reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

Dziewczyny ja byłam we wtorek u swojego lekarza:) Miałam badanie standardowe+cytologię, badanie osłuchowe serca+pomiar ciśnienia+waga. Następnie USG dopochwowe, widziałam bijące serducho:) Maluszek ma 9 cm, 7 tydzień. Założyliśmy kartę ciąży. Kolejne usg za miesiąc, tym razem już z partnerem. Badania do wykonania na kolejną wizytę: morfologia, mocz-ogólne, glukoza, grupa krwi, przeciwciała, toksoplazmoza, kreatynina, Alat i TSH. Dostaliśmy całą reklamówkę książek dotyczących ciąży+ różne próbki witamin, wody mineralnej i ulotek. Generalnie jestem bardzo zadowolona z lekarza, był bardzo uprzejmy opowiadał o wszystkim co zaraz zrobi, ostrzegał, że coś może być nieprzyjemne itd. Wizyta była prywatna i zapłaciłam 100 zł. Pozdrawiam!:)

reklama
Dorotqua nie wiem jak postanowisz ale ja bym jak najszybciej poszła do innego lekarza! niech powie czy to faktycznie to i co to za zapalenie!!
Nie czekałabym do lipca ani nawet te 5 dni.
Dobre jest to, że nie ma dużego krwawienia.

Dorotqua - zgadzam sie z dziewczynami, to nie jest normalne podejscie do pacjentki...ja nie krwawilam poprostu na usg w 7tc pokazał się krwiak, lekarka dała mi dużą dawkę leków, kazała leżeć, dała numer do siebie na komórkę, i kazała w razie jakiegokolwiek plamienia nawet minimalnego od razu jechać do szpitala i do niej dzwonić...absolutnie nie chcę cię straszyć, bo napewno wszystko skończy się dobrze, ale lepiej działać za wczasu...Jeśli wszystkie badania wyszły ci super, to dziwne ze ona uznala ze to zapalenie. Radzę ci szybko wybrać się do szpitala albo innego lekarza...nie ryzykuj. Przy takich sytuacjach normalny lekarz zapisuje pacjentke max. za 2tyg na kolejna wizyte...

Dorotqua jak najszybciej idź do innego lekarza. Już jak będziesz się rejestrować to powiedz co jest to cie zapiszą jeszcze na ten sam dzień - są takie wizyty interwencyjne! Nigdy w życiu nie miałam i nie słyszałam o tym aby ktokolwiek miał krwawienie po badaniu ginekologicznym! Jakaś masakra! Szczególnie teraz jak jesteś w ciąży to bardzo ważne aby być delikatnym! Co za babsztyl!

Dzięki dziewczyny za wsparcie, jak plamienie nie ustanie(naprawdę jest nikłe, i bardzo delikatne) do wieczora to pojadę na izbę przyjęć żeby mi tam pomogli a do innego lekarza to postaram się w poniedziałek udać. Nie mam skurczy ani nic ale samo plamienie mnie przeraża. Idę się położyć trochę a później zobaczymy, jak będzie się coś dziać to na bank napiszę ;-).

ale suka a nie lekarka..... Dorotqua...dziewczyny maja raqcje... moj lekarz wczoraj na wizycie badfał mnie bardzo delikatnie bo jak stwierdził:"gmyranie na tym etapie jest niewskazane" musiał mnie zbadac bo mnie luteina uczuliła imusiał to sprawdzic...\

a lekara w niedziele na pogotowiu połozniczym po badaniu od razy pytała kiedy wizyta ipowiedziała ze najpozniej tydzien po mam sie zgloic do kontroli iprzepisała luteine na podtrzymanie ciazy i plamienia.

i od siebie dodam.... nie znosze lekarek ginekologów... wszystkie na jakie trafiłam to były jak buldożer delikatne.... wole facetów w ym fachu...

Dzięki Mysiak, Ona ma właśnie taką opinię suki ale podobno jest świetną specjalistką. Kurcze teraz się bardziej stresuję chyba jednak pojadę na tą izbę przyjęć dzisiaj :-( Ja też wolę facetów ginekologów delikatniejsi są. Dam znać co i jak jak już będę po.

Ja pierwszą wizytę miałam zaraz po spodziewanej @ kiedy to już zdążyłam zrobić bete. Ja do swojej gin chodzę od lat i na pewno nie zmieniła bym jej na inną lekarkę podczas ciąży, bo jest na prawdę zaufaną osobą. Pierwsze USG będę miała w 12 tygodniu, więc już nie długo ;) Jeszcze jakieś 2,5 tygodnia ;) W poniedziałek idę na wizytę kontrolną. Generalnie badań zrobiłam już sporo. Mocz, morfologię, grupę krwi, HCV, toksoplazmozę, cytomegalię i jeszcze parę innych których już nie pamiętam. Karta ciąży już założona. Teraz jedynę o czym marzę to USG. Nie mogę się doczekać. Mam nadzieję że wszystko będzie ok....

reklama
Hej dziewczyny ja już po wizycie w szpitalu. Na szczęście wszystko ok maleństwo całe i zdrowe Pani doktor powiedziała że wszystko w najlepszym porządeczku nawet zrobiła USG i w ramach dnia dziecka zobaczyłam już bijące serduszko i dostałam zdjęcie na pamiątkę:-):-). Uff jestem już spokojniejsza no i szczęśliwa bo zobaczyłam znów maleństwo:-D.

Do góry