reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga i wzrost naszych dzieci

reklama
...niby patrzą na te siatki centylowe i tam trochę mało wychodzi wg jej wieku - tzn martwić się mam nie martwić - ale np w książeczce zdrowia dziecka mam wpisane wcześniactwo, a na wypisie poród w 38tyg;/ więc naprawdę już głupia jestem - faktycznie urodziła się wg mojej karty ciąży równo37t a wg porodówki...36+5, choć patrząc na to kiedy doszło do zapłodnienia (mniej więcej wiem co do dnia) to nawet wg mnie 37+3 ale nikt tak w ten sposób nie patrzy - można zgłupieć z tego wszystkiego a co lekarz to historia;/ miałam dołka związanego z tym wszystkim i jeszcze jakoś tak mi dziwnie, ale wierzę, że jest w porządku i tyle - a Ala po prostu jest drobniejsza od niemowlaczków w jej "wieku" - tylko, że lekarze naprawdę potrafią zrobić wodę z mózgu i powiedzieć coś, co nie daje spać...

idę 31go maja na pierwsze szczepienie to się jeszcze dokładnie wypytam, bo to pierwsza taka poważniejsza wizyta będzie i wtedy będę wiedziała ile ma wzrostu, bo teraz to tylko waga...

No to mamy wage Filipa na jego 1 miesiac - 4800g (waga urodzeniowa 3675g)
Baczek rosnie mi w oczach jak tak na niego patrze, gdy spi :)

Ja wczoraj wazylam Alexa,wazy 3883g.Wciagu 12 dni przypral tylko 30 g:-( Polozna niby nic nie mowila tylko zeby czesto go do piersi przystawiac:sorry2: Juz nie wiem co robic,poczekac jeszcze z dwa tygodnie czy go dokarmiac butla:confused:Wychodzi na to ze w ciagu 3 tygodni przybral 223g.Mi sie wydaje bardzo malo,ale tutaj sa zwolennikami karmienia piersia i beda czekac nie wiem na co:sorry2: Na siatce centylowej widac spadek bo jest teraz na 25:-(

Kama - nie martw się za bardzo, - może rzeczywiście troszkę to mało, a jak Ci Alex śpi?płacze - czy jest spokojny?wiesz co, może zadzwoń do jakiegoś pediatry w Polsce, jeśli tam nie bardzo się tą sprawą przejmują...właśnie w przychodni pamietam jeszcze z moim Bartusiem, że patrzą na siatki centylowe - nie ważne w sumie,który to centyl - czy 3 czy powyżej 97, liczy się czy cały czas mniej więcej oscylujemy wokół tego samego centyla - tzn że dziecko jednostajnie, prawidłowo rośnie wg swoich cech indywidualnych - najbardziej boją się spadków zbyt gwałtownych na centylach i zbyt raptownych wzrostów - to jakiś alarm by się tym zająć, ale wcale nie znaczy, że coś groźnego się dzieje - może być tak, że wystarczy zrobić badanie moczu - może Aleź ma jakieś bakterie w pęcherzu - to podobno częsta przyczyna spadków wagi u noworodków. Nie martw się, skontaktuj się z kimś, albo zrób tak jak CI podpodwiada intuicja, czyli wprowadź mm. Najważniejsze to spokój i to byś byłą spokojna o zdrówko syneczka:)trzymam kciuki i daj znać co postanowiłaś.

Antek urodził się z wagą 2955g, przy wipisie miał 2860g, a po tygodniu już 3250g. Mały rośnie w oczach. Ciuszki, które w szpitalu na nim wisiały teraz są idealne :-)

Moja Lenka urodziła się z wagą 2400 g, przy wypisie - po 10 dniach ważyła 2680 g, dzisiaj w 16 dniu - 3000 g. Pani doktor mówi, że przybiera jak trzeba :-).

moja Lenka urodziła się z wagą 2510 g, przy wypisie po 3 dniach ważyła 2380 g, w przyszłą środę idziemy na kontrol do pediatry zważyć ją. wizyte mieliśmy mieć dopiero w 4. tygodniu, ale chcemy pójśc dodatkowo aby sie upewnic, czy przybiera odpowiednio. gdyby po 2ch tygodniach przybrała tyle co Twoja lwiapaszczko, to bylibyśmy super szczęśliwi :)

reklama
Moja Zosieńka urodziła się z wagą 2700, najniższa jej masa to 2640, dziś miała 2960. Pediatra mówi, że dużo przybrała (ma równe 2 tygodnie).

Do góry