reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty u lekarza :)

Oscylacje (zmienność długoterminowa, makrofluktuacje) – są to wahania częstotliwości akcji serca płodu. Wyróżnia się następujące typy oscylacji:
brak zmienności (oscylacja milcząca według Hammachera) – amplituda zmian < 2 uderzeń/min - może być skutkiem podania leków uspokajających ciężarnej lub być następstwem niedotlenienia płodu
zmienność zmniejszona (dawniej oscylacja falująca zawężona) – amplituda zmian < 6 uderzeń/min - zwykle spowodowana snem płodu
zmienność prawidłowa (dawniej oscylacja falująca) – amplituda zmian 6–25 uderzeń/min - najczęściej występuje podczas ruchów płodu
zmienność skacząca (oscylacja skacząca) – amplituda zmian > 25 uderzeń/min - może powstawać na skutek ucisku pępowiny

Należy pamiętać, że płód także ma okresy snu i czuwania, które znajdują odzwierciedlenie w zapisach KTG. W czasie snu oscylacja może ulec zawężeniu.

Oscylacja zawężona – spowodowana snem płodu, lekami podawanymi matce (petydyna, leki uspokajające).

reklama
Kruszki bardzo sie cieszę że takie wieści nam tu przynosisz. Ale koniecznie oszczędzaj się teraz ile możesz. Musisz jeszcze trochę wytrzymać. Wszystkie tutaj trzymamy za Ciebie kciuki. I nie tylko za Ciebie, bo za wszystkie dziewczyny co by dotrwały jak najdłużej.

Danuś super że u Ciebie też dobre wiadomości. Dzieciaczki rosną i to najważniejsze. Jeszcze trochę wytrzymamy. Zaciskamy nogi ile się da!!

Paulinka z tego co piszesz to pewnie miałaś właśnie taką sytuację że dzieciątko pewnie spało podczas badania i różnice w tętnie były niewielkie bo serduszko bije sobie wtedy spokojnie. Gorzej by było jakby w ogóle tętno było za niskie, albo za wysokie, albo te oscylacje były za duże. Także spokojnie, na pewno wszystko jest ok. A tak w ogóle to fajnie że masz już robione ktg :-) też bym tak chciała.

Ogólnie zauważyłam że na naszym forum zrobiło się ostatnio bardziej nerwowo. Czuje się już że mamy coraz mniej czasu i coraz więcej stresu. A było tak przyjemnie przez jakiś czas ;-) rzeczywiście drugi trymestr ciąży jest najprzyjemniejszy. Ale dziewczynki, damy radę!!! Będziemy się wspierały i będzie dobrze.

Kruszki, ale się cieszę. Super! Ale duża ta Twoja dzidzia. Mój miał 1100gramów 27 maja, więc nie tak dawno, a jesteśmy prawie równiutko. Nie podejrzewam aby przekroczył 1500.

Dziewczyny z tą szyjką to dziwna sprawa. Ja nie miałam USG dopochwowego od 12 tygodnia, wtedy ostatni raz. A na USG połówkowym które było rzecz jasna przez brzuch, mam na opisie ile ma szyjka mm. Więc jak to w końcu jest? Natomiast później też mi nie mierzono, zawsze jest opis, szyjka długa, zamknięta. I to samo mówią lekarze po badaniu wziernikiem.

Ale mi brzuch skacze :-)

paulina00, ja właśnie też zerknęłam od razu i wujek google powiedział to co napisała milionka. Ja bym się nie martwiła. Dzieciątko pewnie akurat spało i stąd te nierówności w biciu serduszka. Poczekaj do następnego KTG ale absolutnie się nie nakręcaj. Na pewno wszystko jest w porządku.

mart81 pisze:
Ja nie miałam USG dopochwowego od 12 tygodnia, wtedy ostatni raz. A na USG połówkowym które było rzecz jasna przez brzuch, mam na opisie ile ma szyjka mm. Więc jak to w końcu jest?
No to może przez brzuch też się da podejrzeć całą szyjkę... Ja nie wiem, nigdy nie miałam tym sposobem mierzonej, zawsze USG dopochwowym. Jedno jest pewne - na fotelu nie da się "ręcznie" zmierzyć długości szyjki ;-).

