Dzięki tab za podpowiedź. Jabłka mogę jeść, ale jedno dziennie, a często jadałam do 5 w ciągu dnia. Niby banany mogę jeść częściej, ale właśnei teraz brakuje mi soczystych owoców. Przez to ciągłe pragnienie piłam najczęściej 1l soku+ woda mineralna, czasami jeszcze mleko. W pracy przestawiłam się na podjadanie właśnei bananów, zawsze mam też jabłko, bez ograniczeń jogurty naturalne, a na lunch albo właśnie sałatka doprawiona ziołam i i oliwą, albo zupki, np. właśnie brokułowa, którą uwiebiam.
Nie mierze poziomu cukru po posiłku, bo nei wiedzialm że tak kiepsko wyjdzie test i nie mam glukometru. W poprzedniej ciązy wszystko było ok, a parę lat temu mialam glukoze poniżej normy.
Mam nadzieję, że to tylko przejściowe w okresie ciąży. Zobaczyę po tych paru dniach na powtórce testu
Mi bananów w ogóle nie wolno jeść, bo mają dużo cukru. Truskawki mają bardzo mało, a są mimo to słodkie, więc jem mrożone
Z soczystych owoców jeszcze grejpfruty mi cukru nie podnosiły.
Jogurtów też nie mogę niestety jeść do woli, no i zupy też muszę ograniczać (a najchętniej jadłabym bez przerwy) :/
Co do jabłek to też jadłam kilogramami, a teraz 1-2 dziennie.
Glukozę przed ciążą zawsze miałam w dolnych granicach normy, dopiero w ciąży powędrowała w górę
Znalazłam w necie takie zestawienie owoców i warzyw:
"Owoce i warzywa dla potrzeb osób chorych na cukrzycę zostąly podzielone na grupy w zależności od zawartości węglowodanów. Podział przedstawia się następująco:
Grupa I – owoce o zawartości 2–5 proc. węglowodanów: arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny (warzywa: brokuły, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szczypiorek, szpinak, szparagi).
Grupa II – owoce o zawartości 5–10 proc. węglowodanów: agrest, ananasy, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie (warzywa: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona i włoska, marchew, papryka, nać pietruszki, pory, rzepa, szczaw, włoszczyzna, kapusta).
Grupa III – owoce o zawartości 10–25 proc. węglowodanów: banany, czarne porzeczki, śliwki, renklody, winogrona, owoce suszone (warzywa: bób, chrzan, czosnek, groszek zielony, koperek zielony, korzeń pietruszki, seler, ziemniaki).
Grupa IV – warzywa o zawartości do 75 proc. węglowodanów: groch, fasola, soja, soczewica, kukurydza.
Osoby chore na cukrzycę mogą jeść w zasadzie bez ograniczeń produkty z grup I i II. Pozostałe stanowią zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki i powinnno się ich unikać."
Koperek jest tu w III grupie, ja na swojej rozpisce mam informację, że mogę go używać bez ograniczeń, ale to pewnie dlatego, że je się go przecież w niewielkich ilościach.