reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

reklama
sunshine sliczny Ludzik :)
polis a u mnie powiedzieli jak z Alą byłam w ciązy, ale to było dobrze po połowie ciązy :) i pytałam dwóch róznych lekarzy na dwóch różnych wizytach i obaj potwierdzili, że baboszka bedzie a teraz w Polsce sie dowiem mam nadzieje, jak bede 23 wrzesnia :)

polis ja miałam pewność na 100%, że bedzie babeczka bo mi ginekolog zrobił fotke narządów płciowych tak mi sie wystawiła na jednej z ostatnich wizyt hehehe...

Dziewczyny gratuluję dobrych wyników. Jak widać nie warto panikować :-p
Teraz wyniki muszą być już tylko rewelacyjne.

Sunshine piękny bobas :-)

Kaasiutka teraz czekamy aż Ty się pochwalisz ;-)

Witam dziewczynki :-)
To ja sie pochwale moim malym czlowieczkiem :) dzis mialam robiony scan, przeziernosc karkowa i pobierana krew na syndrom downa. Dzidzia ma sie dobrze, sporo sie ruszala, ze scanu wynika ze jestem w 12 tyg i 6 dniu .....mialam robione usg 22 lipca i wychodzilo ze bylam w 9 tyg i 1 dniu...czyli zgadzalo sie z okresem i dzis mial byc 12 tydzien ale pani doktor stwierdzila ze dziecko jest za duze na 12 tydz (6,5cm). Wiadomo ze plec ciezko rozpoznac w tak wczesnej fazie ale pani doktor stwierdzila ze chyba chlopiec .....mi i chrisowi tez tak sie wydaje :-) zobaczymy za kilka tygodni....choc ja sie juz nastawilam na chlopca :-)

pozdrawiam cieplutko i mam nadzieje ze zobaczymy wiecej bobaskow :)

sunshine cóż za przystojniaczek :-D

Test Pappa zalecił mi mój gin. W jego skład wchodzi badanie krwi i z niego pobierają dwa charakterystyczne białka (już nie pamiętam jakie, ale wyczytasz to w necie) a potem masz usg genetyczne. Przed tym usg lekarz wypytuje się Ciebie o wiek, miesiączkę, czy palisz itp. Wszystkie te informacje wbija w komputer. Potem program wylicza Ci prawdopodobieństwo kilku chorób genetycznych (trisomię 13, 18 i 21 pary chromosomów). Mi z wieku wychodziło prawdopodobieństwo Dawna 1:176 a z badań dla jednego dziecka 1:1000 a dla drugiego 1:2000. Tam jest jeszcze coś takiego jak "wiek ciążowy" czy coś takiego. Z tego wynika, że dla jednego bobasa mam wyniki jak 24 latka a dla drugiego jak 15 latka :-D

Badanie możesz zrobić od 11 tygodnia do 13 tygodnia i 6 dnia.

dzięki ivona, ja własnie dzisiaj byłam zrobić, wyniki mam za tydzień, zastanawiam się tylko, bo gin mi określiła wczoraj wiek jako 13t5d wiec dziś teoretycznie 13t6d, ale co w wypadku, jesli dziś już zacząłby się ten 14t? na ile wiarygodny będzie ten test?

No ja dziś mam usg, o 20.20 mam wizytę :))) trzymajcie kciuki dziewczyny!

dziubasek czekamy na wieści, dobre oczywiście :-)

Dziekuje dziewczyny :) wszystke bobaski sa przepiekne :)

Polis mi doktor powiedziala bo bylam z moim chrisem, on sie pytal o plec czy moze cos powiedziec ...babka krecila krecila az w koncu wydukala ze jej sie wydaje ze to chlopiec bedzie. Pewnie gdybym ja sie zapytala to by nie powiedziala :)
Jak robilam sobie test ciazowy (a byl to ranek) chris lezal w lozku i mowil ze mial wizje , ze chlopiec o blond wlosach raczkowal kolo lozka :) wiec moze ta wizja sie sprawdzi ;)

dzięki ivona, ja własnie dzisiaj byłam zrobić, wyniki mam za tydzień, zastanawiam się tylko, bo gin mi określiła wczoraj wiek jako 13t5d wiec dziś teoretycznie 13t6d, ale co w wypadku, jesli dziś już zacząłby się ten 14t? na ile wiarygodny będzie ten test?
Nie ma za co. Jak mogę coś jeszcze pomóc to pytaj ;-)
Z tego co wiem to granicą w tych badaniach jest wielkość maluszka. Granica wynosi 8,4 cm później wyniki nie są miarodajne. Badają przezierność karkową a u większego maluszka ciężko ją zmierzyć.

reklama
Do góry