reklama
Edziook, naprawdę, zaczynam doceniać polską służbę zdrowia....... Ja widzę maluszka na każdej wizycie, gdyby było inaczej, na pewo byłabym rozczarowana i miała mnóstwo czarnych myśli w głowie Wracaj do PL!;-)
We Francji jak chodzisz prywatnie, to tez masz usg na kazdej wizycie, bo kazdy gin ma usg w gabinecie i zamiast sluchac serca, to od razu na usg przerzuca i tam sprawdza serce, czy sie dziecko rusza, ogolnie, czy jest wszystko o.k. i za takie podgladanie z reguly gin nie bierze tu dodatkowych pieniedzy. Potem sa 3 duze usg, ktore moga robic tylko wyspecjalizowani w tym lekarze, mimo podgladania u gina idzie sie na te duze juz do kogos innego. A cenowo wizyta w szpitalu nie rozni sie od wizyty w gabinecie prywatnym, tak samo Kasa Chorych zwraca i jak przechodzi sie na 100% platnosci w ciazy, to czy prywatnie, czy panstwowo, to 100 % kasa chorych tak samo oplaca. Ja chodzilam prywatnie, bo blizej niz do szpitala, mialam usg na kazdej wizycie i 2 duze usg i niedlugo bede miala 3 duze usg. We Francji tak samo jak w Polsce obowiazkowe sa 3 duze usg. Od kiedy wykryto cukrzyce, to musi moja ciaza byc prowadzona w szpitalu, bo tam sa od tego odpowiedni specjalisci, z odpowiednimi tytulami. I w 3 trymestrze ciazy bede miec kilka usg oczywiscie bezplatnych w szpitalu, chodzi o pilnowanie wagi dziecka. A wiec nie wszedziej za granica jest tak jak w Anglii.
Edziook, a jak to sie stalo, ze nie mialas jeszcze usg morfologicznego?, Bo z tego co pisaly dziewczyny, to w Anglii sa obowiazkowe dwa usg to z 13 tygodnia ciazy i morfologiczne. Natomiast nie ma juz tego trzeciego, na ktorym zwyczajowo sprawdza sie wage dziecka, z czego mozna wyliczyc wage koncowa i czy sie glowka w dol odwrocilo. Edziook, zauwaz tez, ze ty porownujesz to co dziewczyny w Polsce maja chodzac prywatnie i za wszystko placac 100% z kieszeni, do tego co ty masz w Anglii panstwowo. Mysle, ze gdybys chodzila w Anglii prywatnie do ginekologa to tez bys miala takie podgladanie na kazdej wizycie. Nie wiem tylko, czy placilabys 100% z kieszeni tak jak w Polsce, czy mialabys zwracane... A panstwowo w Polsce to sa tez tylko 3 obowiazkowe usg tak jak w wiekszosci krai.
Ostatnia edycja:
aldonta
Fanka BB :)
Dziękuję Wam wszystkim za przemiłe słowa Nie mogę się na nią napatrzeć i ciągle się wzruszam ale małż też uronił łezkę podczas samego usg także w sumie nie mam się czego wstydzić
piekne foteczki....
