reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga naszych bobasków ;)

Jest taki schemat obliczania wagi dziecka:

• masa ciała do 5 miesiąca życia może być wyliczana według wzoru
      • M = masa urodzeniowa + (miesiąc życia x 700)
  • Masa ciała od 5-12 miesiąca życia może być wyliczana według wzoru:
      • M = urodzeniowa masa ciała + (miesiąc życia x 500)
  • Niemowlę podwaja swoją wagę najczęściej z końcem 4 miesiąca życia, potraja z końcem 11 miesiąca życia.

reklama
Abryz według tego schematu przybierania na wadze to by pasowało u Ani, ale swojej wagi na pewno nie potroi na roczek nie mówiąc już o końcu 11 miesiąca.
Waga urodzeniowa Ani 4080g to, żeby potroić musiała by mieć 12240, a na szczęście ma 11kg, choć to przecież nie mało.

no to moja potroiła masę urodzeniową gdzieś koło 7 miesiąca:baffled:teraz nie wiem ile waży dopiero na szczepieniu w czerwcu się dowiemy:)
a wzrostowo nie wiem,bo nosi ciuszki 86-92,ale dlatego,że mniejsze po prostu są bardzo obcisłe i wszystkie szwy się odciskają:(

No to wygląda na to że mój Kacpere w normie :
Waga urodzeniowa 3150g a teraz ma 11 miesięcy i dwa tygodnie i waży 9400g to pewnie te 50 g przytyje do 12 miesięcy hi hi !
A wzrostu to ma koło 78-80 cm ciężko go dokładnie określić bo przecież nie ustoi za długo;-) :tak:

U nas nie ma szans na potrojenie wagi do roczku-bo to juz za 5dni, a musiałaby ważyć 13290(urodzeniowa-4430).Według tego schematu tez mamy za mało, bo powinno być 10430, a Marcelinka waży 9810.Pocieszam się jedynie, że nie je mało i generalnie rozwija się prawidłowo, a poza tym jest bardzo pogodna i według mnie niczego oprócz wagi jej nie brakuje:-)

i tak trzymac FERULA i tak trzymac jak ja bym chciała zeby tak mojej tej wgi troszke brakowało urodzeniowa 3200 a dzis ma ok 10,500 wiec klops....

A moj pomimo tego ze malo wazy potroil juz jakis czas temu swoja wage, jak wazyl 8400 i tez sie ogolnie nie przejmuje bo byly etapy ze byl na 3 centylu a teraz jest na 10 i trzyma swoja norme:tak:

Myślałam sobie dzisiaj o tym potrajaniu. Bliźniaki mojej koleżanki skończyli dzisiaj rok. Urodzili się o półtora miesiąca za wcześnie. Jak się urodzili to mieli po 2 kg. Ale potem to bardzo szybko nadgonili i przegonili moją Anię (jak pisałam waga urodzeniowa 4080g). Moja Ania już w momencie urodzin ważyła tyle ile oni dwaj razem :-D Myślę, że teraz będą mieć mniej więcej po 12 kilo (juro spytam). Więc wyszło by, że sześciokrotnie pomnożyli swoją wagę!!! :szok:

reklama
Do góry