reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

USG naszych Słoneczek :)+interpetator skrótów USG

reklama
tydzień temu byłam na USG z moją Oleńką. Najbardziej podobały jej się ochraniacze na obuwie- badanie ginka zrobiła mi na oddziale w szpitalu) . Dzidzia jest sliczna i ruchliwa, włożyła sobie stopę do buźki, czym wzbudziła prawdziwy podziw starszej siostry- wieczorem po kąpieli próbowała zrobić to samo. Wymiarami dzidzi nie będę was już zanudzać- wszystkie w środku normy jak na 23 tydzień, serdunio bije mocno i równiutko, Jedyne na co można by ponarzekać to fakt, że małe wypięło się na mamę dupką i nie wiem co tam siedzi chłopczyk czy panienka?

Elżbietko ... pisałaś coś takiego :
Do oceny dojrzałości łożyska stosuje się czterostopniową skalę Grannuma (0° , I° , II° , III° ), jednak nie koreluje ona ze stopniem wydolności łożyska.

Co to takiego ta skala Grannuma, co oznaczają poszególne stopnie, czy w danym t.c. powinno łożysko znaleźć się w pewnej skali ?? Moje łożysko to I stopień tejże skali.

Skala Grannuma służy do ultrasonograficznej oceny struktury łożyska, czyli jego dojrzałości. łożysko dojrzewa razem z ciąża, wiec im ciąza starsza, tym stopien dojrzałosci się zwiększa. ja teraz tez mam I, wiec wszystko ok:-)

Dzięki, bo nam to jakoś dziwnie brzmiało, ale wychodzi na to, że przez pół roku osiągnęło I stopień, to przez kolejne 3 miesiące będzie miało kolejny stopień do przodu .... Ach te zawiłości medyczne ;)

wyniki z dzisiaj:-)
zdjęć niestety nie mam przyzwoitych (NFZ+uparty syn)
ale potwierdziła pani ze chłopak (widziałam wiszące jajeczka:-D ). jest duży, waży 714 gram i obwód głowy ma 22 cm,a brzuszka 20 cm.
i starsznie się wiercił (teraz tez się wierci), koniecznie chciał sie pozbyć z brzucha głowicy usg:laugh2: :-D
łożysko I stopien dojrzałości, ilośc wód w normie, pepowina trójnaczyniowa. budowa prawidłowa maleństwa:-)

reklama
Do góry