reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG- Marcówki 2010

Ja dziś właśnie miałam badanie prenatalne( czyli dokładne USG i pobieranie krwi w celu zbadania w kierunku chorób genetycznych). A USG genetyczne to samo dokładne USG.
A więc jak na razie u mnie dobrze:) Dzidziuś ( lekarz nazwała go wierciuszek:)) ma 6, 27 cm a NT( czyli przeziernośc karkowa) 1,3. Kość nosowa uwidoczniona, prawidłowy przepływ( lekarz powiedziała że to jest warzne, gdyż jeśli przepływ jest nieprawidłowy to zazwyczaj jest to coś wspólnego z chorobami serca).
Tylko teraz jeszcze trzeba czekać na wyniki krwi no i ogólne wyliczenia, ale nie wiadomo czy będą jutro.

reklama
jeszcze co do tego usg to zależy też jaki aparat ma twój lekarz. bo ja np miałam wyznaczoną wizytę u swojego lekarza właśnie na przełom 12/13 ale jego aparat nie jest na tyle super żeby robić np.przeziernośc karkową choć ogólne pomiary zrobił i stwierdził że jest ok. na to "lepsze" czyli dokładniejsze usg musiałam się umawaić do lekarza który ma usg na którym widać takie rzeczy.więc wydaje mi się żę sama wizyta w tym terminie jeszcze nie świadczy o tym że usg będzie genetycznym bo zależy to od tego jak aparat ma lekarz

dronka83, a gdzie chodzisz do lekarza?? Też korzystam z programu ZMiJ na żelaznej

A ja na Inflandzkiej :-) mam tam bliżej z parcy...ale chyba na Żelazną zapiszę się na szkołe rodzenia by poźniej nie mieć problemów z przyjciem w czasie porodu:tak: Bo wiadomo przyjmują najpierw osoby ktore są prowadzone przez lekarzy z tego szpitala , potem ktore ukonczyly szkoly rodzenia a potem....a potem to juz nie ma miejsc i lipa:eek: wiec wole mieć 2 wyjscia Inflandzka i Żelazna :-)

Właśnie wróciłam z USG genetycznego. Z dzidziusiem wszystko ok. Nie pamiętam dokładnie wyników tych wszystich pomiarów. Pamiętam tylko tyle, że ma 48mm od głowy do pupy;-) Trwało to jakieś 25 minut. Lekarz wszystko mierzył i to kilka krotnie:-)Najpierw robił przez brzuch a potem dopochwowo. Dostaliśmy płytkę z nagraniem. Maleństwo energicznie wyma****e rączkami i nóżkami, piękny widok:-)

A oto moja dzidzia z wczorajszego usg ma 4.5 cm dlugosci ;))

Załączniki

• Obraz 019.jpg
    Obraz 019.jpg
    18,6 KB · Wyświetleń: 81
hej :)
ja rowniez wrocilam z usg genetycznego :)
maluszek ma 5,31 cm :)
jego serduszko bije 164 ud/min
z opisu wynika ze mam wszystko prawidlowe, tak tez stwierdzil lekarz.
a powiedzcie mi co to sa te wszystkie oceny ryzyka?
mam tutaj jakies cyferki, ale w ogole mi to nic nie mowi.
Trisomia ? ehh

trisomia 21 to zespół Downa
trisomia 18 zespół Edwarda
trisomia 19 zespół Pataua

a te ryzyka to prawdopodobieństwo 1: ..... iluś tam :tak:

reklama
Piekne te wasze dzieciaczki, a jak wy się nimi chwalicie to i ja:tak:

Oto zdjęcie z środowego USG, Michaś, no ewentualnie Hania lub Emilka ma na nim 6,5 cm

Załączniki

• dzidzia1.jpg
    dzidzia1.jpg
    13,7 KB · Wyświetleń: 95
Do góry