reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Póki co, u mnie cały dzień leci online radio z muzyką medytacyjną i chilloutową, próbuję jakoś nie umrzeć ze strachu :)

Wizytę u gina mam 22.09, ciekawe czy dotrwam w dwupaku. I czy moje nerwy dotrwają...

reklama
A już myślałam,że to tylko moja i natolin obsesja,że bardzo chciałybyśmy mieć CC za wszelką cenę.
Kurde czy to że tak bardzo chciałabym mieć CC to czyni mnie złą matką, bo nie chce przyjścia na świat mojego syna w sposób naturalny?:-(

My mamy jutro usg i nie mogę się już doczekać jak zobaczę małego i usłyszę ile już sobie waży.
no to mnie też doliczcie do grona "wyrodnych matek"... zapomniałyscie o mnie:(

dzięki, natolin kochanie :-*
Jeśli tak mi zostanie aż do porodu, to już wolałabym urodzić. Nawet i dzisiaj. Po prostu cały czas panika :/
ehhhh, Efuś, skad ja to znam... mojego M spytaj, on juz nie wie jak ma mnie pocieszać....

lady, już jezdem:D:D:D
a wiec tak: toxo po raz trzeci OK, pacior NIEOBECNY:D:D:D kilogramów na plusie - wstyd sie przyznać:/
dostałam skierowanie znowu na morfologię, mocz, TSH, FT4, ale to mam zrobić na nastepną wizytę, która ma być 8.10!!!!!!!!!!! EHHHHHHHHHH...... ciekawe czy dotrwam:p
a na samolocie: szyjka jeszcze dosć długa i zamknięta, ale coś tam usłyszałam, ze od wewnątrz na palec... tutaj to już loliszę muszę o interpretację poprosić:D:D:D na karcie napisała 3-1-0, to o szyjce???????
poza tym jak całą ciążę "grażynka" problemów nie stwarzała tak na koniec pH podwyższone czy cuś, jeszcze nie jest to infekcja ale globulki dostałam (GYNOFLOR)....yhhhhhhhh, niecierpię........
A najlepsze jak je wykupywałam w aptece, akurat dwie znajome miały dyzur i jedna do drugiej: "ty, zobacz co jej przepisała!" , Kaśka na to "noooooooo!!!!!!" a ja oczy w słup...... ki czort????????? a one się pytają: "to nie powiedziała ci?" a ja na to "ale czego?????????" . " no bo te globulki zawierają estradiol (czy jakos tak), zobaczysz jak ci ładnie szyjkę zmiękczy, jeszcze tylko męża zaangażuj i będziesz na poród gotowa, że hej!!!!" NO MYŚLAŁAM ŻE TAM ZEMDLEJĘ!!!! TAK MI SIĘ ŁAPY ZACZĘŁY TRZĄŚĆ, ŻE SZOK!!!!!!!! a jeszcze za kierowcę przecież dzisiaj robiłam własnej córce, mamie i siostrze!!!! ojjojojojjojojojoj!!!!!!!! lolisza, skomentuj!!!!!!!!! PLEASE!!!!!!!!!!!!!
JA dzisiaj nie zasnę.....................
A na temat usg w ogóle cisza....... i nie wiem co mam myśleć, bo przecież jakby na porodówce zaczęły sie problemy przez wielkość czy wagę maluszka???? czemu nie sprawdzają jeszcze tego blizej terminu??? ja wiem, ze usg też ma jakieś granice błędu, ale moja ginka robiła mi usg W CZERWCU!!!!! no przecież młoda nie będzie tyle samo ważyć po trzech miesiącach!!!!!!!! ej, coraz mniej mi się podoba to, że jak małża w godzinie "P" w domu nie będzie to trafie do tego Dębna........ chociaż samą ginkę to bym sobie do tych Słubic zatargała:D:D:D

