reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WPROWADZAMY NOWE POKARMY

A u nas ostatnio harmonogram wyglada tak (wszystko z dokladnascia do 1 godz.)

6:00 cyc
do 7:30 zabawa miedzy spiaca mama i tata
przytulanki z mama i zabawa na macie
9:00 cyc
spacer i drzemka na dworze
12:00 obiadek z mieskiem + cyc do popicia
zabawa na macie i przytulanki z mama
14:00 cyc
drzemka i pozniej zabawa
17:00 cyc
spacer
19:00 deserek owoce
zabawa i przytulanki z tata, kapiel
20:00 cyc
sen

I Kuba w ostatnim czasie budzi mi sie na pociumkanie z cycka ok. polnocy i 4tej. Chociaz moze bardziej to jest potrzeba bliskosci, bo zjada bardzo niewiele. Czasami tylko przyssie sie do piersi i spi dalej.

reklama
U nas jest tak:

budzimy się o 6:00 , o 8:00 jest cyccoch, potem spacerek, o 12 owoce i cycoch, albo sam cycoch, zależy jak bardzo jest zmęczona, bo zaraz po cycku zasypia, po drzemce spacerek (gdziekolwiek, byle nie na słońcu), 15 obiadek (zupka z kaszką "dynia z ziemniakami") ok 17 cycek, 20 kaszka słodka i o 21 cycek przy którym zasypia, a w nocy budzi się tylko raz ok 5 na cycka. W dzień popija wodę min. z dodatkiem dosłownie kilku granulek herbatki rumiankowej, ale pije tego baaardzo malutko.

Miśka ostatnio jak daje jej w dzień pierś to w zasadzie spija tylko tą pierwszą rzadką frakcję mleka i dalej nie chce, w ogóle ostatnio mało je.

aOla moze cos w tym jest ze chudziaki nie przesypiaja nocy.....:) ale dzisiaj przespala, a dostala nan ha a nie ten 2r. :)tylko jak sie po polnocy przebudzila to jej nie nakarmilam a wlozylam smoka i zasnela. mysle ze to karmieie nocne powoduje ze ona lubi sie budzic ;) bo to zawsze okazja do przytulanek. Ktore i ja uwielbiam ale juz naprawde z niewyspania zaczelam gorzej widziec i miec zawroty glowy...:( i wez tu czlowieku pracuj i jezscze badz wiarygodny.....

trzy pytania

1. na ile starcza wam kaszka mleczna z owocami? Pomału wprowadzam i tak sie zastanawiam (ile wtedy robice ml)
2. dajecie herbatki do picia? A co robicie jesli miną 3tyg Można jeszcze dawać Myslę o herbatce z melisą może po niej będzie lepiej spać ::)
3. ile zupki zjadają wasze maluchy (słoiczkowej) U mnie cały słoiczek 130g Czy to nie za mało?

WeroNisia zjada 130 - 150 ml zupki/obiadku ze słoiczka

Herbatek (instant - granulowanych) NIE daje do picia - pediatra zaleciła odstawić, bo uczulają. Niśka pije soczki lub wodę - mało pije :(

Kaszke daje BEZmleczną, robię ją na mleku BebilonPepti i wystarcza hm......... nie wiem na ile jedna paczka wystarcza, bo ja z reguły mam otwarte dwie, trzy na raz............. rano zjada z owocami, potem zjada kleik kuk. a na dobranoc je z probiotykami. 120 - 150 ml

WeroNiśka do chodzielców się NIE zalicza - śpi całą noc (21.00 - 6.00)

kaszki mlecznej Misia na raz zjada ok. 140ml, ale robie ja na wodzie i bardzo rzadką.

ja staram sie dawac jej wode ale ona nie lubi, wiec dosypuje tylko troszke herbatki zeby byl tylko lekki smaczek, ale tez mało pije. z tego co slyszalam to soczki powinny byc traktowane raczej jako posiłek i podawane na raz (opowiednia do wieku ilość) a nie powinno się dawać ich do popicia między posiłkami.

Misia zjada na raz 120ml i ma dosc, alewczesniej chce cycka niz po moim mleku.

Maja je tylko kaszki mleczno - ryzowe bo w nich jest mleko a samo jej nie wystarcza a poza tym ulewa więc jej nie daje mleka ani kaszek bezmlecznych

A obiadek zjada 190 g + małe mięsko ze słoiczka 80 g :-[ :-[ :-[ ale obżartuch z niej :-[ :-[ :-[ a waży 8600
wczoraj ja ważyłam

Ugotowalam sama zupkę i niestety Gabryni nie smakuje - dziwne bo ze sloiczka zjada wszystko ::) Moze za duzo ziemniaka dodalam... jak dodalam piers z kurczaka to prawie plula ta zupka ::) trudno musze probowac innych papek.
Mam prośbę wiem ze juz wklejalyscie swoje przepisy zupkowe ale czy mozecie je jeszcze raz wkleic do watku kulinarnego??? Nie dam ray przeszukiwac tylu stron... Przeciez to tez przepisy

reklama
Karinko wkleiłam w kulinaria przepis na zupkę jaką robię Kamilkowi. Z tym, że te ilości jarzynek to nie zawsze tak samo wychodzą, ja tak na oko daję. Na przykład ostatnio mam jakąś dziwną pietruszkę, bo dałam jedną sztukę tylko, a zupka była cała o aromacie pietruszki, więc następnym razem dałam jej już mniej...

Do góry