reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga i wzgrost naszych kruszynek

reklama
Po dzisiejszym szczepieniu:

Hania 4,5msc (tj 20 tyg)

waga: 5660gram
wzrost: 62,5cm
obw. główki: 40cm
obw. kl. piers.: 39,5cm

U nas waga powoli przestaje rosnać w szaleńczym tempie (a karmiony tylko i wyłacznie cycem :tak:):
urodzeniowa: 2930g, 1miesiąc: 4750g (1910 gramów przyrostu w miesiąc), 2 miesiace: 6160g (1410 gramów przyrostu w miesiąc), 3 miesiące: 7240g (1080 gramów przyrostu w miesiąc) wczorajszy pomiar, 4 miesiące: 7950g (710 gramów przyrostu w miesiąc) :-)
Ale tak czy inaczej 2930g -> 7950g w 4 miesiace to niezły wynik :-D

Patrzę na te wagi waszych dzieciaczków i aż jestem w stresie. Mój Oluś w 4-tym miesiącu życia (dokładnie 4 miesiące i 3 dni) waży 6700g i mierzy 65cm. Najbardziej martwi mnie to że Adaś miał taką wagę w trzecim miesiącu życia :-(
Jedynie Eli mnie trochę uspokoiła wagą Hani. O ile pamiętam to Hania też miała dużą wagę urodzeniową (Olek miał 4190g)

Kochane ta waga dzieciaczków powoli zaczyna hamować, bo inaczej co niektóre by przez kolejne 7mies do ukończenia roczku przybierając kilo na miesiąc to 15 kilo ważyłyby:)
Dziecko ok 4-6 mies powinno podwoić wagę urodzeniową, stąd tak duże przyrosty, potraja wagę urodzeniową około 1 roku, czyli teraz powinny przytyć przez ok 7 mies ok 4 kg według moich wyliczeń.
U mnie waga wskazuje dziś ok 8100 wiec przybrał w miesiac ok 600-700 wiec to chyba ładnie, za 2 tyg szczepienie wiec zobaczymy dokladniej.

No i nie schizujmy, bo będzie trzeba zmienić tytuł działu na
waga i wzgrost naszych KLUSECZEK:)

Taka typowo ksiażkowa wiedza mówi, że dziecko powinno przybierać po 700g przez pierwsze 5 miesięcy i po 500g przez kolejne 7 miesięcy - ale jak to ładnie usłyszałam na zajęciach: "prosze państwa, dzieci na szczęście nie czytaja tych ksiazek co my" :tak: Każde dziecko ma rozwijac się w swoim tempie.. Natura jest doskonała :-)

reklama
Do góry