Ostatnia edycja:
efa,
kucze nie jestes sama. mam podobnie!:-)
kurde raz jest ok, zadowolona itc., a zaraz lapie szpic fajer:wściekła/y:, i stwarzam sobie jakies problemy. zaczynam strasznie sie wsluchiwac w co kto powiedzial i brac do siebie., gdzie wczesniej to bym sie z tego usmiala. kurcze z czego to wynika?
nie wiem, 1-wsze 7 mcy super psychika itc., a odkad zaczely sie takie powazniejsze dolegliwosci, brak kondycji i pewnie zmeczenie (tyle miechow tego wszystkiego). wez sie czlowieku i wyspij! znajdz wygodna pozycje i nie lataj na te siku i cala dluga lista...a do tego nikt cie nie rozumie, gdy mowisz ze cos ci dolega, no nie? badz caly czas hapy bo przeciez bedziesz miala dzidzi! no i co z nasza atrakcyjnoscia i lekkoscią?:-)
no, a ja tez i pomocy za b. nie mam od nikogo ,bo rodzina daleko. a to moje drugie!
ale i tak dam rade!!!:-)
dla takich wspanialych synkow:tak:?!

Ida ciężko stwierdzić na 100% bo coś usłyszałaś, ze od wewnatrz cos na palec :) ale ja na 98% obstawiam otwarte ujście wewnętrzne na palec co oznacza ze zaczyna sie robić rozwarcie od wewnatrz, moze tak być nawet przy nie skróconej szyjce, chociaz u wiekszości pierwiastek jest tak że szyjka najpierw się skraca do całkowitego zgładzenia a potem rozwiera, i wieloródek natomiast zazwyczaj skrócenie i rozwieranie idą w parze. Tak czy inaczej rozwarcie ujścia wewnętrznego na palec na Twoim etapie ciąży jest jak najbardziej ok - jest szansa ze sie nie "przeterminujesz" zwłaszcza jak weźmiesz te czopki... :) Znajome w aptece jak najbardziej prawde mówią, lek który masz przepisany zawiera estriol - hormon który pod koniec ciąży wzrasta w naszym organizmie nawet dziesięciokrotnie - zwiększa on pobudliwość mięśnia macicy powodując jego kurczenie sie. Działa po prostu odwrotnie do progesteronu - progesteronu na poczatku powinno być bardzo dużo bo on ciążę utrzymuje, jego niedobór prowadzi do poronienia, w miare upływu czasu proporcje tych hormonów zmniejszają sie, pod koniec ciąży progesteron zaczyna gwałtownie spadać, rosnie poziom estrogenów, zwłaszcza estriolu i rozpoczynają się na skutek tych zmian hormonalnych procesy - skurczania i rozkurczania macicy oraz skracania i rozwierania szyjki. W zalezności od tego jaki jest Twój wyjsviowy poziom estriolu i jak podatna na ten lek bedzie Twoja szyjka dotrwasz do 8.10 lub tez nie :)
Może być i tak - tylko nie schizuj - ze zaniepokoiła ją długość szyjki w stosunku do tego rozwarcia ujścia wewnętrznego, czasami jest tak, ze maluch jest już dojrzały i gotowy do wyjścia i uciska na szyjke od swojej strony powodujac własnie rozwieranie ujścia wewnetrznego, natomiast szyjka za pierona skracac sie nie chce, czasami trzeba jej pomóc, zrobić np masaż szyjki który przyspieszy jej skracanie i rozwieranie na zewnatrz. Do przyjemnych to nie należy. Jak bedziesz miała szczescie to po tych globulkach szyjka ładnie sama sie bedzie skracała i masz sporą sznase ze do szpitala dojedziesz juz z ładnym rozwarciem do którego dojdziesz w domu bez wiekszych boleści :)

Ostatnia edycja:
Efa - a może aby uspokoić nerwy i na chwilę zapomnieć - umów się z koleżankami na kawkę w kawiarni, wyjdź z mężem do lodziarni na WIELKI deser lodowy :), może kino, teatr?

