reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🌞 Upalny lipiec mamy, wakacje zaczynamy i dwie kreski wysikamy 🤰

Nie wiem, ale jakoś nawet nie dopuszczam myśli, że te jajowody są niedrożne, a jeśli nawet, to że uda się bez problemu je udrożnić. I do jutra rana zamierzam się tego trzymać 😅 Inaczej zacznę się jednak stresować 😂
Szczęśliwie na fundusz 🙏🏻 Więc zostanie trochę na leki i stymulację, i pewnie masę kolejnych badań 🤪 Eh, takie to właśnie uroki leczenia niepłodności 🫣
Dobre podejście, poczekajmy na rezultat. Oby były drożne 🙂

reklama
Dzisiaj jestem 5 dpo. Oba pęcherzyki pękły endo nie ruszyło od owulacji nadal 7 mm. To chyba zły znak prawda? Raczej marne szanse na zagniezdzenie przy takim lichym endo? :/

@Leanne proszę zapisz mnie na ławkę rezerwowych.
Dziewczyny ( szczególnie te które nigdy nie były w ciąży jak ja) poczytałam wczorajsze posty nt badań genetycznych, akurat jestem świeżo po konsultacji swoich wyników (Kir AA, brak wszystkich DS, ja HLA C1C1, mąż C2C2) z panią dr immunolog z Gdyni Małgorzatą Jarosz, bardzo fajna babeczka poświęciła mi tyle czasu ile było trzeba a nie ustawowe 20 minut przez tel🙂
Najbardziej istotne jest działanie w kierunku kiru AA , na to jest podawany Accofil w odpowiedniej dawce, żeby organizm mógł rozpoznać zarodek, jako zarodek a nie wroga. Sam rozkład HLAC nie jest aż taki istotny, jeśli chodzi o samo "zachodzenie w ciąże" ( skoro Ja mam C1 tylko a mąż tylko C2 to nasz zarodek/ nasze dziecko odziedziczy i 1 i 2 gen) .W naszym przypadku Pani doktor podejrzewa, że KIR nie występuje jako jeden izolowany problem, skoro przez długi okres czasu starań nie doszło nawet do ciąży biochemicznej. Napewno warto sprawdzić stan endometrium, u mnie dopiero w histeroskopii wyszedł stan zapalny.
Dowiedziałam się, że przy tym kirze też bardzo często występuje niedomoga progesteronowa, warto go suplementować, bo nawet dobry naturalny poziom może nie być wystarczający i może dochodzić do wczesnych poronień podobnie jak przy zaburzeniach krzepliwości krwi.

Także wygrzebuje się z beznadziei i wracam do gry od następnego cyklu z nadziejami 🥹 za tydzień kończę antybiotyki na zapalenie endo, mam rozpisany Accofil na kir Aa ( co tydzień sprawdzanie morfologii , dobrze, żeby leukocyty nie przekroczyły po braniu leku 25 tys. bo nie będę musiała zmieniać dawek) , na mutację MTHFR zwiększona ilość metylowanych witamin B 12, metylowany folian 0.8 mg, na Pai 1 acard 150, na V leiden, żeby nie doszło do poronienia mam od pozytywa jak najszybciej Clexane i zwiększono mi dawkę na aż 0.8, a miałam 0.4) . Dostałam też zalecenia co do stosowania go w przypadku pozytywnego testu a odstawienie wtedy jest około 10, 11 tc.
Do października staramy się z Accofilem naturalnie a potem IVF też w towarzystwie tego leku.
Jeśli się nie uda mogę porobić badania typowo z dziedziny immuno.

P.s nadrobię kreski po pracy, bo nie było mnie parę dni. Miłego dnia🙂
A accofil masz brać całą ciążę, czy tylko na początku? I co masz na myśli mówiąc o badaniach typowych z immuno ?

Dzwoniłam się umówić na teleporadę, ale niestety na listę rezerwową. Ciekawe, czy będzie powtarzana formułka z "nie zajmujemy się niepłodnoścą", czy raczej na luzie w stylu "chce skonsultować wyniki badań ze specjalista od nich, którego to mam w pakiecie". I ciekawe czy znajdzie się termin. 🤔
W ciąży przysługuje Ci skrócony termin do wielu specjalistów - max 7 dni. Warto sprawdzić czy do immuno też.

Powiem Wam, że mnie przeraża myśl o konieczności brania tak silnie ingerujących w układ immunologiczny leków. Rozmawiałam z koleżanką, która leczy się od kilku lat i mówiła, że ona zamieniła acoffil na immunoglobuliny z powodu skutków ubocznych. Czy którejś z Was immunolog proponował taką opcję?

W ciąży przysługuje Ci skrócony termin do wielu specjalistów - max 7 dni. Warto sprawdzić czy do immuno też.
Ale ja pisałam o prywatnym abonamencie w medicoverze. Nie sądzę, aby dawali tam jakieś wyjątki. 😅 Oni nawet usunęli z warunków świadczenia usług maksymalne czasy dostępności wizyt. 😆

@penguinlicious trzymam kciuki za drożność! I zazdroszczę podejścia, ja przed swoją byłam bliska zemdlenia. 😅

reklama
Do góry