Kruszki bardzo podobnie wyglada to do tego co ja przeszlam. W poprzedniej ciazy wlasnie mialam takie uplawy jak opisujesz, plus wodnista wydzielina, pojechalam do szpitala ale jakas mloda lekarka mnie obejrzala i powiedziala ze infekcja. Zbadala mnie i zrobila usg ale nic podejrzanego nie widziala. Zrobila wymaz i kazala czekac na wyniki.Odeslala mnie do domu. Wieczorem odszedl wlasnie taki brazowo sluzowy dlugi czop. Nie mialam pojecia co to jest. Zadzwonilam do szpitala i rozmawialam z ta lekarka ktora mnie badala. POwiedziala zeby sie nie martwic bo po badaniu ginekologicznym zawsze jest wzmozona wydzielina. Uspokoila mnie tym. Co za lekarz!! 2 dni pozniej siedzac na toalecie poczulam jak pecherz plodowy wysuwa sie troszke z szyjki!! Zabralo mnie pogotowie i okazalo sie ze sacza sie wody,jest rozwarcie,szyjka totalnie skrocona a pecherz plodowy wpochwie. Lezalam w szpitalu jeszcze 2.5 tyg ale zaczal sie porod, wdalo zakazenie i niestety stracilam synka. Dotrwalam do 22 tyg ciazy lezac z nogami w gorze ale to bylo za wczesnie aby go uratowac. Patrzac na twoja sytuacje jestem prawie pewna ze wyszedl czop. Jesli nie sacza sie wody to nie jest zle. Zreszta, nawet jak sie sacza to jestes w bezpiecznym okresie ciazy. Na tym etapie dzieci maja ogromne szanse aby wyjsc praktycznie bez szwanku. Dowiedz sie tylko czy twoj szpital ma 3 stopien referencyjnosci w ratowaniu wczesniakow. Bedzie OK. Jedno jest pewne, cz to czop, czy nie czop, czy sie wody sacza czy nie - zero seksu! Lepiej dmuchac na zimne. Trzymam kciuki!!!
reklama
Kruszki jesli to byl gest sluz,brazowawy to moze byc ten czop.Ale to nie oznacza jeszcze porodu.Do 2 tyg spokojnie mozna dotrwac.Choc roznie odchodzi nieraz przed samym porodem.No nic zaraz sie zacznie 32 tydz to nie jest zle
mala.di
Fanka BB :)
Dziewczyny, skoro tak sie żalicie na swoje lekarki, to czemu do nich chodzicie? moja pani doktor tez raczej duzo czasu nigdy nie poswiecala na badanie szyjki, szybko i sprawnie to robila, ale ostatnio gdy juz jej sie wydalo ze cos jest nie ok to chyba dziesiec minut mi grzebała w kroczu moze to po prostu kwestia tego. Ja jej ufam i wierze że wie co robi...za to innym lekarzom z IP itd juz niebardzo, dopiero jak skonsultuje ich zdanie z moja lekarką to jestem spokojna. Bo np lekarz od usg mowil mi co do tego małego brzuszka dzidzi, ze nie mam wcale wiecej jesc ale musze duuuuzo chodzic, za to moja gin miala zupelnie odwrotne zdanie.
nie straszcie no, czop musi byc naprawde duzy. a troche wydzieliny zmieszanej z krwią, i to starą, to nie koniec swiata jeszcze. bedzie dobrze, kruszki !
nie straszcie no, czop musi byc naprawde duzy. a troche wydzieliny zmieszanej z krwią, i to starą, to nie koniec swiata jeszcze. bedzie dobrze, kruszki !
Summerbaby
Kruszki, Malutka_ja trzymajcie się ciepło! jeszcze troszkę nich dzieciaczki poczekają... Trzymam mocno kciuki!!!
Popieram...Dlaczego od razu przewidywać najgorsze? Dobrze być czujnym, myślę, że każda z nas jest, ale naprawdę stara krew ze śluzem w ciąży nie zawsze oznacza, że coś się dzieje bardzo złego...Spokojnie.
Ja miałam takie plamienia w 26 tyg. i okazało się, że to z polipa u ujścia szyjki. Nic strasznego, a też już miałam traumę.
kruszki zaciskam kciuki. Będzie dobrze !
MieMie nie znam się zupełnie na badaniach i wynikach, ale mam nadzieję, że to nic poważnego! Pamiętaj, że same nie możemy się diagnozować na ich podstawie, bo zawsze nasze dywagacje obarczone są takim ryzykiem błędu, że całkiem mijają się z celem. Trzymam kciuki.
sempe a jednak, postaraj się nie szaleć kochana ! Choć wiem, że łatwo mówić...
malutka mam nadzieję, że to nic poważnego! Gdyby takim było, raczej lekarka by Ci powiedziała i zleciła dalsze badania.
