reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

noo u mnie rh- a facet rh+ i teraz ide robic badanie na konflikt dziwne że nie pytała was o grupe krwi to chyba wazne jest. u mnie to już drugie badanie a będzie jesszcze jedno

reklama
U Nas też jest konflikt i mam skierowanie na badanie przeciwciał
Mam nadzieję,że będzie ok. Bo jak kuźwa jeszcze to dojdzie to chyba w depresję wpadnę

Swoją drogą ciekawi mnie czemu Ci niektórzy lekarze mają pewne ważne rzeczy w tyłku? Badanie krwi i grupa krwi matki to mega ważna rzecz

Nasz Oli waży 650g i sisiola coraz mocniej wystawia :-)
Lekarz karze mi zwolnic i więcej odpoczywać...a wydawało mi się ze ja dużo odpoczywam.
Tak czy inaczej po wczorajszym twardnieniu i skurczu brzucha mam rozkaz nie przemęczania.
Poza tym wszystko dobrze.Twierdzi że do świąt urodzimy...wielkanocnych znaczy:-)

noo u mnie nie było takie łatwe musiałam przyniesc potwierdzenie grupy krwi mojego faceta bo powiedziała że niektóre panie "zmyslają" albo nie wiedza i później sa problemy. jak narazie jest wszystko dobrze i mam nadzieje ze po tych badaniach będzie też dobrze :)

laspetunia- ja tez mam ABrh- a mowi sie, ze tylko 1%populacji ma ta grupe :-p no ale do rzeczy, kochane ja juz tu wam pisalam jakie konsekwencje moga byc konfliktu!! pilnujcie tego bo to naprawde wazne !!!
powinno sie robic test na obecnosc przeciw cial w kazdym trymestrze + w 28 tyg szczepionka z imoglobuliny (czy jak to sie zwie) + zastrzyk w ciagu 24h po porodzie jezeli dziecko urodzi sie z rh+, rowniez powinno sie dostac zastrzyk przy jakich kolwiek krwawieniach po ukonczeniu 12 tyg, lub po silnym uderzeniu w brzuch ~(np. wypadek samochodowy)

MaMicurina- super, ze wszystko u was ok :) oby tak do konca, no i odpoczywaj duzooooooo:happy2:

tunia też sie dziwię, że nie dostałaś skierowania na grupę krwi przy pierwszej wizycie :confused:

A jak ja mam grupę krwi AB Rh- a nie wiem jaka mój mąż (ale wydaję nam sie że ma Rh+) to co wtedy, dostaje się jakiś zastrzyk czy jak?
/

Miałam duzo pisać, ale dziewczyny szybsze były ;-) Ja też mam minus, ale małż też (w sumie wierząc na słowo honoru trochę), więc jestem spokojna, bo u nas konfliktu też nie ma - ale badania na obecność przeciwciał mam wykonywane (właśnie dziś byłam kłuta na tę okoliczność).
Bywa też, że kobieta ma minus, ojciec plus i też nie ma konfliktu - jeśli dziecko odziedziczy grupę po matce (stąd badania na obecność przeciwciał). Również mało prawdopodobne żeby pojawił się konflikt (matka minus, dziecko plus) w pierwszej ciąży - chyba że właśnie doszło do kontaktu matki z krwią dziecka. Oczywiście jeśli organizm matki wytwarza przeciwciała, to nieciekawie - bo innymi słowy traktuje płód jak wirusa - ale wtedy właśnie się działa immunoglobiną, a jeśli to konieczne, także przeprowadza się transfuzję krwi u dziecka.
Moja babcia miała grupę minus - urodziła czworo dzieci, w tym troje z grupą plus - wszystkie zdrowe, więc bądźcie dobrej myśli.

MaMicurina gratuluję udanej wizyty :tak:

tricia super, że glukoza w porządku :tak:

U mnie też glukoza ok, ciśnienie wyszło mi dziś 144/90 (po ostatnich dwóch dniach jakoś się nie dziwię - stwierdziłyśmy z położną, że chyba jakiś wirus jest w powietrzu, bo jej mąż też ja wkurza :blink:), ale nikt się generalnie nie czepiał. Na skurcze (łydek) zalecenie dodać nieco wapna.
Serducho Malucha bije jak należy (dziś już tak nie "ganiał" po całym brzuchu), lot aeroplanem standardowy - wszystko w porządku, następna wizyta za 5 tygodni, czyli dopiero pod koniec stycznia. Wcześniej 17.01 USG.
Dostałam pampersika na próbę. I dwa kupony zniżkowe (10%) na PAMPERSY w Carrefourze :-).

reklama
Do góry