reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

Rozumiem że wszystkie brałyście kwas foliowy w pierwszym trymestrze ale mam pytanie czy nadal go bierzecie???czy już nie???

w zwiekszonej dawce jaka jest np w preparacie folik bierze sie tylko do konca pierwszego trymestru chyba ze sa jakies wskazania do dluzszego zazywania. poza tym kwas foliowy w dawce podstawowej powinno sie dostarczac organizmowi przez cale zycie z pozywieniem lub opcjonalnie w gotowych zestawach witamin i mineralow, w naszym przypadku wersja dla ciezarnych czyli falvit mama, prenatal, feminatal, centrum materna itp.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
ja się trochę martwie bo na początku jak miałam te okropne wymioty to nie wiem czy ta tabletka wogóle zdążyła się rozpuścić,bo jak tylko ją łyknełam to zaraz zwróciłam:((((
i to mnie teraz martwi i niepokoi

ja się trochę martwie bo na początku jak miałam te okropne wymioty to nie wiem czy ta tabletka wogóle zdążyła się rozpuścić,bo jak tylko ją łyknełam to zaraz zwróciłam:((((
i to mnie teraz martwi i niepokoi

nawet jesli to teraz nie nadrobisz tego lykajac zwiekszone dawki. ale jesli na badaniach wychodzi ze z maluchem wszystko ok to nie zamartwiaj sie niepotrzebnie :)

jak jestesmy znowu przy tabletkach to przypominam o diecie bogatej w kwasy tluszczowe czyli: oleje, orzechy, jajka, rosliny lisciaste i przede wszystkim tluste ryby morskie (losos, makrela, tunczyk, dorsz, sledz, halibut) ktore sa zrodlem kwasu DHA odpowiedzialnego za rozwoj mozgu i wzroku u plodu. oczywiscie mozna lykac rowniez specjalne suplementy diety ;)

jak jestesmy znowu przy tabletkach to przypominam o diecie bogatej w kwasy tluszczowe czyli: oleje, orzechy, jajka, rosliny lisciaste i przede wszystkim tluste ryby morskie (losos, makrela, tunczyk, dorsz, sledz, halibut) ktore sa zrodlem kwasu DHA odpowiedzialnego za rozwoj mozgu i wzroku u plodu. oczywiscie mozna lykac rowniez specjalne suplementy diety ;)
i znowu mam powód do zmartwienia bo nie mogę jeść ryb:-:)-:)-(po nich strasznie boli mnie brzuch!!!
a mój lekarz powiedział że póki wymiotuje to nie będzie przepisywał mi żadych tabletek witaminowych:-(. No i niby powiedział że z dzidziusiem wszystko dobrze...przynajmniej tak było 1grudnia. a następna wizyta dopiero po świętacch:no::no:

Co do kwasu foliowego, to zgodzę się z Nataliąk:tak:. Najważniejsze jest dostarczenie go w I trymestrze, aby zapobiec wadom cewy nerwowej, a ta tworzy się bodajże do 6 tygodnia ciąży, oczywiście należy dostarczac go przez całe życie, teraz zażywam Centrum Materna tam jest mniejsza dawka kwasu foliowego. Jeśli chodzi o DHA, to u mnie królują zdecydowanie jajka, codziennie po 3:zawstydzona/y::zawstydzona/y:, czyli mega dawka cholesterolu, ale najwidoczniej organizm tego potrzebuje, skoro się dopomina:sorry:. Ryb nie znoszę i na sam zapach mnie odrzuca, jedynie mogę przełknąc tuńczyka i pangę, ale odkąd w mediach rozpoczęła się kampania "przeciwko pandze", to nie jadłam jej już z 1,5 roku:shocked2:. Próbowałam brac witaminy z DHA, ale ewidentnie odbija mi się rybami:sorry::eek:, taka moja paranoja:-p.
Jaszczurka to długiiii Twój synek:tak:. Moja dzidzia miała tylko 16 cm przy wadze 350 gram;-)

reklama
Do góry