A ja dopiero za tydzień wizytuję...Strasznie mi się ten czas dłuży. Zazdroszczę Wam, że macie często wizyty. Ja w dalszym ciągu, póki co co 6 tyg. Ostatni raz widziałam małą w 28 tyg. Kupa czasu!!!
Agnes92
Kruszki, Malutka ja tez trzymam kciuki aby bylo dobrze!!;-)
Mi tez sie jakos dluzy czas od wizyty do wizyty, choc to tylko(?) 4 tygodnie...
Mi tez sie jakos dluzy czas od wizyty do wizyty, choc to tylko(?) 4 tygodnie...
kruszki
no wiec dopiero wrocilam, w szpiatlu bylam od 13.20 do 15.10
skan wykazal zdrowe dzieciatko duze! 30tydzien i 5dni usg wylicza 1949g
wedlug wyliczen z kosci udowej, brzuszka i obwodu glowki wacha sie oo 1781g do 2149g
wody sa, zadne nie uciekly
do szpital mam wracac zaraz jezeli dostane skurczy lub zauwaze wyciekajace wody
jezeli zacznie sie akcja porodowa to beda starali sie powstrzymac, ale wszyscy sa dobrej mysli poniewaz dzidzia jest duza i rokuja dobrze
zreszta ginekolog pwoedziala, ze wedlug Niej jezeli bede uwazala na siebie to powinnam wytrzymac 3-4tygodnie minimum
a co do tego czopu to z corka wcale nie byl duzy, byl mniejszy od tego czegos co wyplynelo mi wczoraj, i tez nie byl podbarwiony zywa krwia, tylko brudna, jakby stara
ginekolog powiedziala ze mam sie obserwowac uwaznie, to ze mogl byc to czop to nie wiemy, badanie ginekologiczne nie wykazalo na 100% a w uk stosuja jak najmniej ingerencji 'tam'
no takze dziewczynki wszystko jest ok
musze uwazac na siebie i tyle, najwazniejsze ze moje Kochanie jest duze, rosnie dzielnie i tak mysle ze po prostu nas tak kocha ze chce byc z mama, tata i siostrzyczka szybciej niz inne dzieci i chce pojezdzic juz swoim wozkiem
heh
skan wykazal zdrowe dzieciatko duze! 30tydzien i 5dni usg wylicza 1949g
wedlug wyliczen z kosci udowej, brzuszka i obwodu glowki wacha sie oo 1781g do 2149g
wody sa, zadne nie uciekly
do szpital mam wracac zaraz jezeli dostane skurczy lub zauwaze wyciekajace wody
jezeli zacznie sie akcja porodowa to beda starali sie powstrzymac, ale wszyscy sa dobrej mysli poniewaz dzidzia jest duza i rokuja dobrze
zreszta ginekolog pwoedziala, ze wedlug Niej jezeli bede uwazala na siebie to powinnam wytrzymac 3-4tygodnie minimum
a co do tego czopu to z corka wcale nie byl duzy, byl mniejszy od tego czegos co wyplynelo mi wczoraj, i tez nie byl podbarwiony zywa krwia, tylko brudna, jakby stara
ginekolog powiedziala ze mam sie obserwowac uwaznie, to ze mogl byc to czop to nie wiemy, badanie ginekologiczne nie wykazalo na 100% a w uk stosuja jak najmniej ingerencji 'tam'
no takze dziewczynki wszystko jest ok
musze uwazac na siebie i tyle, najwazniejsze ze moje Kochanie jest duze, rosnie dzielnie i tak mysle ze po prostu nas tak kocha ze chce byc z mama, tata i siostrzyczka szybciej niz inne dzieci i chce pojezdzic juz swoim wozkiem
heh
reklama
cornelka
hehe, no to się nie dziwię, jakbym miała taką furkę to też bym chciała nią jak najszybciej pojeździć
Najważniejsze, że wszystko ok, że dzidzia duża ( wymiarami podobna do mojego - miałam usg w 30t2d i było ok. 1800 :-) ), że wody nie wyciekają i że nie trzeba wywoływać porodu, bo np coś jest nie tak.
To pewnie odetchnęłaś z ulgą, dbaj teraz o siebie, odpoczywaj i zaciskaj nogi ;-)
Najważniejsze, że wszystko ok, że dzidzia duża ( wymiarami podobna do mojego - miałam usg w 30t2d i było ok. 1800 :-) ), że wody nie wyciekają i że nie trzeba wywoływać porodu, bo np coś jest nie tak.
To pewnie odetchnęłaś z ulgą, dbaj teraz o siebie, odpoczywaj i zaciskaj nogi ;-)