aguska24mir
mama Pawełka :)
hej widze ze masz termin na 3 dni po mnieja tez wczoraj byłam u gina ale moje malenstwo tak sie wierciło ze nie mozna było nic zobaczycpozdrawiam
madziamadzia
Fanka BB :)
Alis śliczna córeczka . Co do wzruszania rozumiem Cię Ja ostatnio dostałam jedyne 2 fotki buźki naszej córeczki w 2D i mogłabym na nią patrzeć cały czas ;-)
Oleśka podobno dziewczynki są bardziej wstydliwe i niektóre bardzo późno pokazują, co mają między nóżkami, więc ja obstawiam na CÓRECZKĘ Zresztą moja też się ujawniła dopiero tydzień temu
A ja dzisiaj odebrałam wyniki cytologii i... po zapaleniu, które męczyło mnie od początku ciąży do grudnia, ani śladu . Oprócz leków, które pewnie zadziałały używam płynu ginekologicznego Lactacyd (nie emulsji) i kupiłam wkładki Anionowe na Allegro, które podobno też mają jakieś działanie lecznicze ;-)
Oleśka podobno dziewczynki są bardziej wstydliwe i niektóre bardzo późno pokazują, co mają między nóżkami, więc ja obstawiam na CÓRECZKĘ Zresztą moja też się ujawniła dopiero tydzień temu
A ja dzisiaj odebrałam wyniki cytologii i... po zapaleniu, które męczyło mnie od początku ciąży do grudnia, ani śladu . Oprócz leków, które pewnie zadziałały używam płynu ginekologicznego Lactacyd (nie emulsji) i kupiłam wkładki Anionowe na Allegro, które podobno też mają jakieś działanie lecznicze ;-)
Dziewczyny, ja to mysle, ze ci chlopcy, to nie tyle, ze tak pokazuja, tylko u nich bardziej widoczne to jest. A dziewczynki wstydliwe chowaja, mysle, ze nie u dziewczynek tylko slabiej widac.;-) Temu w koncowce, z tych niespodzianek, tez obstawiam dosyp babek, tym bardziej, ze chlopcow na naszej liscie jest sporo wiecej, a w naturze, az takich roznic nie ma.;-)
Alis piekne zdjecia.
Alis piekne zdjecia.
Alis piękne fotki. Aż milo popatrzeć na taki mały cud.
Na tym jednym USG co miałam lekarka oglądała dziecko dokładnie ale nic mi nie powiedziała poza tym że wszystko jest w porządku. Wiem że moja bratowa robiła tu sobie dodatkowe USG i płaciła za to 100 euro. Czasami zastanawiam się czy nie iść ale za tą kasę mogla bym kupić małemu mnóstwo innych rzeczy. A skoro lekarze mówią, że wszystko jest w porządku to staram się nie martwić. Tylko często oglądam fotki z pierwszego USG:-)
U mnie to jest taki problem, że bardzo późno lekarz potwierdził ciążę. Więc może dlatego miałam tylko jedno USG do tej pory. Ciągle mam nadzieję na następne:-). Jedyne co oni mi tu robią to kontrolują moje ciśnienie i sprawdzają serduszko maleństwa. Nie robią tu badań ginekologicznych bo uważają je na inwazyjne i niepotrzebne.We Francji jak chodzisz prywatnie, to tez masz usg na kazdej wizycie, bo kazdy gin ma usg w gabinecie i zamiast sluchac serca, to od razu na usg przerzuca i tam sprawdza serce, czy sie dziecko rusza, ogolnie, czy jest wszystko o.k. i za takie podgladanie z reguly gin nie bierze tu dodatkowych pieniedzy. Potem sa 3 duze usg, ktore moga robic tylko wyspecjalizowani w tym lekarze, mimo podgladania u gina idzie sie na te duze juz do kogos innego. A cenowo wizyta w szpitalu nie rozni sie od wizyty w gabinecie prywatnym, tak samo Kasa Chorych zwraca i jak przechodzi sie na 100% platnosci w ciazy, to czy prywatnie, czy panstwowo, to 100 % kasa chorych tak samo oplaca. Ja chodzilam prywatnie, bo blizej niz do szpitala, mialam usg na kazdej wizycie i 2 duze usg i niedlugo bede miala 3 duze usg. We Francji tak samo jak w Polsce obowiazkowe sa 3 duze usg. Od kiedy wykryto cukrzyce, to musi moja ciaza byc prowadzona w szpitalu, bo tam sa od tego odpowiedni specjalisci, z odpowiednimi tytulami. I w 3 trymestrze ciazy bede miec kilka usg oczywiscie bezplatnych w szpitalu, chodzi o pilnowanie wagi dziecka. A wiec nie wszedziej za granica jest tak jak w Anglii.