Najważniejsze to oderwanie się od kłębiących się w głowie myśli:)

oj dziewczyny, ale mi stracha napedzilyscie. Ja tu caly czas przekonana, ze jeszcze tyyyle czasu przed nami, a wy mi uswiadamiacie, ze nie mam racji. Ze TO juz niedlugo! jejku

ja mam nadzieje, ze u mnie wszystko bedzie o czasie, moze z remontem uda sie zdarzyc:)))

Ida ciężko stwierdzić na 100% bo coś usłyszałaś, ze od wewnatrz cos na palec :) ale ja na 98% obstawiam otwarte ujście wewnętrzne na palec co oznacza ze zaczyna sie robić rozwarcie od wewnatrz, moze tak być nawet przy nie skróconej szyjce, chociaz u wiekszości pierwiastek jest tak że szyjka najpierw się skraca do całkowitego zgładzenia a potem rozwiera, i wieloródek natomiast zazwyczaj skrócenie i rozwieranie idą w parze. Tak czy inaczej rozwarcie ujścia wewnętrznego na palec na Twoim etapie ciąży jest jak najbardziej ok - jest szansa ze sie nie "przeterminujesz" zwłaszcza jak weźmiesz te czopki... :) Znajome w aptece jak najbardziej prawde mówią, lek który masz przepisany zawiera estriol - hormon który pod koniec ciąży wzrasta w naszym organizmie nawet dziesięciokrotnie - zwiększa on pobudliwość mięśnia macicy powodując jego kurczenie sie. Działa po prostu odwrotnie do progesteronu - progesteronu na poczatku powinno być bardzo dużo bo on ciążę utrzymuje, jego niedobór prowadzi do poronienia, w miare upływu czasu proporcje tych hormonów zmniejszają sie, pod koniec ciąży progesteron zaczyna gwałtownie spadać, rosnie poziom estrogenów, zwłaszcza estriolu i rozpoczynają się na skutek tych zmian hormonalnych procesy - skurczania i rozkurczania macicy oraz skracania i rozwierania szyjki. W zalezności od tego jaki jest Twój wyjsviowy poziom estriolu i jak podatna na ten lek bedzie Twoja szyjka dotrwasz do 8.10 lub tez nie :)
Może być i tak - tylko nie schizuj - ze zaniepokoiła ją długość szyjki w stosunku do tego rozwarcia ujścia wewnętrznego, czasami jest tak, ze maluch jest już dojrzały i gotowy do wyjścia i uciska na szyjke od swojej strony powodujac własnie rozwieranie ujścia wewnetrznego, natomiast szyjka za pierona skracac sie nie chce, czasami trzeba jej pomóc, zrobić np masaż szyjki który przyspieszy jej skracanie i rozwieranie na zewnatrz. Do przyjemnych to nie należy. Jak bedziesz miała szczescie to po tych globulkach szyjka ładnie sama sie bedzie skracała i masz sporą sznase ze do szpitala dojedziesz juz z ładnym rozwarciem do którego dojdziesz w domu bez wiekszych boleści :)
loliszka, kofam cię:D:D:D

reklama
Efa - a może aby uspokoić nerwy i na chwilę zapomnieć - umów się z koleżankami na kawkę w kawiarni, wyjdź z mężem do lodziarni na WIELKI deser lodowy :), może kino, teatr?

Najważniejsze to oderwanie się od kłębiących się w głowie myśli:)

Aniołek, kochana, pewnie super mi radzisz, ale ja ani myślę wypady robić... Każda zmiana pozycji po dłuższej chwili to ból podbrzusza, każdy spacerek to kolka. I ten termin... z OM 23 września (dzisiaj mamy 18-go), a ja miałam przed ciążą regularne miesiączki... Potem w 4-tym miesiącu termin z USG 30.09, ale później to już 26.09. Cholipa wie, kiedy mnie licho dorwie :/

Do góry