reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek główny

Ze mna jest taka sytuacja-ze poki nie pracuje dostaje pieniadze tutaj z wegierskiej opieki-okolo 500 zl miesiecznie, oczywiscie taki zasilek skonczy sie wraz z ukonczeniem przez dziecko chyba 3 roku zycia- A z praca ciezko- nie umiem jeszcze na tyle jezyka zeby pojsc do pracy tutaj na miejscu( zreszta przecietny zarobek to ok.650zl) a koncerny zagraniczne w ktorych jezyk wegierski nie ma znaczenia sa w Budapeszcie czyli okolo 170km ode mnie- pisalam ostatnio ze mialam oferte pracy w ksiegowosci duzego amerykanskiego koncernu,ale dojazdy zabralyby mi okolo 5 godzin dziennie a to praca od 8-16 a do tego czeste nadgodziny-tak wiec nie ma szans, musialabym w ogole nie widziec sie z rodzina. A tak z innej beczki to na Wegrzech jesli kobieta urodzi 3 dzieci moze oficjalnie miec zawod matki i dostaje miesieczna pensje od rzadu plus normalna emeryture pozniej-i to nie sa nawet takie najgorsze pieniadze bo wychodzi ponad 1000zl miesiecznie plus dodatki socjalne.

Kurcze gdyby w Polsce był taki etat matki to ja bym się zdecydowała!

Osinko cieszę sie, że decyzja podjęta!
Na pewno będzie dobrze, przecież mąż i córka będą z Toba to jak może być inaczej no nie?

reklama
my na dzieck odostajemy tez mniej wiecej tyle co felqua i mamy to chyba do 18 roku zycia emi albo dokad bedzie sie uczy sama dobrze nie wiem w kazdym razie to tal jakbym pracowala
a i tak zdecydowalismy sie wracac do polski jak sie wybudujemy i urzadzimy
OSINKO super ze decyzja podjeta na pewno wam troszke lzej

Osinko - super decyzja, ja nie zdążyłam się wypowiedzieć, ale ja też bym pojechała z rodzinką - jak pojedziesz sama to będziesz tak nieszczęścliwa, że na pewno nie będzie Ci się podobać ani praca, ani miejsce, a razem dacie radę!

felqua szkoda, że na Węgrzech nie rodziłam;-)
U nas niby ubolewają nad tym, że sie mało dzieci rodzi ale jak sie już urodzi to nie ma wsparcia od państwa:no: Jedyne co nam przysługuje to 48 zł rodzinnego na dziecko + dodatek do Kmili jako, że jest trzecia to w sumie jakieś 200 zł na miesiąc, to naprawde są marne grosze przy trójce:wściekła/y: jeszcze jakby było 200 na jerdno dziecko... ech pomażyć sobie można, naprawde coraz gorzej u nas z kasą :-(
jeszce tak nas ostatnio lustrowali w tej Opiece społecznej jakbysmy niewiem ile kasy od nich brali, mąż co chwile musiał dowozić to pita jakiegoś to świadectwo pracy, szkoda gadać..

A tak w ogóle to korzystam z mężoweg urlopu, jakaś spokojniejsza jestem i nawet się uśmiecham;-) a i wczoraj miałam masażyk przed snem:-)

No faktycznie szkoda Mamooli- tutaj po urodzeniu dziecka dostaje sie okolo 1500 zl- takie jakby becikowe, potem co miesiac 180 zl do ukonczenia 18 roku zycia no i jesli matka lub ojciec nie pracuje to ubiega sie o te 500zloty miesiecznie wiec w sumie naprawde da sie z tego wyzyc- w Polsce tyle co dostalam to bylo 1000zl becikowego i 200 zloty zapomogi z uniwersytetu ( ha ha ha) A dzieci tu rodzi sie o wiele wiele wiecej niz w Polsce mimo tego ze aborcja jest legalna.

AZIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Słonko, przepraszam, że przeterminowane - ale najszczersze życzenia z okazji okrągłych Urodzin Ci składam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dziękuję :)
no patrz dopatrzyła się :p a ja przeciez mam dopiero 18 :p

myślałam że będzie gorzej z tym dzieści - choć wychodzi na to jednak że będzie to przełomowy rok w moim życiu - kolejny :(

A tak w ogóle to korzystam z mężoweg urlopu, jakaś spokojniejsza jestem i nawet się uśmiecham;-) a i wczoraj miałam masażyk przed snem:-)

Bardzo dobrze, wykorzystuj chłopa na maxa!!! Niech Cie masuje, dogląda dzieci, podaje jedzenie do łóżka... a w poniedziałek ucieszysz się, ze wraca do pracy i dzieci będziesz miała znów dla "siebie" :tak:

Uff, udalo mi sie wszystko doczytac:-D

Osinko- ciesze sie, ze lecicie razem, juz pisalam na innym watku co specjalisci (artykuly w "Charakterach" m.in. ) sadza o takich rozstaniach z malym dzieckiem i jak to wplywa na jego przyszlosc.

Ivka- moja ucznnica 10-letnia 2 tygodnie temu miala usuwane migdalki w bardzo dobrej klinice pod Warszawa. Nie wspomina tego zle, najgorszy byl pierwszy dzien bo wymiotowala krwia, ale potem jadla lody(!), wyszla do domu na drugi dzien (mimo, ze bardzo sie jej w tej klinice podobalo, chyba to byl prywatny osrodek, ona chciala zostac tam dluzej bo swietnie sie tam bawila), po tygodniu poszla normalnie do szkoly.
Chyba kazdy specjalista ma swoje zdanie.

Wlasnie robie ciasto na pierniki- wg przepisu z babyboom, ma lezakowac w lodowce, pieczenie dopiero przed samymi swietami:-D Te pierniki udekorowane przez Ole to ma byc prezent swiateczny dla dziadkow. Mam nadzieje, ze sie spodoba, zreszta z kasa teraz krucho i na wymyslne prezenty nie starczy.

AniaM dziękuję Ci - wiesz za co!!! :-)
dobrze, że mi przypomniałaś! tez musimy z Agatką zrobić ciasto na pienriki na święta!!

moja córcia uwielbia mi pomagać w kuchni... robi "siama" chleb! - podaję jej składniki - sama wsypuje do miski, potem trzyma robot i miksuje ciasto, na koniec poklepuje chleb w foremce... słodko to wygląda
po upieczniu krzyczy "siama chleb rączki nóżki":-D

reklama
Do góry