Hej dziewczyny
Muuuum to be... wlasnie jest tak jak mowi EmiliaM- czy polozna mierzy Cu brzuch ? Mierzac sprawdza wysokosc dna macicy, czy odpowiada tygodniom ciazy, ale takze i dziecko. Mi wlasnie tydzien temu po mierzeniu stwierdzila,ze macica jest wieksza o jakies 3 tyg. wedlug jej i ze dziecko wydaje sie za duze, mierzyla mi powtornie takze lekarka i potwierdzila i od razu powiedzialy o usg, tylko ze jako juz mialam ustalony skan za 2 tyg to powiedzialy ze ok, wtedy sprawdza. Ja ten skan mialam ustalony wczesniej w zwiazku z poprzednia ciaza (moj synek nie rosnal tak jak powinien-byl za maly) i czytajac list od lekarki od skanow bylo napisane ze to bardziej skan na uspokojenie glownie mnie czy jest ok ,ale takze po skanie polowkowym mialam nisko lozysko i to takze bylo powodem.
A co do wagi to ja zawsze pytam i od razu im mowie ze wiem ze to jest waga przyblizona i nie ma problemu. Zauwazylam ze oni tu nie mowia za wiele tylko ze ok -dopiero ja sa powazne problemy to mowia ze sa, ale takze bez przesady zeby nie przestraszyc niepotrzebnie.
muuuum to be, wierze,ze bardzo chcesz miec skan, ja takze bym sie martwila i tylko odliczam do kolejnego, a poprzedni mialam w 22 tyg. Mysle ze zawsze mozesz sie spytac czy moga Ci zrobic kolejny bo sie bardzo denerwujesz. Widocznie u Ciebie jest naprawde wszystko w porzadku,ze dzieciatko dobrze rosnie i dobrze
Dziewczyny, czy mialyscie moze cholestaze w ciazy? Ja w poprzedniej ciazy mialam bardzo mala pod koniec, a jako ze ciaza byla rozwiazana wczesniej to nic z tym nie robili.
W czwartek mialam lekko podwyzszone proby watrobowe , a wczoraj poczulam poczatek swedzenia ,a juz w nocy to byl koszmar. Nie spalam cala noc, usnelam dopiero nad ranem i spalam do 3.Teraz dalej mnie swedzi ,ale mniej. Zastanawiam sie czy nie zadzwonic do szpitala, teraz juz jest za pozno. Martwie sie o dziecko, przeciez jeszcze tyle tygodni zostalo.
Czy macie moze doswiadczenie z cholestaza, czy sa w ogolne jakies leki na to? Troche poczytalam w necie ,ale wnioski sa, ze raczej nic nie daja ,tylko wczesniej rozwiazuja ciaze. Bede wdzieczna za pomoc.
Mam jeszcze pytanie odnosnie watku zamknietego, czy piszecie na nim? Bylabym zainteresowana dolaczeniem, jak mozge to zrobic?
Anna/uk