reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

Hej dziewczyny
nie martwicie sie o kilogramy bo ja też mam juz prawie 6 kg dodatkowych na sobie. Rano byłam u gina i odstawił mi juz luteinę więc mam nadzieję że nic sie nie będzie działo negatywnego. Nadal nie dostałam badań na krzywą cukrową hmmm może to tak ma być ale jakoś nie chce mi się wierzyć, bo jak arbuz pisze ze już dostała to ciekawa jestem dlaczego mój gin się nie kwapi do tego. Rano położna podłączyła mi ktg i nie mogła znaleźć tętna dziecka ale stwierdziła ze chyba jest ok skoro słychać jak dochodzi krew z łożyska bo słychac było sam szum. W wyniku czego zaczełam sie martwić po czym w końcu okazało się że dzidzia dała znać o sobie po 2 godzinach i łatnie się rusza od tego momentu uffff. ulżyło mi. Gratulacje dla Mila83 za dziewczynkę:-), Szylwias i Ada 1989 za chłopczyków:-). Życzę wam aby maleństwa rosły całe i zdrowe i nie dawały Wam się za bardzo we znaki. Arbuz trzymam kciuki aby na krzywej cukrowej wszystko było ok i bez omdleń z powodu braku śniadania.

a33 dzięki, mam nadzieję, że wytrzymam te kilka godzin na głodzie z rana. A Twój lekarz na pewno zleci Ci krzywą cukrową. Ja mam trochę wcześniej, bo mój gin właśnie podejrzewa u mnie cukrzycę ciążową, bo miałam ketony w moczu i chce to sprawdzić.

Gratuluję wszystkim poznania płci :-)
Malinka i Milusia trzymam kciuki, żeby wszystko było OK. Niech te wstrętne torbiele szybko znikają.
Czarni trzymaj się, w cukrzycy ciążowej najważniejsza jest chyba dieta, więc dużo wyrzeczeń. Mam nadzieję, że ja tego nie mam.

reklama
5 Wrzesień
Magda_z_uk
godz. 9.00
Dotka godz. 16:00 - połówkowe 4d
Caroline godz. 9:15 usg połówkowe
6 Wrzesień
M@linkagodz. 9.40
11 wrzesień
Alicja 32
godz.9.30 USG
baska201 godz.12
arbuz godz.17.30
wizyta i USG połówkowe
12 wrzesień
Pattinka godz 11:00
13 wrzesień
deszczyk
godz 8:00
agaagaaga14
godz.16 wizyta +usg połówkowe
19 wrzesień
lanjaa godz. 8:45
24 Wrzesień
aninek godz. 13:30 USG
Columbina godz. 18:20
USG genetyczne
25 Wrzesień
ada1989godz. 8.30 dokończenie połówkowego
27 wrzesień
ada1989 godz. 10.30
1 październik
szylwias godz. 17:00
2 paździenik
Kropka87 godz. 19:45
8 październik
madziamadzia godz. 17:20

28 Listopad

ada1989 godz. 9.10 sprawdzenie łożyska
3 Grudzień
aninek godz. 12:30 USG

5 Wrzesień
Magda_z_uk
godz. 9.00
Dotka godz. 16:00 - połówkowe 4d
6 Wrzesień
M@linkagodz. 9.40
11 wrzesień
Alicja 32
godz.9.30 USG
baska201 godz.12
arbuz godz.17.30
wizyta i USG połówkowe
12 wrzesień
Pattinka godz 11:00
13 wrzesień
deszczyk
godz 8:00
agaagaaga14
godz.16 wizyta +usg połówkowe
14 wrzesień
Caroline usg połówkowe

19 wrzesień
lanjaa godz. 8:45
24 Wrzesień
aninek godz. 13:30 USG
Columbina godz. 18:20
USG genetyczne
25 Wrzesień
ada1989godz. 8.30 dokończenie połówkowego
27 wrzesień
ada1989 godz. 10.30
1 październik
szylwias godz. 17:00
2 paździenik
Kropka87 godz. 19:45
8 październik
madziamadzia godz. 17:20

28 Listopad

ada1989 godz. 9.10 sprawdzenie łożyska
3 Grudzień
aninek godz. 12:30 USG

Madzia, Dotka - kciukasy za wizytkę........

Czarni o cholerka, no cóż bądź silna i tyle............trzymam za Ciebie mocno kciuki. Jaki wynik po obciążeniu Ci wyszedł?

O kurde Czarni bidulko no to sobie nie pojesz... :( Trzymam kciuki za Ciebie. A propo's cukrzycy mój gin wczoraj zlecił mi test obciążenia i powiedział, że bardzo ważne jest, żeby niejeeść za dużo na wieczór. Wiele kobiet wiedząc, że rano musi być na czczo do badania, napycha się na wieczóer i cukier szaleje :/ To tak wam mówie na przyszłość. Pytałam też o tą cukrzyce, to powiedział żeby jeść wszystlo raczej o niskim indeksie glikemicznym i nie jeść cukrów prostych. Teraz bardzo często występuje cukrzyca ciążowa, bo wszytsko jest sztucznie dosładzane. Ja na słodycze pozwalam sobie raz w tygodniu, a tak to zapycham sie owocami... Kurde ja mam zrobić badania z końcem września i też się boje...

