reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

reklama
my na rota też się dalej zastanawiamy, a wiecie może do którego roku chroni ta szczepionka?

Podobno do dwóch lat tylko, ale chyba warto, jak się słucha o powikłaniach przy rotawirusie....

Dziewczyny-głowa do góry, może wasze dzieci nawet nie zapłaczą przy szczepieniach. Ja, gdy chodziłam ze starszym synkiem tez bardzo to przeżywałam i znieczulałam go nawet kremem Emla-raz nawet pomogło....

hehe- a my po kolejnej wizycie szczepiennej i nadal Viki nie zaszczepiona - rekordzistka - konczy zaraz 3 m-ce! okazuje sie ze jakos ciagle malo wazy - wyszlo ze 4700! czyli w miesiac przybrala tylko 500 - to takie min...pani dala nam skierowanie na badanie krwi - zelazo i moczu - i zaproponowala zeby zaczekac na wyniki i wtedy szczepic- badanie krwi wlasciwie dlatego, ze niby wtedy w szpitalu rozmaz nie byl w normie - choc ta teraz stwierdzila ze dla niemowlaka to ok - kołomyja normalnie - a i to zelazo tez stwierdzila ze norma jest niedokrwistosc u niemowlaka - a na jakim poziomie wasze dzieciaczki mialy hemoglobine i jak mialy rozmaz to jaki byl wynik?

hehe- a my po kolejnej wizycie szczepiennej i nadal Viki nie zaszczepiona - rekordzistka - konczy zaraz 3 m-ce! okazuje sie ze jakos ciagle malo wazy - wyszlo ze 4700! czyli w miesiac przybrala tylko 500 - to takie min...pani dala nam skierowanie na badanie krwi - zelazo i moczu - i zaproponowala zeby zaczekac na wyniki i wtedy szczepic- badanie krwi wlasciwie dlatego, ze niby wtedy w szpitalu rozmaz nie byl w normie - choc ta teraz stwierdzila ze dla niemowlaka to ok - kołomyja normalnie - a i to zelazo tez stwierdzila ze norma jest niedokrwistosc u niemowlaka - a na jakim poziomie wasze dzieciaczki mialy hemoglobine i jak mialy rozmaz to jaki byl wynik?
Vikiigus, to znaczy, że szczepi się, gdy dziecko odpowiednio waży? Jaka jest granica?

Mój był szczepiony jak ważył 4800 a Viki to i tak jest starsza przecież a taka kruszynka z niej

Vickigus szczerze to nie wiem jaka była hemoglobina u Kuby.

Edit: sprawdziłam w książeczce i jeśli dobrze rozczytałam to miał 17,1. Trochę wysoka, ale nie wiem jakie normy są dla noworodków.

Ostatnia edycja:
Moja Zuzia ma prawie 8 tygodni waży 4,500 i została zaszczepiona dzis.Pytałam lekarza czy waga jest brana pod uwage,była w szoku.
Krzyś w 3 miesiące ważył 4900 i szedl normalnym programem szczepien,skonsultuj sie z innym pediatrą.
Zuzia jest drobniutka,głowka i brzuszek obwód 37 cm.
Szczepiłam 5 w 1 ,WZW i pneumokoki.

Mąż w trasie więc byłam sama,a raczej cały wesoły autobusik zemną.czyt. wszystkie dzieci:-D

Malutka płakala,ja prawie z nia,jak owieczka tylko beee i beee,aż pediatra sie rozczuliła.Uwielbiam te moje dzieciaki.

Ostatnia edycja:
moja w chwili szczepienia ważyła 4680.
Zastanawiam się nad tymi dodatkowymi szczepieniami. Kompletnie się na tym nie znam. Co radzicie? Pracuję z mnóstwem dzieciaków (prowadzę szkołę językową i zajęcia odbywają się u mnie w domu, w szkole podstawowej nauką objęci są wszyscy uczniowie plus do tego przedszkole - łącznie ok. 500 dzieciaków). Na co i kiedy zaszczepić? Dodam, że Ula będzie przebywała w domu, u mojej mamy, gdzie prowadzę zajęcia - to około 50 uczniów tygodniowo.

reklama
Moja Zuzia ma prawie 8 tygodni waży 4,500 i została zaszczepiona dzis.Pytałam lekarza czy waga jest brana pod uwage,była w szoku.
Krzyś w 3 miesiące ważył 4900 i szedl normalnym programem szczepien,skonsultuj sie z innym pediatrą.
Zuzia jest drobniutka,głowka i brzuszek obwód 37 cm.
Szczepiłam 5 w 1 ,WZW i pneumokoki.

to akurat , że biora wage pod uwage jest ok- poczytajcie sobie - wieksza waga to mniejsze ryzyko powikłań ;) a coraz czesciej wspomina sie o adhd albo gorzej - o autyzmie- jako powikłaniu po szczepieniu - zbyt duza dawka w stosunku do masy ciala moze uszkodzic system nerwowy - ja akurat nie jestem zwolenniczką szczepień ...ale o tym juz pisałam...

Do góry