reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Zły wynik pappa.Czy któraś z Was tak miała?

Przy pośrednim ryzyku (a takie jest tutaj) zaleca się NIPT (czyli np. Nifty, Panorama). Poczytaj o nich, jak zależy Ci na czasie to chyba Sanco ma najszybciej wyniki i można je zrobić w Diagnostyce (taniej niż w gabinetach). Przy dużo wyższych ryzykach rodzą się zdrowe dzieci, przy Twoich wynikach jedna matka urodzi chore dziecko, a 426 zdrowe. Więc statystycznie wcale nie jest źle.
Jeśli chcesz rozwinąć temat to polecam grupę na FB, która jest kopalnią wiedzy. Nazywa się - Badania w ciąży:USG Prenatalne, Genetyczne, Amniopunkcja (...).

reklama
Jeśli będzie taka potrzeba będę leczyć , sama się leczę jak trzeba , ale jednak stosuje zasadę ograniczonego zaufania , bo lekarze często się mylą .
Napisałam tu bo chciałam porady , może ktoś miał podobne wyniki do moich dlatego może zinterpretować , wiem że nie zawsze jak u kogoś jest dobrze to i u mnie musi , wiadomo , ale taka podpowiedź zawsze trochę pomoże , chociaż psychicznie .
Ja nie cisnę po Tobie ani nic, tylko naprawdę warto znaleźć chociaż jednego lekarza, ktoremu zaufasz. Nie jesteś po medycynie zapewne, więc jak chcesz sprawdzac czy lekarz się myli czy nie? No mimo wszystko trzeba zaufać. Nie dasz rady leczyć ani siebie ani dziecka sama.
Warto to przepracować.

Ja nie cisnę po Tobie ani nic, tylko naprawdę warto znaleźć chociaż jednego lekarza, ktoremu zaufasz. Nie jesteś po medycynie zapewne, więc jak chcesz sprawdzac czy lekarz się myli czy nie? No mimo wszystko trzeba zaufać. Nie dasz rady leczyć ani siebie ani dziecka sama.
Warto to przepracować.

Potem są takie historie jak skrajnie niedożywione dzieci, albo nie daj bób zmarłe - bo leczone nie wiadomo u kogo i gdzie :(

Potem są takie historie jak skrajnie niedożywione dzieci, albo nie daj bób zmarłe - bo leczone nie wiadomo u kogo i gdzie :(
Albo wrzucanie w internet wyników badań dziecka.

Zawsze mnie to zastanawia, bo lekarze nie zinterpretują wyniku nie widząc pacjenta, bo to jest nieetyczne. A jednocześnie ktoś obcy już ma interpretować.

Jednak zdecyduje się chyba na płatne …
Mój mąż też się obawia amniopunkcji
różnie bywa , ja raz miałam biopsję kosmowki która podobno jest bardziej ryzykowna niż amniopunkcja i nic się nie stało ,a miałam innym razem amniopunkcję gdzie trafiłam do tego 1 % gdzie zaczęły mi się sączyć wody . U mnie na szczescie nie skończyło się poronieniem . Przy twoim ryzyku na twoim miejscu zdecydowałabym się na płatny test jeśli macie możliwość 🙂

Cześć dziewczyny, mam ogromną prośbę , żebyście same po swojemu zinterpretowały moje wyniki prenatalne … bo odkąd je mam jestem przerażona i o niczym innym nie myślę …
Byłam u lekarza powiedział żebym się nie denerwowała i że może mi dać na amiopunkcje ale odmówiłam bo boję się poronienia.. nie daje mi to wszystko spokoju i strasznie się denerwuje. Moje wyniki :
Wiek ciąży gdzie roniono badania :12 tyg 6 dni
Długość CRL :65.3mm
Wolne bhcg: 2.104mom
Pappa:0,537mom
Ryzyko trisomii 21: podstawowe 1 do 824
skorygowane 1 do 427
Przezierność karku 2mm w normie .
Na USG też wszystko ok , nosek jest .
Stwierdzono pośrednie ryzyko trisomii 21…😩
Jak wyszły pozostałe ryzyka niegenetyczne?
Wynik 1:427 jest dobrym wynikiem, jak inni piszą jest to ryzyko pośrednie. Możesz wykonac płatne badania krwi - w Diag wynik czeka się średnio 3-7 dni roboczych . Nie denerwuj się na zapas. Wiem co przezywasz. Jak masz możliwość wykonaj badania krwi.
U mnie wynik szlag trafił przez bardzo niskie białko pappa

Wynik 1:427 jest dobrym wynikiem, jak inni piszą jest to ryzyko pośrednie. Możesz wykonac płatne badania krwi - w Diag wynik czeka się średnio 3-7 dni roboczych . Nie denerwuj się na zapas. Wiem co przezywasz. Jak masz możliwość wykonaj badania krwi.

Przy pośrednim ryzyku (a takie jest tutaj) zaleca się NIPT (czyli np. Nifty, Panorama). Poczytaj o nich, jak zależy Ci na czasie to chyba Sanco ma najszybciej wyniki i można je zrobić w Diagnostyce (taniej niż w gabinetach). Przy dużo wyższych ryzykach rodzą się zdrowe dzieci, przy Twoich wynikach jedna matka urodzi chore dziecko, a 426 zdrowe. Więc statystycznie wcale nie jest źle.
Jeśli chcesz rozwinąć temat to polecam grupę na FB, która jest kopalnią wiedzy. Nazywa się - Badania w ciąży:USG Prenatalne, Genetyczne, Amniopunkcja (...).
Więc pewnie zdecyduje się na sanco .
A od czego może wychodzić wątpliwy wynik różyczki Igm ? Czy któraś miała taki przypadek ? Dostałam skierowanie do Warszawy na kolejne badania które wykluczą lub potwierdzą , nigdy nie miałam objawów różyczki a w dzieciństwie byłam na nią szczepiona …

reklama
I co z tym dalej zrobiłaś ? Dodatkowe badania ?

Do góry