reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

maga_86 pisze:
dzisiaj przyjżałam się dzieciaczkom na spacerze..wszystkie dzieciaczki zarówno te małe jak i te duże miały smoczka..wszystkie oprócz jagody...
ja mam w domu 3 4 smoczki, nuka, canpola, aventa i jeszcze jakiś bliżej niezitentyfikowany..różnią się diametralnie kształtem..

Ja jak tylko mały zaśnie, albo prawie śpi smoczka mu wyjmuję, bo strasznie mi się nie podoba dziecię ze smoczkiem - zasłania mu pół buziuńki. No ale używam go, bo pomaga.

reklama
Używam smoczka od 4 doby życia Patrycji i nie mam żadnych problemów z karmieniem :laugh: dodatkowo z butelki ciągnie herbatkę ;) Postanowiłam jej zmienić firmę smoczka (trochę mniejszy) i okazało się, że Mała już się przyzwyczaiła do firmy i muszę już być jej wierna ;D

koga pisze:
czy smoczki różnych firm mają różne kształty - może kształt mojego małemu nie odpowiada???
koga, moj Karol ma 2 smoczki z Chicco i jeden z Nuka, te dwa maja ksztalt sutka i te Lolo lubi, a Nuk jest tak jakos wyprofilowany i malemu to nie odpowiada.
Ja daje smoczka przed spaniem, bo wtedy sie uspokaja i szybciutko zasypia i wtedy go wyjmuje, no i czasem mozna malego oszukac jak zaczyna byc glodny, a w cigu dnia staram sie nie dawac smoka, choc nie zawsze to wychodzi. Poza tym boje sie ze zacznie pchac paluchy do buzki, a wole aby przyzwyczail sie do smoczka niz np do kciuka, bo pozniej bedzie problem z odzwyczajeniem go od tego.

moja Karola wyczaiła kciuka, ale na razie nie panikujemy. Położna poradziła nam, żeby zakładac jej kaftaniki z dłuższymi rękawkami i zasłaniać rączkę, ale nasza pomysłowa córka dała sobie z tym radę :)

Nie chcę tu wyjść na mamę, która widzi więcej,niż to w praktyce ma miejsce, ale jak Karola wkłada piąstkę do buźki, to pytam ją: Gdzie ta ręka??? A ona ją wyjmuje... Kumata jest :)

tak nasz edzieci sa z dnia na dzien coraz mądrzejsze
patrza tymi pięknymi oczętami i ucza sie wszystkiego pomalutku i dokładnie ::)

koga, bywa tak, że dziecko polubi smoczek z jednej firmy, a z innej w ogóle nie chce go ssać. Więc możesz spróbować. U nas smoczek w użyciu od 4 tygodnia, zaburzeń w ssaniu piersi nie zauważyłam. A smoczek czasem pomaga, choć najczęściej, jak Jaś zaśnie to sam go wypluwa.

reklama
Do góry