Edziook, a jak to sie stalo, ze nie mialas jeszcze usg morfologicznego?, Bo z tego co pisaly dziewczyny, to w Anglii sa obowiazkowe dwa usg to z 13 tygodnia ciazy i morfologiczne. Natomiast nie ma juz tego trzeciego, na ktorym zwyczajowo sprawdza sie wage dziecka, z czego mozna wyliczyc wage koncowa i czy sie glowka w dol odwrocilo. Edziook, zauwaz tez, ze ty porownujesz to co dziewczyny w Polsce maja chodzac prywatnie i za wszystko placac 100% z kieszeni, do tego co ty masz w Anglii panstwowo. Mysle, ze gdybys chodzila w Anglii prywatnie do ginekologa to tez bys miala takie podgladanie na kazdej wizycie. Nie wiem tylko, czy placilabys 100% z kieszeni tak jak w Polsce, czy mialabys zwracane... A panstwowo w Polsce to sa tez tylko 3 obowiazkowe usg tak jak w wiekszosci krai.
Na tym jednym USG co miałam lekarka oglądała dziecko dokładnie ale nic mi nie powiedziała poza tym że wszystko jest w porządku. Wiem że moja bratowa robiła tu sobie dodatkowe USG i płaciła za to 100 euro. Czasami zastanawiam się czy nie iść ale za tą kasę mogla bym kupić małemu mnóstwo innych rzeczy. A skoro lekarze mówią, że wszystko jest w porządku to staram się nie martwić. Tylko często oglądam fotki z pierwszego USG:-)
Edziook, czyli rozumem, ze to pierwsze usg, to jest to morfologiczne, bo na pierwsze z powodu, ze ciaza pozno wykryta juz sie nie zalapalas? W sumie to morfo to jest najwazniejsze, a to pierwsze to takie raczej dla potwierdzenia, ze jest ciaza, okreslenia daty porodu, no i czy ciaza mnoga, czy pojedyncza. Najwazniejsze, ze mialas morfo, na ktorym sprawdza sie serce, nerki i ogolnie wszystko. A, czy usg na kazdej wizycie jest takie dobre, to tez zdania sa podzielone. Temu niektorzy lekarze prywatnie tez wola nie robic na kazdej wizycie i robia np. co druga, a inni uwazaja za nieszkodliwe i na kazdej robia. Ja bym to trzecie usg chciala jednak miec. Zeby wiedziec, czy dziecko sie glowka w dol ulozylo. Troche szkoda, ze tego w Anglii nie praktykuja. Ja bym chyba jednak poszla prywatnie i przebolala te 100 euro, zeby sie nie martwic, ze moze sie dziecko bedzie posladkowo bez cesarki rodzic. Chociaz takie ulozenie rzadko sie zdarza i za te pieniadze fakt, ze mozna dziecku duzo rzeczy kupic.
reklama
Cześć dziewczyny, super że macie dobre wiadomości po wizytach u lekarza. Ja miałam iść wczoraj ale musiałam na dziś przełożyć. A dziś bardzo źle się czuję, mam skurcze, łupie mi w krzyżu i ogólnie na wymioty się zbiera. Ola nic a nic się dziś nie rusza. Muszę czekać aż do 19.20 na wizytę.
Co do usg, ja mam na każdej wizycie razem z wydrukiem zdjęć (chociaż na nich mało co widać). W zwszłym miesiącu miałam 4D, mam nadzieję że i dziś wyproszę lekarza o jakieś ładne fotki.
Boję się tej wizyty, dwa miesiące temu miałam podobne dolegliwości i wyszłam od gina ze skierowaniem do szpitala. Na szczęście obeszło się bez tego.
Co do usg, ja mam na każdej wizycie razem z wydrukiem zdjęć (chociaż na nich mało co widać). W zwszłym miesiącu miałam 4D, mam nadzieję że i dziś wyproszę lekarza o jakieś ładne fotki.
Boję się tej wizyty, dwa miesiące temu miałam podobne dolegliwości i wyszłam od gina ze skierowaniem do szpitala. Na szczęście obeszło się bez tego.