.ja bym z chcecia przeczytala z ciekawosci i dla swojego "wiedzenia" jak to jest gdzies tam np. tak jak u trici w USA,
że leki na recepte sa za free to przede wszytskim była info dla dziewczyn co pierwszy raz beda rodzic w uk
.....a jednak paciorkowiec w PL platny.........a mleko dla dziecka w WB za darmo........
to mnie troche irytuje!
mnie to zdanie powaliło!
No sorry I nie wiem czy jestes taka "ciezko myslaca" czy taka "wredna"
Dwa oddzielne tematy, w tym paciorkowiec bardzo mnie interesuje dlatego zapytałam po tym jak Atomowka wkleiła wykaz badan refundowanych
z ciekawostek; w Belgii tez mleko na recepte w aptece mozna dostac za darmo!
moze za 30 lat w PL tez sie tego doczekamy....poki co niech refunduja wiecej lekow dla na prawde chorych dzieci,
a nie mozna refundowac tego i tego
a nie wydawac "masę"kasy na kampanie, dać odprawe 460 posłom, zeby za miesiac znow ich powołac,to samo z ministami i bagatela po 30tys zeta na łebka , kolejne stołki na stanowiskach wysoko obsadzonych "powoływac" ,ochrone dla kazdego bo przeciez takie zagrozenia w pl, samochody,samoloty, delegacje i kolacyjki
Polaska ma duzy przyrost pkb, jest kasa, nie jest to biedny kraj ale żle "gospodarowany"
no coz; mozna karmic piersia, mozna sobie mleko kupic, jakby mnie nie bylo stac na mleko dla dziecka to bym go nie powolywala do zycia!!
nie kazda moze.. sa takie co mleka nie mają..
a druga czesc zdania mnie rozbroiła:
a jak za poł roku stacisz prace/ Ty maz/ pogorszy sie Wasza sytuacja materialna o 180 stopni to co wtedy?
mam tez sis w Belgii, ktora ma synka tam i sa sprawy, ktore sa tam super np. refundowanie szczepien przeciw pneumo i meningo itd....
No i bardzo dobrze .. w pl tez tak powinno byc
sa mamy i (to nie jest jeden przypadek na rok) ktorym dziecko umiera na sepse,
nie zaszczepiły po 3 dawki szczepionki to koszt koło 350-450zeta (pneumo , meningo nie pamietam)
z mleka za darmo dla dziecka z apteki jakos nigdy nie korzystala tam....
moze nie musiała
bo inaczej nie rozumien, idzie do apteki Pani daje jej mleko i mow ze refundowane a ona ale ja wole zapłacic?
Za nutramigen co miesiac szło mi 160zeta, plus leki dla alergika , czyli miesiacznie 250-350zł wydawałam. Nie rozumien dlaczega miałabym nie skarzystac jakby mie sie to nalezało??
ja musialam placic za te szczepienia; wiadomo chcialam mala na to zaszczpic, wiec zaplaciclam i tyle....a jakas super bogata nie jestem!
o meningo i pneumo piszesz?
to lepije Ci sie powodzi niz wiekszosc zyjacych w pl
dla Ciebie . chciałam...to zapłaciłam... i tyle.
kazda matka chce ale nie kazda stac
dla kogos 350zeta to wyzywienie ne miesiac...(za pneumo , za meningo nie pamietam ale tez koło tego)
(pomijam wyjatki co nie szczepia bo takie maja zasady)
moim zdaniem w pl to mniejszość ktora stac "na ten luksus" wiekszosc "zbiera kase" np z chrzcin