reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Mona to trzymam kciuki.

Madlein a czemu na te oskrzela dostał antybiotyk a nie inhalacje? podobno antybiotyk to juz ostatecznosc a szkoda malucha truc antybiotykiem.

reklama
My po wizycie u kardiologa. Zrobili od razu ekg, obejrzała to echo które robiliśmy jak mały miał 2 tyg, ołuchała go i sprawa wygląda tak. Jest przewaga prawej komory,ale mówiła że w tym wieku to jeszcze fizjologiczne. Ten otworek po życiu płodowym powinien się domknąć do 6 miesiąca,więc jest jeszcze czas. A te głośne szmery to mówiła że to jakaś struna w lewej komorze serca tak hałasuje, ale że to niegroźne. Nie bardzo kumam o co chodzi z tą struna - Lolisza, napisz proszę łopatologicznie jeśli się orientujesz o co chodzi. Dostaliśmy skierowanie na echo serca i mamy przyjść z wynikiem. No i na razie powiedziała, że wady jakiejś ewidentnej nie widać i na razie to może jeszcze być wszystko fizjologiczne. Zapisałam małego na to echo i termin dopiero na 29kwietnia, ale może i dobrze to się sprawdzi czy ten otworek sie juz domknął bo mały bedzie miec juz 7 miesięcy wtedy. W zasadzie mogłabym wcześniej zrobić sobie prywatnie tak jak wcześniej to zrobiłam, ale doktor podkreśliła żeby w tym konkretnym szpitalu to zrobić, więc chyba coś jest na rzeczy skoro tak to podkreśliła - pewnie tam dobrze robią.

ten dziecięcy kliniczny na Marszałkowskiej. Tzn ona nie powiedziała, że dobry jest,tylko po prostu kazała iść konkretnie tam i tak się tylko domyślam. A jeździłam tam już z małym z tą jego torbielą i swoją drogą to mi się podobała opieka tam. Jak pojechaliśmy do szpitala to dokładnie wszystko zbadali, zrobili od ręki USG tego 'guzka' i USG jamy brzusznej i na kontrole ciągle chodziłam, także byłam zadowolona z ich podejścia.

Nice przewaga prawej komory to cecha charakterystyczną krązenia płodowego, to po narodzinach powinno się zmienić i dziecko powinno mieć przewage lewej komory - w takiej sytuacji warto zrobić echo u dobrego specjalisty. Otwór owalny może jeszcze sie zamknie, może troszke dłużej to u Was po prostu przebiega. Struna faktycznie nie jest pwoodem do niepokoju, podejrzewam, że chodzi jej o strunę rzekomą, jest to jakby "nitka" przebiegająca wewnątrz jamy serca, nie jest to wada, taki urok dziecka, ta struna może własnie robić "hałas" i to może być ten szmer. Ja bym zrobiła echo pod katem tej przewagi prawej komory. Jesteś z Wawy? jesli tak to dobre echo robi dr Mądry, pracuje na Działdowskiej (a prywatnie NZOZ Arka i Babka Medica) i doc Dangel (poradnia USG Agatowa Poradnia USG Agatowa :: Home)

Nice przewaga prawej komory to cecha charakterystyczną krązenia płodowego, to po narodzinach powinno się zmienić i dziecko powinno mieć przewage lewej komory - w takiej sytuacji warto zrobić echo u dobrego specjalisty. Otwór owalny może jeszcze sie zamknie, może troszke dłużej to u Was po prostu przebiega. Struna faktycznie nie jest pwoodem do niepokoju, podejrzewam, że chodzi jej o strunę rzekomą, jest to jakby "nitka" przebiegająca wewnątrz jamy serca, nie jest to wada, taki urok dziecka, ta struna może własnie robić "hałas" i to może być ten szmer. Ja bym zrobiła echo pod katem tej przewagi prawej komory. Jesteś z Wawy? jesli tak to dobre echo robi dr Mądry, pracuje na Działdowskiej (a prywatnie NZOZ Arka i Babka Medica) i doc Dangel (poradnia USG Agatowa Poradnia USG Agatowa :: Home)

Lolisza a taką przewagę prawej komory można wykryć poprzez EKG? Bo może ja ją źle zrozumiałam, ona mówiła o tej przewadze,ale nie wiem czy na podstawie tego dzisiejszego EKg czy na podstawie echo, które mały miał robione jak miał 2 tyg. Tam właśnie na wyniku jest napisane że przewaga tej prawej komory. Może jej o to chodziło,że wtedy była fizjologiczna. No chyba że to można zobaczyć na EKG i nadal to jest. No i właśnie mówiła, że to 'struna rzekoma' (nie pamiętałam dokładnie nazwy) i że to ona tak prawdopodobnie hałasuje.

Bylismy w tym szpitalu z naczyniaczkiem dzis,lekarz obejrzal popytal czy ktos z rodziny kiedys mial,czy rosnie...w sumie nic nie powiedzial ,tylko tyle ze mam robic zdjecia i obserwowac czy nadal rosnie,za pol roku na kolejna wizyte,musze tylko obcinac jej czesto paznokcie zeby nie zadrapal(zeby infekcja sie nie wdala) no i na slonko nie wystawiac(bedzie z tym ciezko bo jest na buzce):/ i tyle.Bylam tam z piec minutek,tak jakos na szybkiego i zaraz wolal nastepna osobe.Wydaje mi sie ze prywatnie inaczej by do tego podeszli! Przed nami byla 3 miesieczna dziewczynka,miala duzego naczyniaka na glowce(wielkosci jablka)biedna tak tam plakala,cos jej robil bo wyszla kruszynka z bandarzem:(
Kurcze my jutro jeszcze usg bioderek kolejne w czwartek do pediatry(zmiana mleka z Nutramigenu na inne)a piatek szpital i alergolog-normalnie tydzien na wariackich papierach:)))

DORIS dzięki za pamięć - wszystko OK :-)
a przed nami też wariacki tydzień, bo jeszcze idziemy do poradni z naczyniakiem i do rehabilitantki.

reklama
Do góry