reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Waga naszych bobasków ;)

Jest taki schemat obliczania wagi dziecka:

• masa ciała do 5 miesiąca życia może być wyliczana według wzoru
      • M = masa urodzeniowa + (miesiąc życia x 700)
  • Masa ciała od 5-12 miesiąca życia może być wyliczana według wzoru:
      • M = urodzeniowa masa ciała + (miesiąc życia x 500)
  • Niemowlę podwaja swoją wagę najczęściej z końcem 4 miesiąca życia, potraja z końcem 11 miesiąca życia.

reklama
Abryz według tego schematu przybierania na wadze to by pasowało u Ani, ale swojej wagi na pewno nie potroi na roczek nie mówiąc już o końcu 11 miesiąca.
Waga urodzeniowa Ani 4080g to, żeby potroić musiała by mieć 12240, a na szczęście ma 11kg, choć to przecież nie mało.

no to moja potroiła masę urodzeniową gdzieś koło 7 miesiąca:baffled:teraz nie wiem ile waży dopiero na szczepieniu w czerwcu się dowiemy:)
a wzrostowo nie wiem,bo nosi ciuszki 86-92,ale dlatego,że mniejsze po prostu są bardzo obcisłe i wszystkie szwy się odciskają:(

No to wygląda na to że mój Kacpere w normie :
Waga urodzeniowa 3150g a teraz ma 11 miesięcy i dwa tygodnie i waży 9400g to pewnie te 50 g przytyje do 12 miesięcy hi hi !
A wzrostu to ma koło 78-80 cm ciężko go dokładnie określić bo przecież nie ustoi za długo;-) :tak:

U nas nie ma szans na potrojenie wagi do roczku-bo to juz za 5dni, a musiałaby ważyć 13290(urodzeniowa-4430).Według tego schematu tez mamy za mało, bo powinno być 10430, a Marcelinka waży 9810.Pocieszam się jedynie, że nie je mało i generalnie rozwija się prawidłowo, a poza tym jest bardzo pogodna i według mnie niczego oprócz wagi jej nie brakuje:-)

i tak trzymac FERULA i tak trzymac jak ja bym chciała zeby tak mojej tej wgi troszke brakowało urodzeniowa 3200 a dzis ma ok 10,500 wiec klops....

A moj pomimo tego ze malo wazy potroil juz jakis czas temu swoja wage, jak wazyl 8400 i tez sie ogolnie nie przejmuje bo byly etapy ze byl na 3 centylu a teraz jest na 10 i trzyma swoja norme:tak:

Myślałam sobie dzisiaj o tym potrajaniu. Bliźniaki mojej koleżanki skończyli dzisiaj rok. Urodzili się o półtora miesiąca za wcześnie. Jak się urodzili to mieli po 2 kg. Ale potem to bardzo szybko nadgonili i przegonili moją Anię (jak pisałam waga urodzeniowa 4080g). Moja Ania już w momencie urodzin ważyła tyle ile oni dwaj razem :-D Myślę, że teraz będą mieć mniej więcej po 12 kilo (juro spytam). Więc wyszło by, że sześciokrotnie pomnożyli swoją wagę!!! :szok:

reklama
Do góry