reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

reklama
Wszystkiego najbardziej urodzinowego dla kawalerów 4 miesięczniaków Patryka i Piotrusia !!!!!!!!!:)

Gratulacje dla dumnych Mam!!!!!

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO CHŁOPAKI!!!!!

Co robi Krzymek gdy mama z usmiechem pochyla się nad łóżeczkiem????
Również z uśmiechem łapie za bluzkę i przez dekolt sprawdza czy jego bar mleczny nie zmienił adresu (z pożądliwym błyskiem i pytaniem "może by tak jeszcze mleczka?" w oku) ;D ;D ;D

iwosz mój Mati też coraz częściej łapie mnie za bluzkę i zagląda tam sobie. Fajnie to wyglada

Myślę, że jest tu kilka dziewczyn z Krakowa, więc czytajcie, dodatkowy tysiączek na pewno się przyda :)
Jest to info ze strony: http://www.krakow.pl/komunikaty/?MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=2615

„Gminne becikowe”

Od 28 czerwca br. rodzice dzieci, które urodziły się po 8 lutego 2006 roku mogą składać wnioski o otrzymanie jednorazowej zapomogi finansowej z tytułu urodzenia się dziecka czyli tzw. „gminne becikowe”. 1000 zł otrzyma każdy rodzic, bez względu na dochód.

Wnioski należy składać w następujących lokalizacjach Wydziału Świadczeń Socjalnych UMK:
- ul. Stachowicza 18 w godz. 8.00-18.00 tel. 012/616-50-00, 012/616-50-01
- os. Handlowe 1 w poniedziałki w godz. 9.00-16.00, od wtorku do piątku w godz. 8.00-15.00. tel. 012/ 644-59-44

Od 3 lipca br. przy ul. Traugutta 4 (w pobliżu Placu Bohaterów Getta)

w poniedziałki w godz. 9.00- 16.00, od wtorku do piątku w godz. 8.00-15.00 zostanie uruchomiony dodatkowy punkt, w którym również będzie można złożyć wniosek o „gminne becikowe”.

Formularze wniosków będą dostępne w wyżej wymienionych punktach oraz na stronie internetowej www.krakow.pl.

Aby otrzymać „becikowe” przynajmniej jedno z rodziców musi być zameldowane w Krakowie na pobyt stały co najmniej od roku (należy ten fakt udokumentować). Wniosek powinien być złożony przed upływem 6 miesięcy od daty urodzenia się dziecka. „Becikowe” przysługuje również na dziecko przysposobione.

UWAGA!
Rodzice, których dziecko urodziło się 9 lutego 2006r. mają czas na złożenie wniosku tylko do 9 sierpnia br.

Do wniosku należy dołączyć:
- kserokopię dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o jednorazową zapomogę finansową z tytułu urodzenia się dziecka,
- kserokopię skróconego odpisu aktu urodzenia dziecka,
- dokument potwierdzający zamieszkanie na terenie Gminy Miejskiej Kraków, co najmniej od roku przed dniem urodzenia dziecka,
- w przypadku dziecka przysposobionego - prawomocny wyrok sądu rodzinnego stwierdzający przysposobienie lub zaświadczenie sądu rodzinnego lub ośrodka adopcyjno-opiekuńczego o prowadzonym postępowaniu sądowym w sprawie o przysposobienie dziecka.

Wypłata świadczenia nastąpi w terminie nie dłuższym niż 30 dni od daty złożenia wniosku.

Wypłata jednorazowej zapomogi finansowej z tytułu urodzenia się dziecka nie ma wpływu na wysokość dodatku mieszkaniowego, bowiem zgodnie z art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. Nr 71, poz. 734 z późn. zm.) do dochodu mającego wpływ na wysokość dodatku mieszkaniowego nie dolicza się jednorazowych zapomóg z tytułu urodzenia się dziecka.

24 maja br. Rada Miasta Krakowa, w związku z realizacją przez Miasto polityki prorodzinnej, przyjęła uchwałę o ustanowieniu jednorazowej zapomogi finansowej z tytułu urodzenia się dziecka dla mieszkańców Krakowa.

W budżecie Miasta na ten cel zostały zarezerwowane środki finansowe w wysokości 6 mln zł.(MW)

Kinga - nie moge niestety wziąc wychowawczego, bo mi się w sierpniu kończy umowa o pracę, więc muszę we wrześniu wracać. A na trzy tygodnie od końca macierzyńskiego do końca roku szkolnego wzięłam opiekę nad dzieckiem.

Wszystkiego naj naj dla Piotrusia i Patryczka :):):)

pytia! :(

catherinka! w ciągu roku tata i mama może wziąć 2 tygodnie opieki nad zdrowym dzieckiem, jest to płatne jak zwolnienie lekarskie :(

reklama
Po prostu poprosiłam naszą lekarkę, żeby wypisała mi opiekę. Co tam napisała to nie wiem, bo podaje się tylko kody dla wtajemniczonych;) Ale niestety płatne tylko 80%, tak jak L-4

Kinga, ja tez nie wiedziałam o tych dwóch tygodniach nad zdrowym dzieckiem. W szkole też to obowiązuje?

Do góry