Zainspirowana ostatnimi częstymi przemyśliwaniami na forum czy dziecko jest za lekkie czy za ciężkie na dany tydzień ciąży pozwolę sobie wkleić wagę płodu w poszczególnych tygodniach ciąży - moją małą ściągę, z którą porównuję mojego Bąbla po każdym mierzeniu :-):

27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

Ostatnia edycja:
ja też po wizycie , szyjka ok. wody też a mały 1600g teraz przez 3dni bede odstwiala fenoterol a zaczynam brać nospe forte i luteine :) kruszki trzymam za was mocno kciuki , ale widze , że twoja dzidzia raptem starsza o jeden dzień a dorodniejsza wagowo....czyżbym za mało jadła:-D:wściekła/y: hehehehe:p
wiesz ja mysle ze moja dzidzia sobie zdaje sprawe ze nie ma czasu na nie przybieranie na wadze, czytalam kiedys ze dzieci z ciaz gdzie cos sie dzieje szybciej dojrzewaja, pluca, waga, maja silniejsza wole walki przez sygnaly jakie wysylala im matka, przez adrenaline :)
ja sie ciesze ze moja ma 2kg bo moge szybciej urodzic, ale jak dotrwam do 40tygodnia to przewiduja wage 4500! jak jak urodze?? hahaha jak mala miala 2540 :)
Danuś, no to na moje oko same dobre wieści :-). A Dzieciątko kruszynka w porównaniu z Dzieciątkiem kruszki :-). Choć wiesz jak to jest... te pomiary takie orientacyjne są. Ponoć dopuszczają błąd w granicach 10%. Więc wystarczy, że Twoje Maleństwo jest 10% cięższe, a kruszki 10% lżejsze i już się okazuje, że są bardzo podobne wagowo :-).
kruszki, wszystkie tu odetchnęłyśmy z ulgą :-). Całe szczęście, że nie ma tragicznej sytuacji. Tak długo byłaś mega aktywna (ta Twoja praca mnie po prostu zadziwiała), a tu nagle taki klops... Teraz się pooszczędzaj jeszcze te 4 tygodnie i już będzie wszystko w porządku.
no wlasnie czy nie za dlugo i nie za duzo latalam w tej pracy :/ mam troszke wyrzuty a z drugiej strony bylam aktywna jak zawsze, a tu jakies niespodzianki, to ciekawe ze wymiary odpowiadaja dziecku starszemu o przynajmniej 1tydzien, a przeciez cala ciaze od poczatku termin 15sierpien, tygodnie policzone, nawet pierwsze usg 6tydzien dalo obraz jak zaawansowana jest ciaza, wiec to dzidzia tak wystrzelila, jakby wiedziala, czula
we srode mam spotkanie z polozna, jutro nic nie robie, pierdziele bede lezala i pisala na babyboom :D

a ja mam taka siatke dla mnie specjalnie wykonana, uwzglednia moj wiek, ktora ciaza, wage itd
postaram sie Wam jakos wrzucic

a ja mam taka siatke dla mnie specjalnie wykonana, uwzglednia moj wiek, ktora ciaza, wage itd
postaram sie Wam jakos wrzucic
No, ta "moja" powyżej to taka średnia wyciągnięta. Ale do średniej się dobrze porównuje. Można sobie popatrzeć, czy wśród innych dzieci moje wychodzi blado czy daje czadu :-). Wiadomo, każde Dziecko inaczej się rozwija.

Tylko jak w tej siatce czytać te tygodnie bo różnica jest spora. Jak ktoś ma np. 31t 2 d to co patrzy na 32 tydzień czy 31?

reklama
Do góry