reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga i wzgrost naszych kruszynek

Eli sorry! Jakoś źle zapamiętałam :-) Może dlatego że jak oglądam jej zdjęcia na nk to mi się wydaje taka "dorosła" i te jej cudne włoski...

reklama
Mi wychodzi że straszna kruszynka z mojej Dorotki, waży teraz 6200 gdzie przy urodzeniu ważyła 3000. Ale w normie sie mieścimy no bo przeciez wage podwoiłyśmy ;-)

oooooo w koncy znalazla sie kluska równa mojemu F :) syla24 jaka waga urodzeniowa? u nas 3350 - teraz 9100 albo uz i wiecej i tez okolo 70 cm albo i wiecej :) 4i pol miesiaca

ewusek1203 mogę się dołączyć do Twojej kruszynki, a właściwie Twojego okruszka bo moja córcia w wieku dokładnie 4 miesiące i 9 dni ważyła 5800, a urodziła się z wagą 3980, ale najpierw sporo spadła w szpitalu a potem bardzo słabo przybierała będąc na piersi, nawet 10 dkg na dwa tygodnie:no::no:teraz na póltora miesiąca przybrała 70dkg i dla mnie to bardzo dużo i mam nadzieję, że będzie tak przybierać a nawet więcej . Jak porównuję ile ważyła w tym wieku starsza córcia to 7100 a urodziła się z dużo mniejszą wagą urodzeniową, ale nadal jest chucherko i może po prostu taki urok naszych dzieci;-);-)
Swoją drogą zazdroszczę Wam dziewczyny tych 7 i 8 z przodu na wadze Waszych szkrabików:-)

dziewczyny, nie porównujcie wag dziewczynek i chłopców. Nigdy dziewczynka nie dorówna chłopcu bo taka nasza konstrukcja, zreszta zajrzyjcie do siatek centylowych chłopca i dziewczynki i np. dziewczynka w 4 m-cu (skończonym) powinna wazyć najmniej 5800 g a najwięcej 8600, chłopiec zas najmniej 6400, najwięcej 9400, wszystko pomiędzy jest w normie, a jak juz wielokrotnie mowiliśmy (pisałysmy ;)) kazde dziecko jest inne. Ja osobiście uważam że nie ma co się tych siatek tak mocno trzymać bo jest przyjęte że dziewczynka rodzi się najlzejsza (w normie) 3300 a najcięższa 5000 g; chłopiec najlżejszy 3800, najcięzszy 5500g. moje dziecko urodziło się z wagą 3150, teraz ma z 6300 (w sobote kończy 4 m-c) i wynika z tego ze jest ponizej normy (wg urodzenia)... a jest zdrowa i rozwija się doskonale. Podwoiła swoja wage urodzeniową wiec jest ok.
Jesli chodzi o wzrost to tylko dopisze, że dziewczynka (skończony 4 m-c) 62 cm (najmniej w normie) i 68 (najwięcej w normie); chłopiec 63,5; najwięcej w normie 71 cm.
Źródło: Poradnik Ekspertów dla rodziców wg Bebilon

A moja Natalka (4 mies. i 1 tydz.) sie wyciagnela na dlugosci, ma juz ok. 70 cm! Wazy niecale 7 kg. Jak sie urodzila mierzyla "tylko" 52 cm. Dziwilam sie, bo oboje z mezem jestesmy bardzo wysocy. Najwyrazniej mala teraz nadrabia zaleglosci, bo ja w ciazy (od 23 tygodnia) sie glodzilam z powodu cukrzycy ciazowej. Dopiero po zmianie poradni diabetologicznej zaczelam w 8 miesiacu wiecej jesc i przybierac na wadze.

reklama
ja też dołączam do mam kluseczek , chociaż mówię na Kubusia pączuś- waga urodzeniowa 3950 i 60 cm teraz dobija do 8 kg i mierzy 69 cm- ale nie martwię sie - córka warzyła więcej w jego wieku a teraz wygląda jak anorektyczka, poza tym fajnie tak przytulić sie do grubiutkiego ciałka. Jestem zdania ,że każdy ma w genach zapisane jak będzie wyglądał i choćby nie wiem co robił to tego nie zmieni

Do góry