reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

reklama
pytia! myślę, że tak. ja dowiedziałam się o tym od lekarzy w szpitalu po porodzie. to jest chyba w prawie pracy zapisane

Dziekuje za zyczenia w imieniu mojego synka. Przespal dzis prawie caly dzien, caly czas ma 38,3 stopnie po wczorajszej szczepionce.Mam nadzieje ze wieczorem temperatura nie wzrosnie.

KingaP pisze:
w ciągu roku tata i mama może wziąć 2 tygodnie opieki nad zdrowym dzieckiem, jest to płatne jak zwolnienie lekarskie :(

O tym nie słyszałam.
Z tego co sie orientuję, to można wziąść zasiłek opiekuńczy nad chorym dzieckiem w wysokości 60 dni w roku, a 14 dni opieki nad chorym członkiem rodziny. Tak jest zapisane w ustawie chorobowej. Może lekarka wpisała na zaświadczeniu dla Pyti jakąś chorobę?

lekarka wyraźnie powiedziała: OPIEKA NAD ZDROWYM DZIECKIEM

ale ivon Ty w tym siedzisz na codzień. Może ludzie nie wiedzą o takich możliwościach i z tego nie korzystają... ?

Bo można też wziąć opiekę nad zdrowym dzieckiem, ale tylko w przypadku nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których dziecko uczęszcza.

Ale być może jest jeszcze jakiś przepis, który pozwala wziąć amtce opiekę nad zdrowym niemowlaczkiem?

reklama
magdalenaB pisze:
ivon: a jesli mozna zapytac to gdzie ty pracujesz ze tak swietnie sie orientujesz w tych przepisach??
W dziale kadr i płac w firmie, która zatrudnia 120 osób.A że w tym dziale jestesmy tylko we dwie, to moja wiedza musi być dość rozległa ;D

Do góry