reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

USG naszych Słoneczek :)+interpetator skrótów USG

Elżbietko mozesz wyjasnic reszte danych z mojego usg (tzn niedokladnie z mojego hehe) BPD dotyczy glowki ale nie wiem czy obwodu czy srednicy? i co to jest AC aha i te dane po lewej stronie :) na dole chyba okreslony jest wiek plodu, ale hmmm nie dokonca mi on pasuje, bo lekarz powiedzial ze wymiary plodu wskazuja na prawie 23 tydzien, aparatura potwierdzila termin porodu na 22 stycznia wiec wedlog suwaczka to jest koncowka 22 tygodnia, na usg jest ponad 23 tydzien, juz nic nie rozumiem z tego :(

reklama
GS – wymiar pęcherzyka ciążowego
CRL – wymiar ciemieniowo-siedzeniowy
BPD – wymiar dwuciemieniowy
OFD – wymiar potyliczno-czołowy
HC – obwód główki
CER – wymiar poprzeczny móżdżku
FL – długość kości udowej
HL – długość kości ramiennej
APAD – przednio-tylny wymiar brzucha
TAD – wymiar poprzeczny brzucha
AC – obwód brzucha.
IOD, OOD - Odległości międzyoczodołowe
TCD - Szerokość móżdżku
FHR - czynność serca płodu
EFW - masa płodu

Łożysko - Prawidłowa grubość łożyska mierzona prostopadle do jego płaszczyzny nie powinna przekraczać 4,5 cm.
Do oceny dojrzałości łożyska stosuje się czterostopniową skalę Grannuma (0° , I° , II° , III° ), jednak nie koreluje ona ze stopniem wydolności łożyska.

Pępowina - Prawidłowo zbudowana jest z trzech naczyń – dwóch tętnic i jednej żyły.

AFI – amniotic fluid index – objetość płynu owodniowego (index Phelana). Jest to suma przestrzeni płynowych w czterech kwadrantach macicy, mierzona w wymiarze AP, bez części drobnych, wyrażona w cm.

Karlam1 , wiek płodu określany jest oddzielnie na podstawie KAŻDEGO pomiaru jaki jest wykonywany. później wylicza sie srednią z tych "wieków płodu". np wiek płodu według obwodu główki będzie 22 tyg i 3 dni, a według kości udowej 21 tyg i 6 dni. itd. to jest wszystko w normie (oczywiscie do pewnych granic, bo jesli wiek płodu rózni sie między pomiarami o 3 tyg, to juz trochę za dużo, wiec albo lekarz kiepsko zmierzył,albo cosok jest nie do konca dobrze...)

reklama
jejku moja dlon ma dlugosc 16 cm wiec on moze byc nawet dluzszy? :)) jejku ale super:) kurcze jakie to niesamowite :))

a co do tabelki to z innego forum mam tlumaczenie

opis tabelki-kolumny:

Gewicht (gm)-waga
BPD-wielkość główki
FE (u nas FL)-długość nóżki
AU (u nas AC)-obwód brzuszka

SSW-tydzień
Durch-schnitt*-wielkość uśredniona
10%**-dolna granica
90%***-górna granica

Do góry