reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

USG naszych Słoneczek :)+interpetator skrótów USG

Elu, moj szkrabek ma prawie takie same wymiary, roznica po pol cm na obwodzie brzuszka i glowki. Ale moj jest lzejszy, ma 680 g :-)

reklama
Wczoraj rozpakowalam karton z różnymi filmami, płytami itp. Była też tam płyta z USG mojego synka, która zrobiona była 12 września (22 tc). Oto on:

Dziewczyny ja dziś odebrałam wypis ze szpitala i się zszokowałam:szok: Przed samym wyjściem miałam robione USG i na karcie informacyjnej napisali mi że ciąza jednopłodowa, położenie podłużne główkowe, łożysko na ścianie przedniej Ale najbardziej mnie zaszokowało to że moja dzidzia w 26 tygodniu ważyła 1000g. :szok: Toż to mały gigancik rośnie;-) Mam tu jeszcze kilka innych oznaczeń co do których niejestem pewna co znaczą, Elżbietka liczę na twoją pomoc :-)
Afi-8.1 cm to chyba wody płodowe??
Asp 148/min to chyba tętno dzidziusia
BPD- 74mm ??
TBD- 62 mm ??
FL- 49 mm ??
EFBW - 1000g too napewno waga:-)

Odrazu napisz czy wszystko jest oki bo jakoś niegdzie nie moge znaleść norm:eek: a chcem spać w nocy Do ginka idę dopiero 12.10 więc chyba oszaleje do tego czasu:eek:

xmamuska, nie jest tak tragicznie z tą wagą. według norm, w 26 tyg waga ma wynosic 900 gram, wiec jest ok :-)
Afi-8.1 cm to chyba wody płodowe??
Asp 148/min to chyba tętno dzidziusia
BPD- 74mm ??
TBD- 62 mm ??
FL- 49 mm ??
EFBW - 1000g too napewno waga

wiec tak:
AFI to wskaźnik wód płodowych - wynik w normie
ASP, czyli akcja serca płodu - tez ok
BPD, wymair dwuciemieniowy główki, czyli od jednego ciemiączka do drugiego, wynik wydaje mi sie ok
TBD, wymiar poprzeczny klatki piersiowej, wydaje mi sie ok.
FL, to długosc kosci udowej, jak najbardziej prawidłowa
EFBW - waga dzidzi, jest ok, dzidzia dobrze odżywiona :-)

ja nie znam wszystkich norm, ale porównujac do mojego usg, to jest ok :-)

U mnie koniec 28 tygodnia i na usg tak:
ułożenie miednicowe (mam się już martwić?), łożysko na ścianie tylniej (pojęcia nie mam gdzie ma się znajdować)
FL 51
BPD 77

???????????????

Elżbietko co o tym myślisz? Przepraszam, że traktujemy cię jak wyrocznie ;-)

reklama
Lorien, wymiary ok. łozysko tez tam gdzie trzeba (każda lokalizacja jest dobra, oprócz łożyska przodującego, czyli umiejscowionego na ujsciu wew szyjki macicy, lub dotykając jej).
wyrocznia nie wyriocznia, przynajmniej bądąc na L4 nie wypadne do końca z zawodu;-)

a ze miednicowe to spokojnie :-). jeszcze ma troche czasu na obrócenie sie. poza tym tyłkiem tak nie naciska na szyjke,a tym samym nie powoduje jej rozwierania się.

Do góry