reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Dziewczyny mam problem ze sobą po wizycie. Nie mogę jakoś się przyzwyczaić do myśli, że będzie chłopczyk. Najważniejsze aby był zdrowy ale kurcze czuję się już jak wyrodna matka bo ciągle jeszcze czuję tą dziewczynkę. Czy ja nie jestem jakaś nienormalna. Chyba za bardzo chciałam dziewczykę

reklama
moniabir nie przejmuj się... jeszcze sie zakochasz w swoim chłopcu:tak: nastawiałaś się na dziewczynkę i tyle. Przecież minęło zaledwie kilka dni odkąd dowiedziwałaś się, że Twoja intuicja źle Ci podpowiadała. Jeśli nie za parę dni, to po urodzeniu na pewno nie będziesz pamiętała o tym, że liczyłaś na dziewczynkę:-)

Dziewczyny mam problem ze sobą po wizycie. Nie mogę jakoś się przyzwyczaić do myśli, że będzie chłopczyk. Najważniejsze aby był zdrowy ale kurcze czuję się już jak wyrodna matka bo ciągle jeszcze czuję tą dziewczynkę. Czy ja nie jestem jakaś nienormalna. Chyba za bardzo chciałam dziewczykę

ogólnie to nie zajmuj sobie tym głowy, przeciez duzo jest przypadków, kiedy z USG wychodził chłopiec a rodziła się dziewczynka więc poczekaj do porodu
poza tym to pierwsze dziecko, ja bardziej bym się przejmowała płcia przy drugim
najwazniejsze aby wszystko dokońca ciazy było dobrze

Kaasiutka ja tez mam nisko lozysko. W czwartek mam wizyte i poprosze ginke by to koniecznie sprawdzila. A powiedz czy mialas jakies objawy? Twardnienie brzucha, ból czy krwawienie?

hej kochana,
ja do tej wczorajsze wizyty miałam łożysko wysoko na tylnej ścianie. teraz powiedział mi, że ma symptomy przodującego (nie wie jeszcze czy całkowicie czy brzeźnie) i dochodzi do ujścia wewnętrznego. Jak tylko pojawi się plamienie czy krwawienie natychmiast do szpitala, gdzie trzeba będzie leżeć na płasko do porodu :(
Nie miałam żadnych objawów, żadnych plamień czy krwawien do tej pory, ale było wysoko więc nie miało co na macice uciskać. Teraz zlazło nisko wraz z rozpulchnianiem się macicy. Napewno cc jesli nie poleci w górę, tylko martwie się tym krwotokiem ... powiedział dużymi literami OSZCZĘDZAMY SIĘ MINIMALNY RUCH (czytaj do wc i z powrotem). Brzuch mam twardy generalnie czasai pobolewał ale lekarz mówi ze macica rośnie i ma prawo.
Spytaj się jak bedziesz u swojego gina czy można uprawiac sex, kurde zapomniałam spytac :/ bo teraz to tak fajnie do końca bez obaw ;)

Ostatnia edycja:
hej kochana,
ja do tej wczorajsze wizyty miałam łożysko wysoko na tylnej ścianie. teraz powiedział mi, że ma symptomy przodującego (nie wie jeszcze czy całkowicie czy brzeźnie) i dochodzi do ujścia wewnętrznego. Jak tylko pojawi się plamienie czy krwawienie natychmiast do szpitala, gdzie trzeba będzie leżeć na płasko do porodu :(
Nie miałam żadnych objawów, żadnych plamień czy krwawien do tej pory, ale było wysoko więc nie miało co na macice uciskać. Teraz zlazło nisko wraz z rozpulchnianiem się macicy. Napewno cc jesli nie poleci w górę, tylko martwie się tym krwotokiem ... powiedział dużymi literami OSZCZĘDZAMY SIĘ MINIMALNY RUCH (czytaj do wc i z powrotem). Brzuch mam twardy generalnie czasai pobolewał ale lekarz mówi ze macica rośnie i ma prawo.
Spytaj się jak bedziesz u swojego gina czy można uprawiac sex, kurde zapomniałam spytac :/ bo teraz to tak fajnie do końca bez obaw ;)

