reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG- Marcówki 2010

my tez po badaniach :-D myszka ma 6,5cm i całe pół godziny machała rękami, i "rzucała" brzuszkiem... hehe lekarz już nie miał siły bo chciał złapać dzidziusia bokiem, a on cały czas na nas patrzył albo się wypinał :-) ale wreszcie zbadał to co miał zbadać; to za karczkiem ma 1,4 i to wsio ok :tak:
następne badania to może już będzie wiadomo czy to NiuniA czy drugi NiuniEK :cool:

reklama
Ja jestem w czternastym tygodniu i dziś miałam to badanie usg. Z dzidzią wszystko ok :) Moje maleństwo miało 1,6 tego czegoś z karkiem związanego :) a wielkość maleństwa to 7,5 cm :)

U nas te badania wykazały że z dzidzią też ok. ;-)
Nasz bobas też miał 1,6 od tego karku. A mierzyło: prawie całe 8 centymetrów. Poprostu po tych badaniach pękałam z dumy. :-D:tak:

Ja również dołączam się do szczęśliwych mamusiek po UGG połówkowym:-)serducho 159ud/min, przezierność 1,5mm, dzidziuś ma 58mm, żołądek i kość nosowa na miejscu:-)bardzo się denerwowałam, ale wszystko ok. Czekamy teraz na wynik testu PAPPA, ale już nie denerwuję się tak bardzo:-)MAM ZDROWE DZIECKO!!!!nareszcie mogę zacząć się cieszyć:-)

Co to jest test pappa? :sorry:

Znalazłam takie chyba dośc przystępne wyjaśnienie:
"Test PAPP-A jest wykonywany między 11 a 13 tygodniem ciąży i polega na pobraniu małej ilości krwi matki, w której oznacza się białko ciążowe A (PAPP-A) i wolną podjednostkę beta gonadotropiny kosmówkowej (f beta-HCG), oraz oznaczeniu parametrów ultrasonograficznych płodu (przezierności karkowej). Jest testem odpowiednim dla pacjentek w każdym wieku. Służy głównie jako badanie przesiewowe w kierunku zespołu Downa, Edwardsa i Patau u płodu. Nie wykrywa wad centralnego układu nerwowego (CUN). Na podstawie jego wyniku zostaje wyodrębniona grupa kobiet ciężarnych, u których ryzyko zespołu Downa u płodu jest podwyższone i którym zaleca się wykonanie testu diagnostycznego - amniopunkcję

Test PAPP-A jest badaniem prenatalnym o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa.
Jego czułość wynosi prawie 90% - co oznacza, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych".

Nie ma obowiązku wykonywania tego badania, ale mój gin mówił, że każdy lekarz ma obowiązek poinformowac o nim swoja pacjentkę.

reklama
moje genetyczne jutro - zazdroszczę tym mamusiom, które już odetchnęły z ulgą, ale bardzo się cieszę, że u was wszystko w porządku:-)

pozdrawiam

Do góry