden posiłek mleczny właśnie daniem ze słoiczka i stopniowo będe to rozszerzać tylko właśnie teraz nie wiem ile mleczka dziennie powinno sie podać przy np. 3 posiłkach nie mlecznych...

I robie tak jak właśnie Joeey pisała tzn. wieczorem dodaje do mleczka kaszki i wtedy licze to już jako kaszkę a nie jako zagęszczone mleko (tyle ze to jeszcze bardzo rzadkie jest i stopniowo z czasem zagęszczam)

a tu jest taji mniej wiecej schemacik
http://www.nutricia.com.pl/klub_schemat_zywienia.php?PHPSESSID=7b3d238d0dd76562ee5ea4be33904e87

Anetko a ty karmisz jeszcze swoim mleczkiem? jak dajesz sztuczne to na noc właśnie spróbuj dodać troszke kleiku może będzie lepiej spał Kamilek
Ale skoro już przesypiał noce to to na pewno o dziąsełka chodzi, to możesz też spróbować dać herbatkę z melisą uspokajającą (jet hippa i bobovity) ale jak zęby będą bardzo dawały w kość to wtedy nic nie pomoże :p

bartys no dziwne, ze nie mozesz dostac tego kukurydzianego :p ale sprobuj z ryzowym, tez jest super i wlasnie lekkostrawny-lzejszy na poczatek ale Kamilek juz duzy jest to i mozesz kaszki sypac ;) grunt to zaczynac od malych ilosci ;)
i piszesz, ze pediatra kazal Ci podawac do kazdej porcji mleczka..hhhhmmmm to w takim razie tez bede sypac ale sladowe ilosci w ciagu dnia moze ::) musze sie zapytac mojej lekarz, ona nic o zywieniu nie mowi wcale :p
a jadlospisu dnia nie mam ustalonego bo zalezy to od mojej krolewny jak spi i na co ma ochote :laugh: a ze sloiczkow to my wdrazamy jabluszko ;) ale nie jako samodzielny posilek tylko jako dodatek bo Ada malutko je narazie...
ketsa nie wiedzialam, ze sa juz od 3 miesiaca, no to czas i na Nas, nastepna rzecz na moja liste zakupow (a ja wciaz o niej :laugh: ) co ja bym bez Was zrobila ??? ;D ;D ;D

Ja dzisiaj na noc tez zrobiłam mleko z kleikiem ryzowym ale tyle go wsypałam ze było gęsto , niby ten klei ma pomóc małemu zeby nie ulewał, zobaczymy ::)

A jak zapytałam p doktor o jakieś deserki czy owocki to powiedziałaze na razie nie dawac ;) a ja juz dawno podaje ::)

Moniczko my już w zasadzie bardziej na Bebiko niż na moim mleczku. Daję jeszcze 2 razy dziennie mojego, tyle ile uda mi się zciągnąć, no i w nocy Kamilek jeszcze ciągnął z cyca ale to tak dla uśpienia jak się obudził, no i rano ok. 7, ale teraz wychodzi na to, że to nie zaspokaja jego głodu skoro się budzi w nocy ( raz co 2 godziny się budził :( ). Na moje oko,to jeszcze nie problemy z dziąsłami, bo nie ma rozpulchnionych ( a to chyba tak się zaczyna ??? )
Aha, i dzięki za tego linka do fajnego schemaciku :)

Joeey no normalnie w 3 supermarketach nie było tego kleiku kukurydzianego Nestle, a nawet kaszki kukurydzainej Bobovita, nie mówiąc o wszystkich małych sklepach na terenie Wieliczki i okolic :(
Co do ilości tego kleiku to kazał na takie 150 ml mleczka dodać płaską łyżeczkę, a jeśli nie kleiku tylko kaszki, to jeszcze mniej.

reklama
bartys no popatrz, u mnie to samo, juz noce były tak ładnie przesypiane a teraz znowu pobudka ok 4 rano i potem ok 6, zwariować mozna, zagęszczam kaszką na noc ( też mam problem zdobyć kleik Nestle) to nic nie daje a dodatkowo brzuszek boli, co tu wykombinować, żeby spał do rana. Inna sprawa, że chodzi bardzo wcześnie spać, o 19.30 i z reguły zasypia podczas wieczornego karmienia, probowaliśmy go przetrzymać do 20, 21, ale nie dało rady, zasypiał nawet na rękach i miał gdzieś wszystkie zabawki, po prostu tak go przyzwyczailiśmy od noworodka i teraz trudno to zmienić. Wiele bym dała, żeby nie wstawać o tej 4 ::) (tzn żeby mąż nie wstawał, jest kochany )

Do góry