reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

Czy te tabletki można brać w ciąży?:
MGB6, tabletki (Aflofarm), 50 szt - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
Od wczoraj okropnie drętwieją mi ręcę, najgorzej w nocy bo ból czuję aż w łokciu czytałam że to normalne na tym etapie ale mimo wszystko to nic miłego także chciałabym sobie jakoś pomóc...
Alis chyba, któraś z dziewczyn je brała, więc można. Dobry na drętwiejące ręce i bolące nogi jest Aspargin - mi ginka kazała właśnie go brać.

reklama
też mam Aspargin od lekarza (3x1).

Ma pomóc na skurcze. Czy pomoze na drętwiejące ręce? Nie wiem...
Drętwienie bierze się z ucisku na nerwy badź długotrwałego utrudniania przepływu krwi do kończyny (jak śpisz na łapce ;)

też mam Aspargin od lekarza (3x1).

Ma pomóc na skurcze. Czy pomoze na drętwiejące ręce? Nie wiem...
Drętwienie bierze się z ucisku na nerwy badź długotrwałego utrudniania przepływu krwi do kończyny (jak śpisz na łapce ;)

Właśnie w tym wypadku jest inaczej...trzymam rękę (stojąc) wzdłuż ciała a ona mi drętwieje, jak ruszę to trochę przechodzi i za chwilę znowu. Zero ucisku, zero nienaturalnych pozycji a i tak drętwieje...

Znalazłam taki artykuł na ten temat:
Drętwienie rąk w ciąży.

DEFINICJA

Uczucie cierpnięcia, mrowienia lub bólu palców, dłoni lub całej ręki pojawiające się podczas ciąży.

OBJAWY I PRZEBIEG

Ból i drętwienie palców lub całej dłoni najczęściej są objawami tzw. zespołu cieśni nadgarstka, który w czasie ciąży występuje dość często. Zespół ten pojawia się u kobiet ciężarnych na skutek zmian hormonalnych powodujących zatrzymanie wody w organizmie. Zastój płynów może wywołać obrzęk torebki stawowej nadgarstka, w której przebiegają nerwy odpowiadające za unerwienie kończyny górnej. Miejscowy wzrost ciśnienia w torebce oraz obrzęk tkanek może uciskać nerwy i wywołać mrowienie, drętwienie oraz ból palców i nadgarstka, który w sporadycznych przypadkach może również promieniować do ramienia. Objawy mogą być znacznie bardziej nasilone w nocy, jak również po dniu, w trakcie którego nadgarstek był znacznie obciążony poprzez wykonywanie czynności wymagających wielokrotnego powtarzania jak np. pisanie, robótki ręczne, krojenie. Objawy najczęściej mijają samoistnie i nie wymagają specjalnego leczenia.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...

Jeżeli ból staje się bardzo dokuczliwy lub drętwienie uniemożliwia utrzymanie w ręku przedmiotów i wykonywanie podstawowych czynności należy skontaktować się z lekarzem. Najczęściej do zwalczenia uciążliwych dolegliwości wystarczą zalecone przez lekarza odpowiednie preparaty witaminowe. W niektórych przypadkach konieczne może okazać się przyjmowanie środków przeciwbólowych lub też unieruchomienie nadgarstka specjalnym opatrunkiem. Lekarz może również zlecić konsultację u neurologa lub ortopedy.

LECZENIE DOMOWE

Aby zmniejszyć dolegliwości należy unikać ucisku na daną kończynę, szczególnie podczas wypoczynku nocnego. Dobre rezultaty przynosi również zażywanie preparatów zawierających witaminę B6 oraz magnez. Niezmiernie ważna jest również dieta bogata w te witaminy i mikroelementy. W witaminę B6 bogate są np.: ryby, drób, ziemniaki, mleko, orzechy, słonecznik, warzywa strączkowe, natomiast magnez zawierają np.: fasola biała, pestki dyni, kakao, koper, pietruszka zielona.

za Forum Ginekologiczne :: Ginekologia i Położnictwo, Kobieta :: Grupa Medforum.pl

Ostatnia edycja:
Chyba każdy magnez można, ja biorę od początku ciązy i wtedy lekarz mi mówił ze obojętnie jaki byle jeść:)
Ja byłam rano na badaniach- mocz, morfologia, hbs i ten wymaz gbs.
Oczywiście zabrałam ze sobą kanapkę i wszamałam jak tylko krew oddałam:)

Wampi no to wizyta udana, szkoda że jednak maluszek nie chce się odwrócić....
te 3 tygodnie to troszke długo... ciekawe czy na nastepnej wizycie sie odwróci bo z ułożenia poprzecznego juz ma niedaleko...

reklama
Picture 001..jpgPicture 003..jpgPicture 002..jpg nie da sie ukryc ze synuS

Do góry