reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG- Marcówki 2010

ja właśnie wracam z usg gen. i odetchnęłam z ulgą bo wszystko ok.
słyszałam też bicie serduszka, aż mi łzy popłynęły ze szczęścia..
mój Darek pierwszy raz na żywo widział usg i marudził, że mało wyraźne:eek:, chyba się spodziewał że będzie jak kamerą hehehe:-D ale Maleństwo machało nóżkami i tatuś mógł sobie to zobaczyć
pozdrawiam Was serdecznie i trzymam kciuki by wszystkim badanie wyszło ok.

reklama
Zastanawia mnie to, czy wykrycie np zespołu Downa w życiu prenatalnym ułatwia jego leczenie, słowem- czy robi się to badanie po to by leczyć dziecko juz w ciąży czy po to żeby mamusia mogła podjąć decyzję o zabiciu dziecka dopóki jest to dozwolone?

Zastanawia mnie to, czy wykrycie np zespołu Downa w życiu prenatalnym ułatwia jego leczenie, słowem- czy robi się to badanie po to by leczyć dziecko juz w ciąży czy po to żeby mamusia mogła podjąć decyzję o zabiciu dziecka dopóki jest to dozwolone?
Mi sie wydaje, że dlatego je robią by przygotować rodziców psychicznie do tego.

Poza możliwością przerwania ciąży (chociaż nie wiem czy zespół downa akurat kwalifikuje do aborcji), wiedza o chorobie dziecka pozwala rodzicom się przygotować na jego przyjęcie, dokształcić, uniknąć szoku po porodzie i wybrać do porodu odpowiedni szpital, który zapewni choremu dziecku opiekę zamiast go przewozić na oiom w innej placówce albo nawet w innym mieście.

Mam pytanie dziewczyny, te testy PAPA zlecaja wtedy kiedy w rodzinie byl jakis przypadek tych chorob, jak daleka rodzina sie pod to zalicza?

Gaba82 - moze Ty wiesz, bo pisalas ze w rodzinie ktos jest chory.
Moj M. ma chora na zepol Downa kuzynke, czy powinnam byc skierowana na te testy? Nikt mnie o nich nie powiadomil, cos sama kiedys czytalam, ale myslalam ze corka brata babci dziecka raczej ''daleko'' jest w rodzinie, a jednak to ta sama krew po trochu ;/

Mam pytanie dziewczyny, te testy PAPA zlecaja wtedy kiedy w rodzinie byl jakis przypadek tych chorob, jak daleka rodzina sie pod to zalicza?

Gaba82 - moze Ty wiesz, bo pisalas ze w rodzinie ktos jest chory.
Moj M. ma chora na zepol Downa kuzynke, czy powinnam byc skierowana na te testy? Nikt mnie o nich nie powiadomil, cos sama kiedys czytalam, ale myslalam ze corka brata babci dziecka raczej ''daleko'' jest w rodzinie, a jednak to ta sama krew po trochu ;/
Ja też nie zostałąm o tym powiadomiona, sama musiałam lekarce powiedzieć i ja wypytać i dopiero dala mi skierowanie. Mojego M ciocia ma ZD i dlatego dostałam skierowanie.
Jesli chodzi o te badania prenatalne w kierunku ZD, to robi się je w kierunku przygotowania rodziny ale też i możliwości podjęcia decyzji przez rodziców czy chcą urodzić takie dziecko. W Polsce można dokonać terminacji( czyli wczesnego porodu) tylko np. ze względu na ZD chyba do 22 t ciąży:szok:Chociaż niektórzy lekarze odmawiają dokonania terminacji. Mimo tak zaawansowanej ciązy wiele par decyduje się na terminacje ze względu tylko na ZD.
Trudna sprawa i trudny temat. Każdy ma prawo do podjęcia swojej decyzji i musi z tą decycją żyć

Dziekuje za odpowiedz gaba82. Bede w Polsce w 15 tygodniu ciazy, to chyba za pozno na robienie tego testu?

Przepisze Ci co ja mam na skierowaniu:
"WYKONYWANE OZNACZENIA
11-13(+6dni)tydzień ciąży- TEST PAPA
15-17(+6dni)tydzień ciąży- TEST POTRÓJNY
11-17(+6dni)tydzień ciąży- TEST ZINTEGROWANY"
To tak w skrócie;-) Tam było tego więcej. Ja mam skierowanie na ten pierwszy, TEST PAPA. Ale idź i powiedź ginekologowi, moż e da Ci skierowanie na te późniejsze badania:tak:

reklama
ja wczoraj miałam usg genetyczne i zwielką ulgą i radością piszę że wszystko jest ok. dziecko miało zbadaną przezierność karkową, mierzoną długość kości nosowe i długości kończyn, wielkość główki.było słuchanie i mierzenie bicia serca.dostałam wyniki , zdjęcia i filmik na płytce z usg. w domu juz z resztą rodzinki oglądaliśmy dzidziusia, bardzo ruchliwego i słuchalismy serduszka-to najbardziej podobało się mojej Olce:)
przed badaniem miałam stracha tym bardziej że pierwsze miesiące były trudne i ciąża została określona jako zagrożona.teraz jestem spokojniejsza i trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny które jeszcze czekają.

nie przeczytałam jeszcze Waszych wszystkich wypowiedzi ale tych kilkanaście ostatnich tak i co do wykrycia zespołu downa to uważam że to raczej po to żeby rodzice mogli się psychicznie przygotować ale tak jak mówił mi lekarz wynik jeszcze nie przesądza o tym że dziecko urodzi się chore,więc nadal nalezy byc dobrej myśli i cieszyć się ciążą i szczęściem jakie daje maluszek

Do góry