reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza nasze i niebawem naszych pociech:):)

Vilmaq a mogłabyś przypomnieć jakie masz wyniki cytomegalii?
Ja mam IGg 192 a IgM 0,430 i mój lekarz powiedział, że to chodzi o to, że miałam styczność z tą chorobą ale mój organizm nie był zainfekowany. np w szpitalu i że to nie jest groźne dla płodu a nawet lepsze bo moge miec przeciwciała!

reklama
Gratki dla tych co mieli udane wizyty i juz znaja plec :-)
Vilmaq-ja Ci powiem ze u nas zazwyczaj robi sie tylko 3 gora 4 USG w ciagu calej ciazy. Dodatkowe badania robi sie w przypadkach jakis watpliwosci, zagrozen, krwawien itd. Tak samo z ta cytomegalia, tak jak pisze Kiki, uznal ze mialas stycznosc i stad te przeciwciala. Ale jesli czujesz ze ten lekarz ogolnie jest dretwy i nie czujesz sie z nim komfortowo to moze warto go zmienic jednak, najwazniejsze zebys Ty sie czula dobrze. Lekarze powinni wszystko tlumaczyc co robia, dlaczeo i wyjasniac kazda watpliwosc, mnie drazni jak ktos cos robi i nie mowi co.

wow, wysyp wizyt nastąpił w ostatnich dniach:-)
Lelek, Martolinka, Julianna, Iloonka, Mama-mia - gratuluję i ściskam:-) mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam:p
Villmaq- oby kolejna wizyta była bardziej satysfakcjonująca!!
Agata77- Twoje twinsy długaśne, dłuższe od moich o 3 cm:-)dobrze, że szew się spisuje! trzymamy kciuki

A ja też po wizycie, no i okazało sie, że PorannaKawa się nie myli: będę miec 2 chłopców:-) lekarka pomierzyła moich małych mężczyzn: główki, brzuszki, kości udowe, sprawdziła serduszka, pokazała żołądek, pęcherz moczowy oraz oceniła szyjkę. myślę więc, ze jestem już po badaniu połówkowym, choc lekarka ani razu nie wspomniała, że jest to takie badanie. chłopcy mają po 14 cm i wążą po 240 g (mniej więcej:p). ja zaś dostałam receptę na Sorbifer( żelazo) i na clotrimazolum- bo przypałętał się jakiś grzyb:-( tyle na naszej wizycie:-) czekamy na Wasze wieści.papapa

Ostatnia edycja:
vilmaq
przykro mi ze wizyta nie była udana, jak odczuwasz swędzenie to raczej masz jakąś infekcję...ja to bym takiego lekarza chyba zmieniła...
mama_mia
super ze wszystko ok i gratuluję syneczka:-)
darucha
gratuluję zdrowych synków:-)

vilmaq, a nie myślałaś o zmianie lekarza? może jak jesteś niezadowolona i niepewna jego postępowania, to byłabyś spokojniejsza, jeśli ciążę prowadziłby ktoś inny?

ilonka, mammamia, gratuluję! :)
no właśnie, tylko szczerze mówiąc nie wiem na kogo... jest to lekarz do którego chodzę już "n" lat i jakoś tak nie znam innych z NFZ a szczerze mówiąc nie chcę chodzić prywatnie bo wolę te pieniążki przeznaczyć np na usg połówkowe
Wszystkim dziewczynom gratuluję udanych wizyt.:happy2:

Vilmaq dziwny ten lekarz. Delikatnie pisząc lekceważąco podszedł do całej sprawy:baffled: może warto by się faktycznie zastanowić nad innym ginem.Na cytomegalii niezbyt się znam, ale swędzenie może ozanczać infekcję,powinien przeciez to sprawdzić, a przy bólach i kluciach powinien zdecydowanie zrobić dokładniejsze badanie. A co do facetów, to mój też ostatnio działa mi strasznie na nerwy, a najbardziej mnie wkurza to jego podejście,jak tylko mam jakieś "ale" stwierdza wtedy, że to hormony w ciąży mi tak buzują i przez to robię się przewrażliwiona:crazy::dry:
No właśnie mój "wspaniały" mężczyzna też mówi że tylko marudzę w tej ciąży i nic poza tym :/ wysilę się na podsumowanie go - głupek!
Vilmaq a mogłabyś przypomnieć jakie masz wyniki cytomegalii?
Ja mam IGg 192 a IgM 0,430 i mój lekarz powiedział, że to chodzi o to, że miałam styczność z tą chorobą ale mój organizm nie był zainfekowany. np w szpitalu i że to nie jest groźne dla płodu a nawet lepsze bo moge miec przeciwciała!
no właśnie u mnie też to IGg wyszło ponad 200 a IgM poniżej 1 ale z tego co się orientuję to wcale nie znaczy że nie mogłam przejść cytomegalii np na początku ciąży dlatego powinno się zbadać czy IGg maleje w czasie - tak mi powiedziała położna :/
Gratki dla tych co mieli udane wizyty i juz znaja plec :-)
Vilmaq-ja Ci powiem ze u nas zazwyczaj robi sie tylko 3 gora 4 USG w ciagu calej ciazy. Dodatkowe badania robi sie w przypadkach jakis watpliwosci, zagrozen, krwawien itd. Tak samo z ta cytomegalia, tak jak pisze Kiki, uznal ze mialas stycznosc i stad te przeciwciala. Ale jesli czujesz ze ten lekarz ogolnie jest dretwy i nie czujesz sie z nim komfortowo to moze warto go zmienic jednak, najwazniejsze zebys Ty sie czula dobrze. Lekarze powinni wszystko tlumaczyc co robia, dlaczeo i wyjasniac kazda watpliwosc, mnie drazni jak ktos cos robi i nie mowi co.

Z tymże ja do tej pory miałam dwa USG więc chyba jeszcze dwa nie byłyby problemem ;/
Dzięki dziewczyny dziś już mi troszkę lepiej i tak się już nie przejmuję. Trzymam kciuki za wizytujące dzisiaj

Vilmaq-zarejestruj się na połówkowe, a w międzyczasie może faktycznie przemyśl zmianę lekarza, jeśli czujesz się niekomfortowo pod jego opieką- przecież to jest bardzo ważne, żeby idąc do gin móc się pozbawić wszelkich wątpliwości co do dolegliwości...Przed nami jeszcze druga połowa ciąży:tak:
Darucha i Mama_mia- gratulacje!!!

Vilmaq współczuję podejścia lekarza, ja mam w karcie ciąży miejsce na 5 badań USG a i tak mi lekarz robi na każdej wizycie.
Julianna gratuluję udanej wizytki i tego że możesz się normalnie poruszać, tylko nie przesadzaj na początek:tak:
mama_mia gratuluję udanej wizytki i zdrowego synusia:tak::-)
Darucha jeszcze raz gratuluję dwóch siusiaków:tak:

vilmag - może rzeczywiscie powinnaś skonsultowac się z innym lekarzem jezeli tak bardzo jestes zaniepokojona. Powiem Ci kochana, ze ja miałam robione bad. tylko na toxo a na cytomegalię nie. Więc dzis mam w planach go zapytać o to badanie...

reklama
dziewczyny czy Wam się nie mylą usg z przykładaniem głowicy do brzucha żeby sprawdzić czy wszystko ok?
Mój gin powiedział że w czasie ciąży robi 3usg. Pierwsze genetyczne, drugie połówkowe i trzecie już pod koniec ciąży.
Ale na każdej wizycie widzę mojego synka bo gin ma sprzęt u siebie i jak mówi dla swojego spokoju też sprawdza czy wszystko ok.

Do góry