reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

reklama
Czesc,
ja tez po wizycie,ale u mnie nie ciekawie. Pecherzyk rosnie i odpowiada na 10 tydz,ale dziecko na 6 tydzien. Nie slychac serduszka. Mam zrobic bete dzisiaj i w pt i jak sie okaze,ze hormon nie rosnie albo spada to w pon do szpitala na zabieg. Zalamalam sie:(

agnieszka musisz być dobrej myśli, być może dzidzia jest młodsza a w 6 tygodniu nie zawsze jeszcze słychać serduszko. Trzymam kciuki za betkę i przytulam

cześć dziewczyny ;)
ostatnio byłam na wizycie u gin, miałam też USG, 8/9 tydzień ciąży, wychodzi że wszystko ok, ale na koneic wizyty lekarka powiedziała że na nast wizycie porozmawiamy o nieinwazyjnych badaniach prenatalnych i że jak będziemy chcieli to je zrobimy, nie wiem co mam o tym myśleć... czy już zauważyła że jest coś nie tak tylko nie chciała nas jeszcze straszyć, czy teraz te badania powoli stają się standardem? :(

Megi, dziewczyny pisały o tym dużo wcześniej- zauważyłyśmy, że takie badania teraz to standard:) więc spokojnie! Ja usg karkowe (lekarz powiedział, że to prenatalne) mam w poniedziałek, strasznieee się denerwuję!

MegiPegi moja na pierwszej wizycie mówiła mi o badaniach krwi, test podwójny i potrójny. Zastanawiałam się cały czas czemu ona takie coś sugeruje skoro jestem młoda i nie ma w rodzinie żadnych obciążeń genetycznych. Standardem w 11-13 tygodniu ciąży jest tzw usg genetyczne czyli usg podczas którego lekarz mierzy tzw przezierność karkową i sprawdza czy jest kość nosowa. Nieprawidłowe wyniki mogą oznaczać większe ryzyko choroby genetycznej u płodu. Wydaje mi się, ze wtedy kierują na dodatkowe badania. Słyszałam że te nieinwazyjne nie potwierdzają np zespołu Downa u płodu tylko lekarz na podstawie wszystkich wyników oblicza ryzyko wystąpienia wady. Bynajmniej tak to naświetliła mi moja ginekolog.
Wskazaniem do badań prenatalnych jest wiek matki powyżej 35 r. ż. i wtedy te badania na skierowanie są refundowane przez nfz. Ja przed usg genetycznym zastanawiałam się długo czy robić te badania jeśli będzie chciała mnie skierować i zdecydowałam że mimo wszystko podziękuję. Niczego nie dowiem się na 100% a będę się całą ciążę zamartwiała. Nawet gdyby wyszły złe to przecież nic bym już nie zmieniła.

cześć dziewczyny ;)
ostatnio byłam na wizycie u gin, miałam też USG, 8/9 tydzień ciąży, wychodzi że wszystko ok, ale na koneic wizyty lekarka powiedziała że na nast wizycie porozmawiamy o nieinwazyjnych badaniach prenatalnych i że jak będziemy chcieli to je zrobimy, nie wiem co mam o tym myśleć... czy już zauważyła że jest coś nie tak tylko nie chciała nas jeszcze straszyć, czy teraz te badania powoli stają się standardem? :(

dokładnie - zgadzm się z dziewczynami - teraz to już powoli standard i bardzo dobrze :)
ja w pierwszym dziecku miałam choć miałam 24 lata i zero komplikacji ale lepiej spałam, teraz mam 32 i też mam 6 sierpnia choć też na pierwszysm usg wszystko było cacy :)

i trzymajcie kciuki dzisiaj o 20.15 - idę na badanie i usg - kupon z grupona kupiłam ale gabinet jest niedaleko mnie -duzo blizej niz teraz chodze i moze sie tam przeniose :) zobaczymy - lakarka przez telefon była bardzo miła...
od 20 czerwca juz tyle minęło, że aż się cała trzęsę czy aby na pewno wszystko jest ok...
i jeszcze dzisiaj ta migrena...jak na złość...

cześć dziewczyny ;)

ja ide z atydzien na takie badania, zaproponowal mi lekarza i skorzystam :) pomimo ze jeszcze jesetm piekna i mloda :rolleyes: u mojego gina takie badania to standart bo wypytalam kumpelki :tak:

reklama
Do góry