reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży i po ciąży...

reklama
ja jestem przekonana, ze waga to sprawa bardzo indywidualna. i jedna z nas może przytyć 7 kila,a następna 27... no i niestety. nie jest to zależne od nas tylko od naszych organizmów.

zbiera się woda, część z nas musi leżeć, jeszcze inna z nas nie ma siły spacerować i to wszystko ma właśnie wpływ na to z iloma kilogramami się obudzimy na porodówce :nerd:

głowa do góry! każdy kilogram na plusie to kilogram zdrowia dla dzidziusia ;-) nie zaszkodzi na pewno, inaczej lekarze by interweniowali!:tak:

Dziewczyny piszę ku pokrzepieniu strapionych nadmiarem kilogramów. Odwiedziłam dziś kuzynkę, która urodziła 2 tygodnie temu slicznego synusia. Ona w ciąży przybrała 21 kg z tego 10 kg w 9 miesiącu, a teraz niespodzianka nawet dla niej waży 2 kg mniej niż przed ciążą. Okazało się, że więszość z tej wagi to była woda zgromadzona w organizmie, brała po porodzie leki odwadniajace bo nawet butów już na nogi nie mogła wcisnąć. wystarczyły dwa tygodnie i wszystko jest OK.

Mamulica, nie martw się, przy samym porodzie stracisz z 10:-)
Ja się trochę boję, że zacznę intensywnie nadrabiać w ostatnich miesiącach.. Jak na razie przekroczyłam 6 na +

A ja się boję na wagę stanąc. Niby mi nie zależy, ale jednak...
Dobrze, że nie mam w domu wagi, we czwartek u lekarza się dowiem prawdy:zawstydzona/y:

ciesz się, nie ma co się martwić... 12 kilo z porodem zostawisz w szpitalu. a później jak będziesz karmić tez szybko zrzucisz...

ja tylko 4 kilo do przodu :/ lekarz zaczyna się martwić:zawstydzona/y:

Laparda ja tez mialam na poczatku maly przyrost 3 kg.. ale w ciagu tygodnia, dwoch pojawily sie kolejne 2 kg :) uszaki do gory - zdaniem mojej ginki nie trzeba sie waga martwic dopoki maluch rozwija sie normalnie i przybiera na wadze :)

reklama
u mnie to skomplikowane, bo na poczatku 2 trymestru stracilam 6 kilo... czyli teraz mam te 6+4 nowe :))) tak to sobie tlumacze i pocieszam sie troszke :)
choc to nie jest do konca tak...:/
ale lekarz mi powiedzial, ze jezeli kobieta tyje ok 15-20% własnej wagi sprzed ciazy to jest ok... ja jeszcze sie nie lapie, ale do konca jeszcze 3,5 miesiaca :)

ja licze wage troche inaczej - nie licze okresu chudniecia... tj. licze waga terazniesza - ta sprzed ciazy.... a 4 kg to nie jest zle jak wszystko inne w porzadku :):tak:

Do góry