Czarni głowa do góry!

Dawno mnie nie było, wszystkiego nie nadrobię, ale już postaram się wpadać regularnie, żeby wiedzieć co się dzieje :).
Wczoraj byłam na połówkowym USG i okazało się, że mamy SYNKA :))). Pokazał nam się pięknie, więc wątpliwości nie ma :p. Badanie niczego nie wykazało, wszystko jest w porządku :))). Waga Maleństwo trochę za duża jak na ten etap ciąży, bo w 21t4d ważył prawie pół kilo. Nie wiem czy to znaczy, że dziecko będzie duże, czy co... Zapytam swojego lekarza, bo usg miałam robione u innego. Wizyta 17 września.

Czarni w cukrzycy ważna jest i dieta i przestrzeganie godzin posiłków. Będzie dobrze :))).
M@linka trzymam kcuki, żeby ta torbiel się wchłonęła!

Proszę o dopisanie mnie do listy wizyt, bo mi błąd wyskakuje :/. 17 wrzesień godz. 16.30. Dziękuję :)))

Gratuluję udanych wizyty i tym które wiedzą co noszą pod sercem:-)
M@linka 3mam kciuki żeby wszystko było dobrze
Czarni dasz radę :)

reklama
No to i tu dotarłam.:happy:

U nas ok. Serduszko pięknie bije, analiza moczu idealna, przyrost wagi mojej poniżej normy, cukrzyca opanowana. Ma mi przyjść wezwanie na USG, ale troszkę inne, bo ma służyć ocenie blizny po 2 poprzednich cc i stanu wątroby, trzustki i innych organów. Te organy, to ze względu na cukrzycę, ale cieszę się, bo na prawdę dbają tu o mnie. Kolejna wizyta ze sztabem lekarzy za 3 tygodnie.:happy:

M@linka
myśl pozytywnie. Twoje maleństwo jest silne i sobie poradzi, a Ty nerwami mu nie pomożesz. Będzie dobrze. Zaufaj lekarzowi. Oczywiście gratuluje dziewczynki i trzymam kciuki, żeby zdrowo rosła!!!

Czarni
no wreszcie! Dobrze, że córcia zdrowa, szkoda, że cukrzyca się przyplątała. Ale spokojnie.... bo po pierwsze na bank po ciąży ten problem zniknie, a po drugie z czasem będziesz sobie radziła z tym jak trzeba. Ja jestem cukrzykiem od stycznia tego roku i na początku, to było kiepsko. Niby jadłam zdrowo, a cukry szalały. Prawda jest taka, że nie ma jednej recepty na utrzymanie cukru w normie. Możemy obie zjeść to samo i choć obie mamy cukrzycę, to każda zareaguje inaczej. Dla mnie największym zdrajcą okazały się owoce i nabiał. A niby przecież zdrowe. Niestety cukier mleczny (laktoza) i cukier z owoców (fruktoza) jest zabójczy dla cukrzyka. Nie zawsze. Dużo zależy od pory dnia. Te same płatki na mleku zjedzone rano i wieczorem dadzą dwa różne wyniki. I może się okazać, że rano nabiał dla Ciebie jest ok, ale na kolację już nie. I tak jest ze wszystkim. Cała ta zabawa polega na tym, aby wyczaić, co i jak na Ciebie działa. Bywa, że pączek popity gorzką kawą nie wywali cukru w górę, ale 5 kulek winogron tak. No i poza tym, nie powinno się unikać węglowodanów. Wiem, paradoks, bo to w końcu cukry, ale to właśnie dzięki nim udaje się utrzymać poziom cukru w normie. Oczywiście trzeba wybadać, które są najlepsze dla Ciebie. Ja np. nie moge jeść pieczywa chrupkiego, ale białą bułkę już mogę.Kołowrotek totalny...I nie denerwuj się, że nie dajesz sobie z tym rady. Nie da się tak od razu nad tym zapanować, ale uda się. Zobaczysz. Ja naprawdę wiem,jakie to jest pokręcone i szczerze Ci współczuję, a jednocześnie mocno dopinguję;-)

Kropeczko
ja tak tylko od serca chciałam Ci powiedzieć, że jak martwisz się o cukry, to uważaj z tymi owocami. 100ml soku z pomarańczy (naturalnego), to najlepsza dawka cukru dla cukrzyka przy drastycznym spadku cukru (hipoglikemii). Cukrzykom nie wolno za dużo owoców. Lepsza jest już czasem czekolada, bo zawarty w niej tłuszcz spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Ja wiem, brzmi paradoksalnie, ale to prawda. Dieta cukrzycowa jest skomplikowana, bo wiele pokarmów ma cukry ukryte. Np. nabiał. Dla diety odchudzającej owoce i nabiał jest ok, bo organizm sobie poradzi idealnie z takim cukrem, a jednocześnie nie dostanie zbyt dużej ilości kalorii. Natomiast w diecie cukrzycowej nie o te kalorie chodzi najbardziej, a o cukry zawarte w pożywieniu. Dlatego mi biały ser podnosi cukier bardziej niż batonik. Serio. Temat rzeka, więc już nie zanudzam:baffled::-)

Monika
gratuluje synka! Niech rośnie zdrowo;-)

Milusia dziękuję za troskę:-)

Do góry