reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wózki

forum jest od debatowania właśnie q; nie jestem w stanie uwierzyć, że wózek za 5k ma coś więcej, niż design, w porównaniu do tego za 3k. powyżej pewnego pułapu płaci się już tylko za markę, nie za jakość. i to nie dotyczy tylko wózków.

reklama
Dla mnie cena 4 tys za wózek to też kosmos. Tym bardziej znając siebie to nie zdziwię się jeśli na wiosnę będę już chciała inny bo ten mi się znudzi :-) Nie widze sensu w kupowaniu tak drogich rzeczy. Dlatego też chciałabym się zmieścić w przedziale 1600 - 2000 ( jeśli będzie mega hiper super i wgl :-) )

dobrze, że mi przypominasz od czego jest forum :/ Owszem jest od debatowania na różne tematy, a nie komentowania czy ktoś chce wydać dużo czy mało na wyprawkę dla swojego dziecka. Bo taka debata nie wnosi żadnej wartości dodanej. Na pewno znajdzie się niejedna dziewczyna, która może powiedzieć, że dla niej 2 tys za wózek to kosmos. No i niby co to ma wnosić do tematu? Ja tu piszę, bo liczę na konkretne informacje. Np. ten model za mniejsza kasę ma to samo co ten za większą, albo nie ma tego a ma tamto, albo ten jest drogi ale warto w niego zainwestować itp. Czasem płaci się więcej za markę, ale absolutnie się nie zgodzę, że tak jest zawsze i w każdej działce - nie wiem jak można tak generalizowac.

dobrze, że mi przypominasz od czego jest forum :/ Owszem jest od debatowania na różne tematy, a nie komentowania czy ktoś chce wydać dużo czy mało na wyprawkę dla swojego dziecka. Bo taka debata nie wnosi żadnej wartości dodanej. Na pewno znajdzie się niejedna dziewczyna, która może powiedzieć, że dla niej 2 tys za wózek to kosmos. No i niby co to ma wnosić do tematu? Ja tu piszę, bo liczę na konkretne informacje. Np. ten model za mniejsza kasę ma to samo co ten za większą, albo nie ma tego a ma tamto, albo ten jest drogi ale warto w niego zainwestować itp. Czasem płaci się więcej za markę, ale absolutnie się nie zgodzę, że tak jest zawsze i w każdej działce - nie wiem jak można tak generalizowac.

po pierwsze to był żart z tym od czego jest forum (; więc nie musisz się unosić. po drugie któraś dziewczyna tu pisała, że nie wyobraża sobie, że miałaby przed każdym postem się zastanawiać, czy ktoś się nie obrazi za jego napisanie. przecież nikt Cię nie zmusza do komentowania moich wypowiedzi, ja tylko wyraziłam swoją opinię. i powiem więcej - gdybyś nie skomentowała mojej odpowiedzi o kosztach tego wózka, to ta dyskusja by się dalej nie rozwinęła (;

a, no i nigdzie nie napisałam, że tak jest "zawsze i wszędzie" z płaceniem za markę, także proszę mi nie wciskać na własne potrzeby rzeczy, których nie powiedziałam :)

btw. to nie jest debata profesorska, żeby każdy post miał obowiązek wnosić "wartość dodaną". czasem chce się po prostu "pogadać o kotlecie".

Niby tylko wózek a prosze jaka debata ;)
Thriade mam podobne do wózka jak Ty. My sie najpierw zdecydowaliśmy na Tako w zestawie, ale ten zestaw razem z fotelikiem kosztował 3500, a jak sie okazało ze ma gwarancje na 2 lata a pokrycia wózka nie mozna zdjąć i uprać bo nie ma gwarancji na materiały- co uważam ze jest ważne akurat przy spacerówce, którą dziecko jeździ dosc dlugo, a poza tym je w niej i pije w niej, to zdecydowaliśmy sie na Teutonie.
Ważna dla mnie tez była kwestia łatwości składania i rozkładania tego wózka bo czesto jeździmy autem i wózek jezdzi z nami.
Kolejna rzecz to jeszcze fotelik do auta. Dobry fotelik z baza to koszt ok 1000 zł. Dlatego my wybrałyśmy wlasnie zestaw 3w1. Najpierw bylismy zdecydowani na fotelik maxi cosi z baza family fix, ale po przeanalizowaniu wzięliśmy tario (od teutoni-4 gwiazdki w testach) z baza zwykła. Dlatego ze baza family fix pasuje tylko do jednego modelu następnego fotelika pearl, który jest dosc mały i trzeba go szybko wymienić na większy. Baza jest dosc ważna przy pierwszym foteliku, bo dziecko czesto zasypia w foteliku i nie ma potrzeby za każdym razem wyciągania go z tego fotelika, czy mocowania pasami tego fotelika. Jak zaśnie mozna bez problemu wyjąc dziecko z fotelikiem i wpiąć na stelaż wózka. Przy drugim foteliku gdy dziecko juz swoje wazy nikt fotelika razem z dzueckiem nie wyciąga.
Poza tym Teutonia daje gwarancje "door to door" i na wszystkie elementy wózka na 3 lata. Dla nas było to ważne bo chcieliśmy szybko następne dziecko i chcieliśmy zeby ta gwarancja obowiązywała. A nawet gdyby wózek okazał sie niepotrzebny to byśmy sprzedali bo te wózki nawet używane chodzą w dobrej cenie.
I jeszcze jedna kwestia, która tyczy sie głownie Olgi, po co te komentarze odnośnie tego ile kto chce przeznaczyć na wózek? Uważam ze to każdego indywidualna sprawa, jedni maja mniejszy budżet inni większy i dyskusja jest zupełnie zbędna.

