reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

anula - super że tak fajnie Cię wreszcie przebadał :-):-) a immunoglobulina od kiedy nie jest refundowana?? ja dwa razy miałam podawaną (po poronieniu i po porodzie) i było "free" .. może się coś zmieniło kurcze...?

Po porodzie i poronieniu dostaje się bez problemu taki zastrzyk jest to standardowa czynność w przypadku par z konfliktem. Profilaktyczne podanie 150 (g immunoglobuliny anty D w 28 tygodniu ciąży wszystkim kobietom Rh (-) bez przeciwciał anty Rh uzupełnione podaniem poporodowym zgodnie z zasadami opisanymi powyżej zwiększa skuteczność profilaktyki do przeszło 99%.

tutaj jest taki cały artykuł, który szczegółowo opisuje dokładnie co i jak http://www.maluchy.pl/pokaz_a_print.php3?nr=114

Ostatnia edycja:
reklama
Ja po wczorajszym spóźnionym połówkowym - dziecię ma 720 g, wszystko w absolutnym porządku, słuchaliśmy serducha, liczyliśmy paluszki, oglądaliśmy wszystkie narządy, itd. Tylko płci wczoraj nie było widać - maluch położony miednicowo i "sprzęt" ukryty między nóżkami. Ale dwa poprzednie USG orzekły chłopca.

Najprawdopodobniej będę miała drugą cesarkę - czy któraś z Was już wie, że urodzi poprzez cięcie?

anula no to dobrze co?:tak:
jasne że dobrze mały przez 2 tygodnie podrósł i różnica wynosi 238g

Ja po wczorajszym spóźnionym połówkowym - dziecię ma 720 g, wszystko w absolutnym porządku, słuchaliśmy serducha, liczyliśmy paluszki, oglądaliśmy wszystkie narządy, itd. Tylko płci wczoraj nie było widać - maluch położony miednicowo i "sprzęt" ukryty między nóżkami. Ale dwa poprzednie USG orzekły chłopca.

Najprawdopodobniej będę miała drugą cesarkę - czy któraś z Was już wie, że urodzi poprzez cięcie?
Super że maluch zdrowo rośnie i ma wszystko w ilościach i rozmiarach jak trzeba :-)
u mnie dziś maluch też się schował z ptaszkiem, tak, że przez chwile pan dr stwierdził że skoro nic nie widać to będzie raczej dziewczynka :szok:
ale później coś śmignęło też mało widoczne więc nie dał mi odpowiedzi co widzi bo mogła być to jeszcze pępowina, no ale na szczęście u mnie 3 USG ewidentnie wskazały pleć bo jaja były konkret :-D

a i tak na 100% pewni możemy być dopiero po narodzinach :happy:

pomocy bo zaraz spanikuję!! jejku w życiu nie miałam ŻADNYCH problemów z wynikami i masz babo...
krew:<podaje to co złe>
hemoglobina 7,6 norma 7,5-10 (czyli o 1/10 tylko jest ok!)
Hematokryt 0,354 norma 0,370-0,470
MPV 8,92 norma 9-13

no i mocz:
osad moczu:
lekko mętny
nabłonki płaskie b.liczne
Leukocyty 10-20 norma0-5!!
pasma śluzu d liczne
bakterie d liczne
kryształy szczawianu wapnia nieliczne

no i krew:
na czczo 91 norma to 74-106
a po 75g glukozy po 2h wynik glukozy 135
czy u ciężarnej to już cukrzyca?? czy taki wynik nie jest jeszcze uznany za cukrzycę?? <u ludzi nie-w-ciąży to jeszcze daleko do cukrzycy> a jak w ciąży?? matko tak się boję! czy któraś ma cukrzycę?? orientujecie się jak to jest??

matko ta ciąża mnie wykończy ja w życiu nie miałam tak złych wyników, zawsze wsio było idealnie!w 1wszej ciąży aż lekarz był w szoku,że mam tak dobre wyniki za każdym razem,a teraz??!! wrrrrrrrrrrr

Ja po wczorajszym spóźnionym połówkowym - dziecię ma 720 g,
alez byk...ja absolutnie naturalnie jesli tylko bede mogla:tak:

pomocy bo zaraz spanikuję!! jejku w życiu nie miałam ŻADNYCH problemów z wynikami i masz babo...
no i mocz:
osad moczu:
lekko mętny
nabłonki płaskie b.liczne
Leukocyty 10-20 norma0-5!!
pasma śluzu d liczne
bakterie d liczne
kryształy szczawianu wapnia nieliczne
mocz na moje nie jest taki zly...ja mialam gorszy ...no ale co lab to inne wartosci

A ja wczoraj byłam badana przez internistę i wyszło,że mam szmery na sercu. Lekarka powiedziała,że muszę pójść do kardiologa i sprawdzić co mi jest. To prawdopodobnie jest bardzo ważne do porodu, chyba naturalnego, bo przy cesarce się nie męczymy.

Co myślicie o tych szmerach? Może któraś z Was miała takie coś?

Co do porodu, to nie wiem jak będzie ze mną. Myślę o naturalnym, ale po tym co czytam w necie -relacje kobiet rodzących naturalnie, to mam mega strach.

na temat wyników i szmerów się nie wypowiem bo się nie znam.. do internisty na ekg też muszę pójść...

co do porodów -jeśli już musicie coś na ten temat czytać, to proponuję poczytać to
https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/porod-na-wesolo-7030/

i
tylko to!! :) ogłaszam zakaz nakręcania się porodem :-D można się tylko dobrze nastawiać do niego!! i tak przecież każda z nas urodzi, w ten czy w inny sposób :)

Olavip mocz jeśli masz mozliwośc to daj do badania jeszcze raz (przed oddaniem próbki trzeba sie podmyć i łapac środkowy strumień) - nie masz może infekcji intymnej? Bo to tez może wynik zmienić

morfologia nie jest zła ;-)

jesli chodzi o glukozę znalazłam takie coś (na portalu medycznym)

Krew pobrana na czczo

Stężenie cukru

poniżej 100 mg/dl(5,6 mmol/l)

-wynik prawidłowy

100-125 mg/dl (5,6-6,9mmol/l)

-wynik nieprawidłowy

126 mg/dl (7,0mmol/l)

powyżej -cukrzyca (wynik musi zostać powtórzony dwa razy)

[h=1]Krew pobrana dwie godziny po wypiciu 75 g glukozy (test obciążenia glukozą) [/h] poniżej 140 mg/dl (7,8mmol/l)-wynik prawidłowy

140-199mg/dl (7,8-11mmol/l)-nieprawidłowa tolerancja glukozy

200mg/dl (11,mmol/l) lub powyżej -cukrzyca

Cukier poniżej normy - hipoglikemia (stężenie glukozy spada poniżej 50 mg/dl (2,8 mmol/l)

reklama
olivia- krew masz odbra ;] te wartsci co masz lsa dla kobiet podane , a ty musisz dla kobiet w ciazy ;] i nie sa zle ;]zle jabys miala grubo ponizje normy ;]

co do cukrzycy to cos mas znie tak chyba

Byłam u lekarza (rodzinnego)- no i oskrzela czyste, gardło czyste, wsyztsko ok weldug lekarza na ryme (chrypke) i bezgłos przepisał mi tantum verde w areozolu i tyle !!!! Antybiotyku nie bedzie bo nie ma po co - mowi lekarz ze albo mi sie to juz cofa dzieki tym wszystkim specyfikom ;]albo sie rozkreci dopiero i wtedy pomyslimy co dalej ;] wiec ....

Do góry