reklama
kolorowa_kredka
Fan(ka)
sos koperkowy...? a można prosić przepis
Martuska
Fanka Lipcowa mama 05'
A prosze bardzo kolorowa kredko
W sumie to ja tak na oko, ale jak bym chciala proporcje wyznaczyc to:
z 2 lyzki masla (moze byc mysle margaryna)
3-4 lyzki maki
ok 2 szkl. bulionu (takiego z kostki rosolowej ja sobie rosol drobiowo-warzywny rozpuscialam)
smietana zalezy ile kto lubi ok 4 lyzki
koperek pol peczku (rowniez zalezy od peczku)
sol, pieprz do smaku
Koejnosc skaldnikow moze byc rozna. Ja najpierw robie taka zasmazke z masla i maki nastepnie dolewam goracy rozpuszczony bulion, wszystko doladnie mieszam, zeby grudek nie bylo i doprowadzam do wrzenia. Na koniec dodaje posiekany koperek i smietanke, ktora mozna rozpuscic w odrobinie goracej wody zanim doda sie do sosu. Raczej juz po dodaniu smietanki i koperku nie powinno sie gotowac sosu. Zanim dodasz koperku i smietanki mozesz dodac maki (oczywiscie rozrobionej z zimna woda) lub samej wody, jesli uznasz ze masz sos za rzadki lub za gesty No i dosolic ewentualnie popieprzyc.
Smacznego kredko, niech ci sie uda pyszny zrobic
W sumie to ja tak na oko, ale jak bym chciala proporcje wyznaczyc to:
z 2 lyzki masla (moze byc mysle margaryna)
3-4 lyzki maki
ok 2 szkl. bulionu (takiego z kostki rosolowej ja sobie rosol drobiowo-warzywny rozpuscialam)
smietana zalezy ile kto lubi ok 4 lyzki
koperek pol peczku (rowniez zalezy od peczku)
sol, pieprz do smaku
Koejnosc skaldnikow moze byc rozna. Ja najpierw robie taka zasmazke z masla i maki nastepnie dolewam goracy rozpuszczony bulion, wszystko doladnie mieszam, zeby grudek nie bylo i doprowadzam do wrzenia. Na koniec dodaje posiekany koperek i smietanke, ktora mozna rozpuscic w odrobinie goracej wody zanim doda sie do sosu. Raczej juz po dodaniu smietanki i koperku nie powinno sie gotowac sosu. Zanim dodasz koperku i smietanki mozesz dodac maki (oczywiscie rozrobionej z zimna woda) lub samej wody, jesli uznasz ze masz sos za rzadki lub za gesty No i dosolic ewentualnie popieprzyc.
Smacznego kredko, niech ci sie uda pyszny zrobic
reklama
kolorowa_kredka
Fan(ka)
dzięki martuśka za przepis