reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

anula - super że tak fajnie Cię wreszcie przebadał :-):-) a immunoglobulina od kiedy nie jest refundowana?? ja dwa razy miałam podawaną (po poronieniu i po porodzie) i było "free" .. może się coś zmieniło kurcze...?

Po porodzie i poronieniu dostaje się bez problemu taki zastrzyk jest to standardowa czynność w przypadku par z konfliktem. Profilaktyczne podanie 150 (g immunoglobuliny anty D w 28 tygodniu ciąży wszystkim kobietom Rh (-) bez przeciwciał anty Rh uzupełnione podaniem poporodowym zgodnie z zasadami opisanymi powyżej zwiększa skuteczność profilaktyki do przeszło 99%.

tutaj jest taki cały artykuł, który szczegółowo opisuje dokładnie co i jak http://www.maluchy.pl/pokaz_a_print.php3?nr=114

Ostatnia edycja:
reklama
Ja po wczorajszym spóźnionym połówkowym - dziecię ma 720 g, wszystko w absolutnym porządku, słuchaliśmy serducha, liczyliśmy paluszki, oglądaliśmy wszystkie narządy, itd. Tylko płci wczoraj nie było widać - maluch położony miednicowo i "sprzęt" ukryty między nóżkami. Ale dwa poprzednie USG orzekły chłopca.

Najprawdopodobniej będę miała drugą cesarkę - czy któraś z Was już wie, że urodzi poprzez cięcie?

anula no to dobrze co?:tak:
jasne że dobrze mały przez 2 tygodnie podrósł i różnica wynosi 238g

Ja po wczorajszym spóźnionym połówkowym - dziecię ma 720 g, wszystko w absolutnym porządku, słuchaliśmy serducha, liczyliśmy paluszki, oglądaliśmy wszystkie narządy, itd. Tylko płci wczoraj nie było widać - maluch położony miednicowo i "sprzęt" ukryty między nóżkami. Ale dwa poprzednie USG orzekły chłopca.

Najprawdopodobniej będę miała drugą cesarkę - czy któraś z Was już wie, że urodzi poprzez cięcie?
Super że maluch zdrowo rośnie i ma wszystko w ilościach i rozmiarach jak trzeba :-)
u mnie dziś maluch też się schował z ptaszkiem, tak, że przez chwile pan dr stwierdził że skoro nic nie widać to będzie raczej dziewczynka :szok:
ale później coś śmignęło też mało widoczne więc nie dał mi odpowiedzi co widzi bo mogła być to jeszcze pępowina, no ale na szczęście u mnie 3 USG ewidentnie wskazały pleć bo jaja były konkret :-D

a i tak na 100% pewni możemy być dopiero po narodzinach :happy:

pomocy bo zaraz spanikuję!! jejku w życiu nie miałam ŻADNYCH problemów z wynikami i masz babo...
krew:<podaje to co złe>
hemoglobina 7,6 norma 7,5-10 (czyli o 1/10 tylko jest ok!)
Hematokryt 0,354 norma 0,370-0,470
MPV 8,92 norma 9-13

no i mocz:
osad moczu:
lekko mętny
nabłonki płaskie b.liczne
Leukocyty 10-20 norma0-5!!
pasma śluzu d liczne
bakterie d liczne
kryształy szczawianu wapnia nieliczne

no i krew:
na czczo 91 norma to 74-106
a po 75g glukozy po 2h wynik glukozy 135
czy u ciężarnej to już cukrzyca?? czy taki wynik nie jest jeszcze uznany za cukrzycę?? <u ludzi nie-w-ciąży to jeszcze daleko do cukrzycy> a jak w ciąży?? matko tak się boję! czy któraś ma cukrzycę?? orientujecie się jak to jest??

matko ta ciąża mnie wykończy ja w życiu nie miałam tak złych wyników, zawsze wsio było idealnie!w 1wszej ciąży aż lekarz był w szoku,że mam tak dobre wyniki za każdym razem,a teraz??!! wrrrrrrrrrrr

Ja po wczorajszym spóźnionym połówkowym - dziecię ma 720 g,
alez byk...ja absolutnie naturalnie jesli tylko bede mogla:tak:

pomocy bo zaraz spanikuję!! jejku w życiu nie miałam ŻADNYCH problemów z wynikami i masz babo...
no i mocz:
osad moczu:
lekko mętny
nabłonki płaskie b.liczne
Leukocyty 10-20 norma0-5!!
pasma śluzu d liczne
bakterie d liczne
kryształy szczawianu wapnia nieliczne
mocz na moje nie jest taki zly...ja mialam gorszy ...no ale co lab to inne wartosci

A ja wczoraj byłam badana przez internistę i wyszło,że mam szmery na sercu. Lekarka powiedziała,że muszę pójść do kardiologa i sprawdzić co mi jest. To prawdopodobnie jest bardzo ważne do porodu, chyba naturalnego, bo przy cesarce się nie męczymy.

Co myślicie o tych szmerach? Może któraś z Was miała takie coś?

Co do porodu, to nie wiem jak będzie ze mną. Myślę o naturalnym, ale po tym co czytam w necie -relacje kobiet rodzących naturalnie, to mam mega strach.

na temat wyników i szmerów się nie wypowiem bo się nie znam.. do internisty na ekg też muszę pójść...

co do porodów -jeśli już musicie coś na ten temat czytać, to proponuję poczytać to
https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/porod-na-wesolo-7030/

i
tylko to!! :) ogłaszam zakaz nakręcania się porodem :-D można się tylko dobrze nastawiać do niego!! i tak przecież każda z nas urodzi, w ten czy w inny sposób :)

Olavip mocz jeśli masz mozliwośc to daj do badania jeszcze raz (przed oddaniem próbki trzeba sie podmyć i łapac środkowy strumień) - nie masz może infekcji intymnej? Bo to tez może wynik zmienić

morfologia nie jest zła ;-)

jesli chodzi o glukozę znalazłam takie coś (na portalu medycznym)

Krew pobrana na czczo

Stężenie cukru

poniżej 100 mg/dl(5,6 mmol/l)

-wynik prawidłowy

100-125 mg/dl (5,6-6,9mmol/l)

-wynik nieprawidłowy

126 mg/dl (7,0mmol/l)

powyżej -cukrzyca (wynik musi zostać powtórzony dwa razy)

[h=1]Krew pobrana dwie godziny po wypiciu 75 g glukozy (test obciążenia glukozą) [/h] poniżej 140 mg/dl (7,8mmol/l)-wynik prawidłowy

140-199mg/dl (7,8-11mmol/l)-nieprawidłowa tolerancja glukozy

200mg/dl (11,mmol/l) lub powyżej -cukrzyca

Cukier poniżej normy - hipoglikemia (stężenie glukozy spada poniżej 50 mg/dl (2,8 mmol/l)

reklama
olivia- krew masz odbra ;] te wartsci co masz lsa dla kobiet podane , a ty musisz dla kobiet w ciazy ;] i nie sa zle ;]zle jabys miala grubo ponizje normy ;]

co do cukrzycy to cos mas znie tak chyba

Byłam u lekarza (rodzinnego)- no i oskrzela czyste, gardło czyste, wsyztsko ok weldug lekarza na ryme (chrypke) i bezgłos przepisał mi tantum verde w areozolu i tyle !!!! Antybiotyku nie bedzie bo nie ma po co - mowi lekarz ze albo mi sie to juz cofa dzieki tym wszystkim specyfikom ;]albo sie rozkreci dopiero i wtedy pomyslimy co dalej ;] wiec ....

Do góry