reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

☀️W czerwcu kolor nieba niebieski, a my wszystkie liczymy na dwie prawilne kreski!☀️

Z klinikami też uważaj, bo lubią niestety ciągnąć hajs. Trafiłam do olsztyńskiej po jakimś roku starań z polecenia ginekologa, który uznał, że jeśli zależy nam na czasie (wtedy przekroczyłam magiczną 30-tkę i dopiero odkrywałam świat starań) to najprędzej pomogą tam. On się też leczeniem niepłodności zajmuje, ale no możliwości diagnostyczne jednak ma mniejsze, wiadomo, a ja naiwnie uważałam, że wezmę trzy tabletki i zaskoczy :D

U starego pierwsze badanie nasienia wyszło nie bardzo i od razu nas profilowali na in vitro, bez powtórzenia badania, tylko nam kazali zrobić podstawowe rzeczy z krwi. Jeździłam do nich parę miesięcy na monitoring (70 km w jedną stronę, to też koszt nie w kij dmuchał), powtórzone badanie nasienia wyszło dużo lepiej (przy pierwszym stary był po unieruchomieniu parę tygodni i podejrzewam, że mogło mieć wpływ) to dali nam Aromek i bez żadnego monitoringu czy kontroli kazali pół roku się starć. Dziewczyny na forum uświadomiły mi (potem to samo potwierdził ginekolog), że to było fchuj nieodpowiedzialne z ich strony i mogli mi więcej szkody narobić niż pożytku.

Co ciekawe, na pierwszej wizycie wielokrotnie mówili, że oni chcą nas WYLECZYĆ i celem jest naturalne poczęcie, a in vitro jest do rozważenia jak wyczerpiemy opcje. Po czym od drugiej wizyty nacisk na wyłącznie jeden temat. W moim przypadku mogłaby to być gruba kasa wyrzucona w błoto, bo nawet nie próbowali sprawdzić, czy mam np. endometriozę, czy jest drożność, pogłębiona diagnostyka itd. Ten pierwszy ginekolog się za głowę złapał, od razu poszła w ruch laparoskopia i ta nieszczęsna endometrioza okazała się faktem.

Osobiście polecałabym najpierw dobrego lekarza zajmującego się niepłodnością, który zrobi Wam obojgu komplet badań, naprowadzi na odpowiednie tory i mając więcej informacji świadomie zdecydujecie, co robić dalej.

Tylko że ja właśnie nie mam pojęcia jak znaleźć takiego lekarza , nigdzie na internecie nie pisze czy on się zajmuje takimi sprawami czy nie , a opinie wiadomo może mieć dobre 😔

reklama
😹 ja mam jeszcze lepszy hit ! Byłam w ciąży, chyba przełom 2/3 trymestr. Poszłam do internisty, aby zbadać Tsh (leczę się więc muszę kontrować dawkę). Pan doktor zrobił skuszoną minkę, powiedział że tak często nie bada się tsh i mam sobie iść. Jak moja Endo (z NFZ) to usłyszała to był ciąg bluzg, chwila spokoju i „w końcu to internista, ok” 😹🫣
no ja szczerze mówiąc na Medi to nie trafiłam chyba nigdy na jakiegoś konkretnego lekarza. Jedynie takiego od wystawienia L4, jak miałam gorączkę. A jeśli chodzi o jakąś opiekę, dermatologa, ginekologa to zawsze jakieś takie to było dziwne.

Do mnie oddzwonili w następnym dniu roboczym po wypełnieniu formularza, terminy były dostępne praktycznie od zaraz. Koszt takiej wizyty bez skierowania to 280 zł, w tym jest USG i pierwsza konsultacja więc idzie się najlepiej w parze.

Ale mówisz o Invinmed ? Bo nie wiem czy iść tam z racji tego że tam dostałam skierowanie czy szukać innej ? Jeżeli innej to jaką polecacie z Katowic ?

Ale mówisz o Invinmed ? Bo nie wiem czy iść tam z racji tego że tam dostałam skierowanie czy szukać innej ? Jeżeli innej to jaką polecacie z Katowic ?
Jeżeli i tak masz to skierowanie i możliwość darmowej konsultacji, a do tego bliski dojazd to ja bym pewnie zaczęła od tego 🙂

Ja na ten moment chodzę do babki z Medicover i od niej to właśnie usłyszałam , dlatego właśnie chciałam teraz znaleźć sobie kogoś innego , może znacie jakiegoś fajnego lekarza w okolicach Katowic ? Mieszkam dokładnie w Sosnowcu ☺️
Przepraszam, że się wtrącę w wasz wątek.

W Ester Clinic w Jaworznie za badanie nasienia z morfologią płaciliśmy 180 zł. Pracuje też tam pani Estera Kłosowicz zajmująca się niepłodnością.

Tylko że ja właśnie nie mam pojęcia jak znaleźć takiego lekarza , nigdzie na internecie nie pisze czy on się zajmuje takimi sprawami czy nie , a opinie wiadomo może mieć dobre 😔
Możesz spróbować dopytać telefonicznie, po opiniach też można wyłapać, czy ogarnia te tematy. Mi mojego poleciło kilka znajomych dziewczyn, które miały problemy, to też bardzo dobra droga. Czasem trzeba przejść przez kilku, jak pisały tutaj dziewczyny :)
Mignął mi kiedyś na forum wątek o polecanych lekarzach z różnych miast, ale jak na złość nie widzę...

Wreszcie mam wyniki! Jak myślicie, czy jak mam coś takiego w opisie to jest to jakiś tzw. "dupochron" laboratorium czy trzeba coś z tym zrobić?

----------------------------------------------------------
Zapis kariotypu zgodnie z ISCN 2020 PRAWIDŁOWY: 46,XX
Opis i interpretacja wyniku: Analiza chromosomów barwionych techniką GTG przy rozdzielczości
550 wykazała obecność prawidłowego kariotypu żeńskiego.
Wynik badania nie wyklucza submikroskopowych zmian
chromosomowych oraz mozaikowości z niewielkim odsetkiem
komórek o nieprawidłowym kariotypie.Wskazana konsultacja w Poradni Genetycznej.
super! Gratulacje!! Robilas w Katowicach? Ile czekałaś na wynik?

reklama
Do góry