nie stresuj sie, poprostu uwazaj na siebie, nie podnosc nic itp
przesadza ten twoj lekarz z tym wc i z powrotem
w pierwszej ciazy mialam lozysko czesciowo na szyjce do 32 tyg, dowiedzialam sie w 14
krowtok to juz najczarniejszy scenariusz ktory sie zdarza bardzo bardzo zadko
sex odpada calkowicie

a tak na marginesie Ty jestes dopiero w 20 tyg takze czasu a czasu by sie lozyko podnioslo, w 13 tyg jeszcze tak naprawde nic nie mozna stwierdzic o lozysku bo do 16 tyg zabira ono 25-50% macicy
nie ktorzy lekarza to umia nastraszyc a informacij udzielic to juz nie ma kto
np taka statystke w II trymestrze 45% ciaz dostaje diagnoze czesciowe lozysko przodujace a 95% tych przypadkow idzie w gore, takze spokojnie

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hej dziewczyny

Ja jestem po połówkowym już. Dzidzia rozwija się prawidłowo, wszystkie narządy w porządku. No i waży 379 g. Sporo, ale lekarz powiedział, że jest w normie jak na ten tydzień. No tylko nie chciało sie ujawnić i ścisnęło nóżki i lekarz stwierdził, że nie będzie zgadywał. No i dobrze, bo wolę nie wiedzieć niż potem niespodzianka. Kolejne usg mam w 32 tc, ale może pójdę na jakieś prywatne jak mnie ciekawość będzie zżerała wcześniej :tak:;-)
Ja łożysko mam na ścianie bocznej z prawej strony.

nie stresuj sie, poprostu uwazaj na siebie, nie podnosc nic itp
przesadza ten twoj lekarz z tym wc i z powrotem
w pierwszej ciazy mialam lozysko czesciowo na szyjce do 32 tyg, dowiedzialam sie w 14
krowtok to juz najczarniejszy scenariusz ktory sie zdarza bardzo bardzo zadko
sex odpada calkowicie

a tak na marginesie Ty jestes dopiero w 20 tyg takze czasu a czasu by sie lozyko podnioslo, w 13 tyg jeszcze tak naprawde nic nie mozna stwierdzic o lozysku bo do 16 tyg zabira ono 25-50% macicy
nie ktorzy lekarza to umia nastraszyc a informacij udzielic to juz nie ma kto
np taka statystke w II trymestrze 45% ciaz dostaje diagnoze czesciowe lozysko przodujace a 95% tych przypadkow idzie w gore, takze spokojnie

No wlasnie moja ginka na moje obawy o to, że lozysko jest nisko powiedziala ze na tym etapie ciazy lozysko moze sobie byc gdzie chce i ze migruje wraz ze wzrostem macicy... Dopytam ją w czwartek na wizycie, wymusze żeby zrobila mi usg :)

a ja jutro ide zmienic lekarza, bo ten do ktorego teraz chodze nie ma czasu i chyba ochoty mnie porzadnie zbadac. dodatkowo powiedział, że już mi nie zrobi USG do końca ciąży, a jestem w 18 tygodniu :wściekła/y: mam nadzieję, że tamten mnie przyjmie, bo w końcu to prawie połowa ciąży. ale chyba mam takie prawo? poza tym trochę boję się o becikowe- wiem, ze trzeba dac zaświadczenie od lekarza i nie wiem teraz jak to będzie u mnie wyglądało po zmianie ginekologa.. może któraś z Was się orientuje? :eek:

reklama
a ja jutro ide zmienic lekarza, bo ten do ktorego teraz chodze nie ma czasu i chyba ochoty mnie porzadnie zbadac. dodatkowo powiedział, że już mi nie zrobi USG do końca ciąży, a jestem w 18 tygodniu :wściekła/y: mam nadzieję, że tamten mnie przyjmie, bo w końcu to prawie połowa ciąży. ale chyba mam takie prawo? poza tym trochę boję się o becikowe- wiem, ze trzeba dac zaświadczenie od lekarza i nie wiem teraz jak to będzie u mnie wyglądało po zmianie ginekologa.. może któraś z Was się orientuje? :eek:
Wymóg o zaświadczeniu od gina do becikowego, jest czasowo zniesiony, więc nie martw się tym. A lekarza zmień jak najbardziej.

Do góry