Hej hej i jak wyniki?Dziewczyny nawet nie macie pojęcia ile wasze wpisy dają mi nadzei. Wiem,że część z was przeraża zespół Downa. Ja akurat miałam możliwość pracy jako terapeuta zajęciowy z osobami dorosłymi z różnym stopniem niepełnosprawności intelektualnej w tym z zespołem downa i myślę,że to wspaniali ludzie i podziwiam zaangażowanie ich rodziców w dążenie do ich samodzielności.
Moje przerażenie, płacz i niepokój są spowodowane kiepskimi wynikami hcg i pappa sugerującymi wysokie ryzyko zespołu Patau.
Dziś robiłam NIFTY i czekam na wynik
reklama
A jakie miałaś wyniki z labo?U mnie przy prawidłowym USG ryzyko ZD 1:17 właśnie z powodu biochemii krwi:
Beta 5,3913 MoM
PAPP-A 0,3897 MoM
Mam zdrowego syna
Trzymam kciuki i bardzo wierzę w Twoje zdrowe dziecko. Wszystkiego dobrego.
Hej,
Większość osób, która przychodzi na to i pozostałe fora zapewne dostało złe wyniki prenatalne (wykonane wraz z białkiem PAPP-A). 2 tygodnie temu z Żoną byliśmy w podobnej sytuacji i pomyślałem, że się po prostu podzielę naszą historią, bo i historie, które tutaj czytaliśmy były dla nas wsparciem.
Badania USG wyszły prawidłowo, niestety badania krwi wraz z zawyżoną przeziernością karku (NT) podbiły bardzo wysoko ryzyko Trisomii 21, bo aż do 1/25. Zdecydowaliśmy się na zrobienie prywatnie testów NIFTY. Wyniki, które przyszły po tygodniu wykluczyły trisomię 21 jak i pozostałe choroby genetyczne, które wchodziły w pakiet badań. Nie robiliśmy amniopunkcji. Poniżej zamieszczę wyniki badań prenatalnych, które dostaliśmy, żebyście mogli sobie porównać ze swoimi.
Jeżeli chodzi o trisomię 21, to chciałbym Wam serdecznie polecić konto na Instagramie @monika_i_dzieciaki_cudaki, jak i wywiady na Youtube z samą Moniką Hoffman-Piszorą. Słuchanie Moniki jak i widok uśmiechniętych dzieciaczków z triosmią bardzo nam pomogły w tym trudnym czasie. Trzymajcie się!
Wiek ciążowy: 12 tygodnie + 6 dni
Wiek kobiety: 31 lat
FHR: 163 ud/min
Długość ciemieniowo – siedzeniowa (CRL): 66,0 mm
Przezierność karku (NT): 2,2 mm
Wymiar dwuciemieniowy (BPD): 22,0 mm
Ductus Venosus: PI 0,870
Lokalizacja łożyska: Przednia ściana wysoko
Płyn owodniowy: w normie
Pępowina: Trójnaczyniowa
wolne ß-hCG: 155,0 IU/l Odpowiada 4,876 MoM
PAPP-A: 2,680 IU/l Odpowiada 0,616 MoM
Uterine artery PI: 1,98 Odpowiada 1,250 MoM
Średnie ciśnienie tętnicze: 78,2 mmHg Odpowiada 0,930 MoM
Długość endocervix: 58,0 mm
Ryzyka:
Trisomia 21 Podstawowe: 1:505 | Skorygowane: 1:25
Trisomia 18 Podstawowe: 1:1246 | Skorygowane <1:20000
Trisomia 13 Podstawowe 1:3904 | Skorygowane <1:20000
Większość osób, która przychodzi na to i pozostałe fora zapewne dostało złe wyniki prenatalne (wykonane wraz z białkiem PAPP-A). 2 tygodnie temu z Żoną byliśmy w podobnej sytuacji i pomyślałem, że się po prostu podzielę naszą historią, bo i historie, które tutaj czytaliśmy były dla nas wsparciem.
Badania USG wyszły prawidłowo, niestety badania krwi wraz z zawyżoną przeziernością karku (NT) podbiły bardzo wysoko ryzyko Trisomii 21, bo aż do 1/25. Zdecydowaliśmy się na zrobienie prywatnie testów NIFTY. Wyniki, które przyszły po tygodniu wykluczyły trisomię 21 jak i pozostałe choroby genetyczne, które wchodziły w pakiet badań. Nie robiliśmy amniopunkcji. Poniżej zamieszczę wyniki badań prenatalnych, które dostaliśmy, żebyście mogli sobie porównać ze swoimi.
Jeżeli chodzi o trisomię 21, to chciałbym Wam serdecznie polecić konto na Instagramie @monika_i_dzieciaki_cudaki, jak i wywiady na Youtube z samą Moniką Hoffman-Piszorą. Słuchanie Moniki jak i widok uśmiechniętych dzieciaczków z triosmią bardzo nam pomogły w tym trudnym czasie. Trzymajcie się!
Wiek ciążowy: 12 tygodnie + 6 dni
Wiek kobiety: 31 lat
FHR: 163 ud/min
Długość ciemieniowo – siedzeniowa (CRL): 66,0 mm
Przezierność karku (NT): 2,2 mm
Wymiar dwuciemieniowy (BPD): 22,0 mm
Ductus Venosus: PI 0,870
Lokalizacja łożyska: Przednia ściana wysoko
Płyn owodniowy: w normie
Pępowina: Trójnaczyniowa
wolne ß-hCG: 155,0 IU/l Odpowiada 4,876 MoM
PAPP-A: 2,680 IU/l Odpowiada 0,616 MoM