reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

reklama
Madlein super! mam nadzieje że teraz już tylko lepiej i lepiej będzie :tak:

my po wczorajszym szczepieniu. Mała ma już "aż" 64cm i 5900 g. No i sie zaczęło że w ciągu 6 tyg przytyła tylko 700g :-( ale kurcze no ona już i tak podwoiła swoją masę urodzeniową i to z nadwyżką (2800g przy ur a przy wyjściu 2650g) no i przecież ona mała jest to ile ma ważyć :-( przecież jest z niej śliczna dzidzia, z pućkami i fałdkami do zacałowania..ja sie tym zawsze strasznie przejmuje bo ta lekarka zawsze użyje takiej formy że ja sie czuje jakbym o małą nie dbała. I tak jakby szukała dziury w całym: podaje jej Pani w ogóle kaszkę albo kleik? - tak, jedno i drugie
a ile zjada z butli najwięcej - 210ml - o niemożliwe!
a ile na obiadek - pół warzywnego i pół deserku (czyli w sumie ok. 150 g bo dodaje jeszcze kaszkę) - o nie, nie powinna zjadać przynajmniej jednorazowo 250 g !!!!!

nie ważne. Najbardziej mnie cieszy że mała zdrowa jest i sie dobrze rozwija.

popatrz, są w necie takie (chyba na tym portalu gazeta.pl) gdzie możesz się zarejestrować i wpisać z poprzednich wizyt też, nie tylko z wczorajszej i zobaczysz jak to jest czy spada z centyla czy mniejwięcej się trzyma jednego. albo na takich zwykłych, są w książeczce zdrowia dziecka, z tyłu

Madlein super,że jesteście juz w domku!
Alicja nie przejmuj się! Najważniejsze,że Isia przybiera na wadze.... A siatki centylowe są też w książeczce zdrowia dziecka(na końcu)

no dobra a teraz głupie pytanie: siatki mają oznaczenia 1, 2, 3...miesiace. Pierwsze oznaczenie zaczyna się 1. czyli mam zaznaczyć ile ważyła jak skończyła miesiac czy przy tej wartości zaznaczyć masę urodzeniową?

zalogowałam się na tym portalu gazeta.pl bardzo fajnie, ale to jest dobre dla śledzenia aktualnego wzrostu dziecia a ja bym chciała prześledzić wstecz jak to sie zmieniało. więc próbuje sama narysować wykres w oparciu o książeczkę :)

generalnie u nas to wygląda tak że cały czas masa rośnie systematycznie po tyle samo co miesiac. Dla mnie to wygląda tak, że przez tą niską mase przy wyjściu mimo pilnowania posiłków mała nie daje rady "dogonić" rówieśników

reklama
Alicja ja tam znalazłam taką opcję, że właśnie wpisałam te poprzednie wartości, zaraz poszukam, a siatki centylowe właśnie mają chyba za zadanie to, żeby dostosować się do Twojego dziecka, nie musi nikogo doganiać, niech rośnie swoim tempem, ale jeżeli równomiernie przybiera to pewnie właśnie będzie prawidłowo w okolicach tego samego centyla cały czas
już wiem,jak już jesteś zarejestrowana, zalogowana, to tam pokażą Ci się te Twoje wykresy, to musisz zmienić z podstrony "Twoje wykresy" na "Twoje pomiary" tam po lewo, u góry bardziej. no i wtedy możesz wpisać też pomiary wstecz i jak wpiszesz daty pomiarów to on sam zakwalifikuje to do odpowiedniego miesiąca

Ostatnia edycja:
Do góry