reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

witam!!

reklama
Joliku,
Tak przed chwilą napisała. Nie chcę jej na razie przeszkadzać, bo leży pod ktg. Ale za godzinkę zadzwonię.

Kobietki z Warszawy,
duża prośba, może któraś zechciałaby ją odwiedzić. Ja bym pognała, ale nie mogę. Myślę, że będzie jej raźniej, bo wczoraj wieczorem jak gadałyśmy, to smutasem była. Zreszta trudno jej się dziwić. Powiedzieli jej, że dzidziuś może obumrzeć.

Jejku dziewczyny, ja tu beztrosko szykuję jadłospis dla Shady a u Was takie rzeczy się dzieją... Trzymajcie się dzilenie!!!! W poniedziałek mamy jechać na tydzień na pojezierze wielkpolskie aż się boję jakby miało się coś dziać... w razie czego będę sie do Was zwracać z prośbą o kontakt do jakiegoś poznańskiego ginekologa...

... a teraz wybaczcie... trochę tego jest...

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:

Zastosowanie i cel diety:
W cukrzycy przy upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest obniżenie glukozy we krwi i poprawa metabolizmu.

Charakterystyka diety:
Dieta polega na ograniczeniu lub wykluczeniu z żywienia glukozy, fruktozy, sacharozy (a zatem słodyczy !!!), a zwiększeniu podawania węglowodanów złożonych (skrobi i błonnika pokarmowego)

Napoje:
 Zalecane: woda min., herbata bez cukru, kawa zbożowa, „Diabetosan”, soki z warzyw ubogowęglowodanowych,, napoje z warzyw bez cukru, napoje z kwaśnego mleka
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: mleko 2% tłuszczu, słaba kawa prawdziwa z mlekiem bez cukru, koktajl mleczno-owocowy bez cukru, napoje z owoców, soki owocowe bez cukru, napoje i soki z warzyw rozcieńczone
 Przeciwwskazane: wszystkie napoje słodzone cukrem, kakao naturalne, mocna kawa, napój z owoców i śmietanki, tłuste mleko, napoje alkoholowe, soki owocowe z cukrem, lemoniada, coca-cola

Pieczywo:
 Zalecane: chleb razowy, graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: chleb pszenny, pszenno-żytni, bułeczki, pumpernikiel
 Przeciwwskazane: wypieki z dodatkiem cukru, chleb na miodzie, bułki maślane, biszkopt z cukrem itp.

Dodatki do pieczywa:
 Zalecane: chude wędliny, ryby morskie chude i średnitłuste, gotowane, wędzone, jaja faszerowane bez żółtek, ser twarogowy, chudy serek homogenizowany
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: jaja na miękko, lub jajecznica (2-3 razy w tyg.), masło, margaryna, pasztet z drobiu, cielęciny, parówki drobiowe i cielęce, dżemy bezcukrowe, śledzie
 Przeciwwskazane: pasztetowa, miód, dżemy, marmolady, konfitury, sery topione

Zupy:
 Zalecane: pomidorowa, grzybowa, czerwony barszcz, koperkowa, kalafiorowa, żurek, kapuśniak, krupnik
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: zupy podprawiane zawiesinami
 Przeciwwskazane: tłuste, zagęszczane zasmażką, z dużą ilością śmietany

Dodatki do zup:
 Zalecane: Ryż pełnoziarnisty, grzanki, kasze, makaron nitki, lane ciasto na białku
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: lane ciasto, makaron, ryż biały, ziemniaki, fasola
 Przeciwwskazane: duże ilości pieczywa, makaronów, kasz, grochu, fasoli, groszek ptysiowy

Mięso, drób, ryby:
 Zalecane: mięso chude potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: mięsa krwiste: wołowina, konina, polędwica wieprzowa
 Przeciwwskazane: tłuste gatunki, tłuste ryby: węgorz, łosoś, lin

Warzywa:
 Zalecane: rzodkiewka, sałata, ogórki, rabarbar, szczypiorek, szpinak, grzyby, brokuły, cebula, kabaczek, kalafior, pomidory, papryka
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: buraki, brukselka, dynia, fasola, groszek, kapusta biała, czerwona, włoska, marchew, włoszczyzna, seler, bób
 Przeciwwskazane: surówki i warzywa z dużą ilością majonezu, śmietany, żółtek, cukru

Owoce:
 Zalecane: grejpfruty
 Zalecane w umiarkowanych ilościach: reszta
 Przeciwwskazane: owoce w syropach, kompoty z cukrem, daktyle, rodzynki

Desery:
 Zalecane: kompoty, kisiele, galaretki słodzone aspartamem

łomatko, Małgos... ale wieści... :(

ja bym podskoczyła do niej chętnie, ale cholera... jutro wyjeżdżamy na jakiś tydzień...
tylko czemu jej tego malucha nie wyjma, skoro organizm nie może go utrzymać ja należy... 33 tydzień, to już nie tragedia i nawet bez inkubatora by się pewnie obeszło...

Poczytałam ostatnie kilka dni i zamarłam. Doxa, Małgosia, Kasia trzymajcie się dzielnie. Pozostaje chyba tyko modlić się i wierzyć, że wszystko skończy się dobrze.

reklama
Muszę Wam powiedzieć, że od rana boli mnie łeb. Wczoraj tak się zdenerwowałam tą biedną Doxą, że nie mogę. Mówiła że była jeszcze wieczorkiem na USG i z dzidzią było wszystko ok. Małgoś, informuj nas proszę co u niej. Jeśli jesteś z Doxą w kontakcie to ja już nie chcę wydzwaniać, żeby za dużo osób jej nie męczyło. Ty też się trzymaj i Ty Kasiu i Wy wszystkie również.

Do góry