reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szymonek - 27 tc. - 590 g

Trochę mi ulżyło,bo bałam się już,że jest cos nie tak jesli chodzi o ten głos...Z tym nadciśnieniem płucnym zrozumieliśmy na pewno,nawet nam pięlegniarka napisała to na kartce(pulmonary hypertension).Na ta chwile tego nie ma,ale wiemy,że mu to grozi i bardzo się boję.W czwatek znowu sprawdzą mu serduszko i mam nadzieje,ze nic się nie zmieni.Dzisiaj była u małego fizykoterapeutka,sprawdzała tylko czy mały reaguje na zabawki i chce z nami jutro porozmawiac przez kogoś kto mówi po polsku,nie wiem dokładnie o czym,ale mam nadzieje,ze nie ma nic co ja niepokoi....
FraniowaMamo, felu_76-Dziekuję....;-)

reklama
Madziu, daj znac, jak będziesz potrzebowała jakiś informacji. Sprawdze w podręcznikach o wczesniaczkach i dam Ci znać.

FraniowaMamo chyba miałas rację z tym nadcisnieniem płucnym,chyba chodziło o to,ze moze dostac jakby go teraz odłączyli od CPAPu...W tym tyg planują zmniejszac mu czas na CPAPie o 1h każdego dnia żeby zobaczyc czy da ra sobie rade i czy wytrzyma na samych rurkach,a jesli będzie dawał rade to dopiero po jakims czasie zaczna mu zmniejszac ilośc tlenu,ale ja nie wierze,ze da radę bo musiałby miec saturacje powyzej 95,a na tą chwilę kiedy jest jeszcze na masce tlenowej ma saturację średnio ok 90%:-( Wczoraj była u małego fizykoterapeutka i pokazała nam jak go mamy trzymac żeby widział,ze ma rączki,bo na razie zachowuje sie tak jakby nie był świadomy,ze w ogóle je ma,szczególnie chodzi o lewą raczke,bo bardzo mało nią porusza...Szymek od pazdziernika będzie miał podawany synagis,bardzo się cieszę,bo nawet nie wiedziałam,ze podają to tutaj dzieciom.Jeśli chodzi o rehabilitację to lekarz powiedział,że zlecą jakies cwiczenia dopiero jesli będą widziec,że ma jakieś problemy:-(Waga 3.025kg,przybiera nie tak zle,ale nie rewelacyjnie i jest cały czas poza wykresem,z tego co mówił lekarz powinien juz ważyc ok 5kg:szok:
FraniowaMamo,a kiedy Franuś zaczął chwytac zabawki w rączki???

O jakich wykresach oni mówią? Moja waży 4230g i jest od 3 miesięcy w domu a ja wciskam jej butlę co 3 godz. Na siłę zwiększam porcje, ale jak wymiotuje to nie będzie przybierać w zawrotnym tempie. Poza tym wagę i obwód główki ma poniżej 3 centyla w siatkach dla skrajnych wcześniaków.
A skoro z rączką coś nie tak to dla nich za mało żeby rehabilitować? Co za kraj. Może jednak uda się coś załatwić w tym temacie. No i synagis, to jest najlepsza informacja:) Trzymaj się Madzia.
Ps. Zabawki w rączce to u nas odległa przyszłość:(((

Madziu, na to nie patrz, tzn na siatki. Sprawdź sobie tutaj: Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka
Wybierz siatki dla wczesniaków poniżej 32 hbd. Dzieci z problemami oddechowymi zużywaja nawet 50% energii na oddychanie! Mój krasnal za tydzień skończy 14 mies a waży 8200. Nawet na siatce dla głębokich wczesniaków jest na 3 centylu.

Co do rączek, to u Frania trwało to b długo. Dotykał zabawek zawieszonych nad nim gdzies od 5 mies. Do rączki zaczął brac w 11 mies. Do tego czasu miał wewnętrzną rotację dłoni. Jeśli zaś chodzi o świadomość posiadania kończyn, to Franek do dzisiaj nie wie, że ma nogi.. Niestety.

Ale naszła mnie taka refleksja - mieszkacie w cywilizowanym kraju. Dzieci w UE (oprócz Polski) otrzymują synagis, jesli jest potrzeba. W Pl trzeba sobie flaki wyprówać, żeby dziecku kupić zastrzyk. 1 dawka dla Franka kosztuje teraz 7.700 zł.
Ale wracajac do rehabilitacji - rób najprostrze ćwiczenia - poruszaj rączkami i nóżkami Szymonka, już nawet to zwiększy jego szanse.. Jak tylko skończy 6 mies podawaj mu Eye Q Baby.
A czy małemu spada saturacja jak płacze?

Madzia-mój ma 15 miechów a waży 10,500. Ja szczerze mówiąc nigdy nie patrzylam gdzie jest na siatce centylowej i mam te siatki głeboko w ...no własnie tam.Mój mały zaraz po urodzeniu miał saturacje 95 a jak jadł albo płakał to spadał do 90 i ponośc to było w normie. Ja tez mysle,ze nie zaszkodzi jak sama zaczniesz mu pokazywac,ze ma rączki i nózki, poprzez zabawe.Arti nie chciał długo podnosic nózek.Kupiłam mu takie skarpetki:
Śliczne skarpetki z ozdobą+gratis (1245420227) - Aukcje internetowe Allegro
te biedronki grzechodzą a czerwony przyciąga wzrok.Po jakims czasie zabawy nózkami załapał i zacząć je sam podciągać,zeby zobaczyć biedronki.

PRZECZYTAŁm całą Wasza historie i trzymam kciuki. z tym oddychaniem my mielismy podobnie, tylko że mój synek nie był wcześniakiem urodził siie w 41 tyg ciąży w zamartwicy

FraniowaMamo sprawdzałam sobie siatki centylowe z Twojego linka,wybrałam dla wczesników poniżej 32hbd i mój mały nie mieści się nawet w 3 centylach:-(
Małemu zawsze spada saturacja jak płacze,często grubo ponizej 80%.
A co to takiego Eye Q Baby? Z tym synagisem to wiem,ze w pl są ogromne problemy z tym i modliłam się żeby tutaj podawali,bardzo się z tego ciesze tym bardziej dla nas gdybyśmy byli w pl to byłaby kwota nie do zdobycia...A niestety lekarz wystraszył nas wczoraj,bo mówił,ze robią wszystko,zeby dzieci z takimi problemami płucnymi wyprowadzic na prosta,dlatego to leczenie tak długo trwa,ale niestety 10% dzieci nie udaje wyprowadzic z tego i umierają gdy dostaną jakiejs infekcji,grypy czy zapalenia płuc i mówił,ze Szymonek ma wysokie ryzyko tego,bo ma bardzo słabe płuca,zniszczone i w fatalnym stanie:-(

reklama
Madzia jezeli chodzi o sprawy merytoryczne to nie pomoge, ale wciaz trzymam kciuki!!!!!!!!maluszek tyle juz przeszedl i teraz tez da rade !!!!

Do góry