reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarza i inne rozmowy na temat zdrowia naszych dzieci

Vikiigus, to znaczy, że szczepi się, gdy dziecko odpowiednio waży? Jaka jest granica?

mi tylko babeczka wspomniala ze do szczepienia to min 4500 - zwykle dzieci to min osiagaja w wieku 6 tyg, dlatego w ogole nikt na to uwagi nie zwraca...dzis viki nie zaszczepiono , bo babka sama mnie zapytalaa czy chce zaczekac na wyniki - moze np okazac sie ze to jej slabe przybieranie jest wynikiem jakies choroby, a wiadomo, ze chorych dzieci sie nie szczepi...a ja tez uwazam ze kilka dni w te czy w te nie robi roznicy - np w czechach szczepia po 3 m-cach a w holandii- nawet po roku - wlasnie ze wzgledu na mase ciala ...

reklama
moja w chwili szczepienia ważyła 4680.
Zastanawiam się nad tymi dodatkowymi szczepieniami. Kompletnie się na tym nie znam. Co radzicie? Pracuję z mnóstwem dzieciaków (prowadzę szkołę językową i zajęcia odbywają się u mnie w domu, w szkole podstawowej nauką objęci są wszyscy uczniowie plus do tego przedszkole - łącznie ok. 500 dzieciaków). Na co i kiedy zaszczepić? Dodam, że Ula będzie przebywała w domu, u mojej mamy, gdzie prowadzę zajęcia - to około 50 uczniów tygodniowo.

mi pediatra pneumo radzila ze względu na dzieci w domu.Krzysia nie szczepiłam i potem żałowałam,Jaś choruje dużo mniej i słabiej.

vikiigus, nasza przybrała w przeciągu 2 tygodni 50 g... zobaczymy w środę po zmianie mleka co bedzie

to mało chyba?

ja teraz sparwdzilam w siatkach centylowych i z waga Viki wypada pomiędzy 3 a 10 centylemw , a z długością (ma juz 64 ;) powyżej 97!!! - kurcze- wyciągła mi sie ostatnio- ale sama to widzę , bo wszystko za małe- ma długie nóżki
jak sie urodziła to z waga i wzrostem była w podobnym centylu- teraz waga spadła, a wzrost poszedł w górę :)

strasznie mało, ona nie chce za bardzo jeść i trochę ma wpychane jedzonko
jak się nie zmieni to muszę jakies badania porobić, ale mam nadzieję że po nutramigenie się poprawi

hehe- a my po kolejnej wizycie szczepiennej i nadal Viki nie zaszczepiona - rekordzistka - konczy zaraz 3 m-ce! okazuje sie ze jakos ciagle malo wazy - wyszlo ze 4700! czyli w miesiac przybrala tylko 500 - to takie min...pani dala nam skierowanie na badanie krwi - zelazo i moczu - i zaproponowala zeby zaczekac na wyniki i wtedy szczepic- badanie krwi wlasciwie dlatego, ze niby wtedy w szpitalu rozmaz nie byl w normie - choc ta teraz stwierdzila ze dla niemowlaka to ok - kołomyja normalnie - a i to zelazo tez stwierdzila ze norma jest niedokrwistosc u niemowlaka - a na jakim poziomie wasze dzieciaczki mialy hemoglobine i jak mialy rozmaz to jaki byl wynik?

U Igora hemoglobina 10, 5. Był szczepiony w terminie, czyli w 6 tyg ale zniósł je fatalnie, tzn 6 dni po płacz całymi dniami.

Jejku jak czytam ile waza Wasze maluchy to popadam normalnie w dolka, moj pupecik juz ok 5500... szczepimy we wtorek - maz sie zamienil w pracy pojdzie z nia bo ja bym ryczala jak ewusia :)

neta co sie stalo Twojemu synkowi, bo chyba gdzies przegapilam jak juz pisalas...

Jejku jak czytam ile waza Wasze maluchy to popadam normalnie w dolka, moj pupecik juz ok 5500... szczepimy we wtorek - maz sie zamienil w pracy pojdzie z nia bo ja bym ryczala jak ewusia :)

neta co sie stalo Twojemu synkowi, bo chyba gdzies przegapilam jak juz pisalas...

Krzyś we wtorek miał 5580, więc dźwigamy podobne ciężary ;)

reklama
Do góry