reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

reklama
Byłam dziś na usg. Wszystko prawidłowe. Pipka też - w końcu dzidźka pokazała :-) Znaczy córcia będzie :cool2: akurat jak zaczęłam się wszystkim chwalić że mam przeczucie i synio na pewno..... wazy 3100g. Głowa jej w końcu weszła do kanału :shocked2:.
No i najlepsze - szyjka otwarta, rozwarcie na 1 palec. Gin mnie zbadał na tym łóżku do USG :eek: bo stwierdzil, że tydzień to ja nie poczekam na wizytę, i miałam wrażenie, że mi chyba lekki masaż szyjki strzelił. A potem kazał jechać do domu i torbę pakowac. Znaczy, że walczę o brąz :-D
gratuluję córeczki!!! Torba chyba już spakowana? ;-) to możesz jeszcze ruszyć na sukienkowe zakupki :-)

A ja po wizycie u gina.
Sprawa pierwsza, najmniej ważna alle zatrważajjąca - w tym miesiacu przytyłam 4 kg!!!! Razem +10. W sumie ok ale rozkładając na miesiace to masakra. 6 kg prrzez 7 miesięcy i nagle 4 kg w miesiąc :szok:
A teraz konkrety.
Michas przytył ponad 300g w tydzień!!!! :szok: waży w tej chwili prawie 3600!
Ale jest też optymistyczna wiadomość. Główka urosla tylko o 3 mm. Mamy teraz pelne 35,5cm więc nie jest źle. Oby tak dalej
Lekarz się jednak obawia, ze możę naprawdę wilggasny ursnąć do terminu porodu i kazął za 2 tygodnie przyjść na kontrolne usg zeby sprawdzić przed samym porodem jak się sprawy mają.
Wnioski sa następujące: jesli uda mi się urodzić przed 29 (czyli przed usg) to spokojnie mogę rodzić sn, ale jesli póxniej to już nie jest takie pewne. Decyzja zapadnie albo na kolejnym usg albo podczas porodu. Muszę się liczyć z tym, ze nawet sn może zakończyć się cc. W sumie optymistyczne wiadomości, przynajmniej jakies konkrety.
Acha, przewiduje, ze powinnam urodzić na początku listopada mimo, ze termin z usg pokazuje 21.10
Także ja się chyba nawet na pierwszą dziesiątkę nie załapię :no: niestety

a zapomniałabym - ponieważ mam rozwarcie, to gin przepisał mi jednak już teraz antybiotyk w związku z tym paciorkowcem, żeby nie dostało się do dzidzi zakażenie przez tę otwartą szyjke! I jakbym zaczęła rodzić, to kazał w szpitalu pokazac SMSa od niego jako wynik badania ;-)

Ja także mam tego paciora:no: i lekarz jakieś 3 tygodnie temu dał mi antybiotyk - Dalacin - krem dopochwowy - chociaż wątpię, że go wybiłam :-(. OBY! Antybiotyk dostałam także ze względu na szyjkę. We wtorek mam wizytę u lekarza i pobierze mi posiew. IzaBK napisz mi kochana czy dostałaś coś tylko dowcipnie czy też doustnie coś. Wiem, że lekarze czasami dają doustnie augmentin ale mój lekarz i drugi lekarz z Żelaznej absolutnie nie dali nic doustnie. Dali tylko domiejscowo. A jak u Ciebie?

zalezy jaki ten paciorkowiec i na co reaguje. Jak w wynikach wychodzi pozytywny to robią od razu antybiogram czyli listę antybiotyków na które zareaguje. A nie każdy antybiotyk jest i w formie doustnej i dowcipnej.

O widzę, że sporo z nas dziś wizyty zaliczyło (nie ma się co dziwić bo wizyty teraz bedą coraz częstsze).
Mój maluszek przytyl przez 4 tygodnie prawie 700 gram i ma teraz 2714 gram, wszystkie narządy rozwiją się prawidłowo, na szczęście moje rozwarcie nie powiekszyło się (nadal 2 cm) i oddaliła się wizja pobytu w szpitalu :-D. Mam już też odstawić fenoterol i spokojnie czekać na rozwoj wydarzeń. Łozysko powoli zaczyna sie starzeć (gin mówił cos o naciekać soli wapiennych :shocked2:) ale na tym etapie ciązy to oczywiście norma, ilość wod plodowych idealnie w normie, ciśnienie modelowe, słowem wszystko SUPER !!!
Następna wizyta za 2 tygodnie oby równie pomyślna :-).

reklama
oj, dzisiejszy dzien pełen wrażeń. Poszłam na wizyte do ginekologa i okazało się, że dzidzia ma brzuszek o prawie 5 tygodni za mały a oprócz tego skróciła mi się szyjka więc dostałam skierowanie do szpiatala aby na swoim sprzęcie stwierdzili ten brzuszek a przy okazji sprawdzili ile wynosi szyjka. Lekarz był pewien, że to od ręki sprawdzą atu dostałam termin dopiero na środę. Poza tym po badaniu u mojego gina zaczęłam plamić dośc ostro ale lekarz stwierdził, że tak bywa choć ja takie coś po rtaz pierwszy miałam. Nie wiem co robić... W sumie wyszło, że ani mój lekarz ani szpital nie sprawdzili mi szyjki poprzez usg. Nie wiem czy sie nie martwić czy lepiej pojechać jutro jeszcze raz do lekarza aby sprawdził szyjke...

Do góry