Ostatnia edycja:
I jeszcze jedna kwestia, która tyczy sie głownie Olgi, po co te komentarze odnośnie tego ile kto chce przeznaczyć na wózek? Uważam ze to każdego indywidualna sprawa, jedni maja mniejszy budżet inni większy i dyskusja jest zupełnie zbędna.

ja napisałam, że taka kwota DLA MNIE to kosmos, bo mnie na to NIE STAĆ. nie napisałam natomiast, że ktoś, kto się decyduje wydać, to popełnia ogromny błąd albo coś jest z nim nie tak. nie każdy komentarz dotyczy was personalnie.

uważam, że forum jest od wyrażania własnego zdania i dyskutowania, a dyskusja nie polega, wbrew temu co niektórzy tu chyba sądzą, na przytakiwaniu sobie nawzajem albo zachwycaniu się tym co druga osoba pisze czy pokazuje.

btw. mam wrażenie, że się zrobiła taka moda na "przyczepmy to Oldze". cokolwiek nie napiszę, co odbiega od wzajemnego klepania się po plecach, to zaraz się ktoś przyczepia. i nawet jeśli ktoś napisze DOKŁADNIE TO SAMO co ja, to jemu się nie "obrywa".

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziewczyny zupełnie nie rozumiem tej debaty od rana. Każda z nas ma prawo napisać na forum co uważa, jakie ma plany. Nigdzie nie padła chyba wypowiedź oceniajaca plany żadnej z nas. Jeśli ja napisalam, ze kupilam używany wózek za 2200 zł, to nie dlatego, ze chciałam zanegować sens kupowania nowych. Pamietacie polemikę z Monią o żelowych paznokciach podczas porodu? Wtedy to mnie się oberwało, bo napisalam co o tym sądzę. Ciąża to fajny okres i szkoda pary na doszukiwanie się złośliwości itp.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i tego się trzymajmy :p u mojego męża w pracy( gdzie wszyscy zarabiają w miarę przyzwoicie) sporo kolegów się dziwi, że po co nam nowy wózek czy nowe łóżeczko, lepiej w coś innego zainwestować(auto itp.).... także naprawdę co człowiek to zdanie :p a ja mogę mieć używane ubranka, zabawki, ale wózek czy np. fotelik chcę nowy, przynajmniej mam pewność, że moje dziecko będzie bezpieczne, a chcę zatrzymać to dla drugiego dziecka jak nam los da :) a ustaliłam sobie budżet na wyprawkę 6 tys, rodzice dołożyli, więc dopóki mieszczę się w ustalonym pułapie ja nie widzę problemu, a koledzy moga sobie pogadać.... :p chociaż czasem muszę męża przekonywać do swoich racji jak za dużo się nasłucha :-D:-D

Ja dopiszę swoje zdanie - otóż kupiłam przy Matim używany wózek tako jumper za 500 zł byłam bardzo zadowolona i nadal bedę go używać :-)
gondolę używałam ok 5 m-cy a spacerówkę do roku dziecka. Mnie nie było stać na "lepszy".
Natomiast spacerówkę potem kupiliśmy nową za 450 zł i jeździłam nią do prawie 3 lat;-):-)

reklama
Dokładnie każdy ma swój jakiś budżet i tego sie trzyma. To każdego indywidualna sprawa przeciez. Dla mnie tez wózek i fotelik był priorytetem ze względów bezpieczeństwa chociażby.
Olga mi nie chodziło o dokopanie Tobie tylko odnoszę wrazenie, ze Ty negujesz i krytykujesz każdego kto ma inne zdanie niz Ty.

Do góry