reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

po pierwsze wkładka jest na stałe i jest antypoślizgowa. Nie ślizga sie w wanience, dziecko na niej nie jeździ, jest też inaczej trochę wyprofilowana i nawet tygodniowy maluszek moze na niej bezpiecznie leżeć. Jak ktoś ma pierwsze dziecko , niewprawiony w kąpanie i zostanie sam z tym to można sie upocić solidnie ;) ja w tej wanience po 2 tygodniach sama kąpałam Kingę i radziłam sobie rewelacyjnie ( bo jakbym czekała na męża toby dziecko tylko w soboty i niedziele było myte) Jak dziecko dorośnie to sobie siedzi w drugiej stronie wanienki ;) do tego wanienka ma korek i np jak sie ją wsadzi do wannu to można z niej wodę po prostu spuścić bez dzwigania cięzaru.

reklama
A nie wiesz przypadkiem, czy ona się zmieści na takim "regaliku" ze stelażem pod wanienkę?
Ze względu na rozplanowanie mieszkania i mikrołazienkę bardzo poważnie biorę pod uwagę zakup takiego combo, jak np. tu: KOMODA Z PRZEWIJAKIEM I WANIENKĄ BABYSUN NURSERY (3331580373) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
i zastanawiam się, czy gdybym kupiłam sam stelaż z półkami, to dam radę na to zamontować tę wanienkę?
A może przekombinowuję?

do ondy mozńa kupić stelaż bo na zwykłym sie nie mieści. Ja stelaża nie mam i nie będę miała bo mi nie potrzebny. Mąz mi zrobił komodę przewijak. Polecam zamykana, Jak mi sie dziecko nauczyło raczkować to wszystkie szafki trzeba było pozamykać bo ściągała co jaj w oczy wpadlo

Acha za komodę wyszło mnie ok 40 zł ;) mąz sam skręcał i mam kolor taki jak mi do mebli pasował ;)

o do wanienki to ja nie polecam tych profilowanych... na allergo są takie fajne "gąbki" na których można malucha położyć ZANIM człowiek się wprawi... później dziecko chce się pochlapać, z czasem siadać a wtedy te profilowanie jest zbędne. Ja swojego półtora roczniaka do dziś kąpie w tej wanience (mam zwykłą właśnie) bo w domu mamy tylko prysznic :tak:

Co do stelaża to podobnie... ja stawiałam wanienkę na stole w pokoju (bo tu było najcieplej) a teraz stawiam na ziemi w łazience :-) te stelaże jakieś wywrotne mi się zdają...

te gąbki to siedlisko wszystkiego co wstrętne :(. A jak Wam sie trafi dziecko ze skłonnościami alergicznymi to sobie tlyko piwa nawarzycie. Ja od początku kąpałam dzieci w emolientach bo moje oboje mieli skórę atopową. Przy tych kosmetykach co tydzień gąbka by była do wywalenia

Fifka, ja będę mogła kąpać maluszka jedynie w jego pokoiku - w łazience technicznie nie da rady, a dużego pokoju raczej tak nie nagrzeję, żeby mu było cieplutko. A sam pokoik nieduży - niecałe 2 m szeroki i ok. 3 m długi i taki "kombajn" to chyba jednak najlepsza opcja, żebyśmy mogli pomieścić rzeczy dziecka na tak szalonym metrażu...
Chociaż i tak czeka mnie niezła gimnastyka, jak tam wstawić łóżeczko, komodę i całą resztę.

Anisen, ja właśnie też sceptyczna jestem do tych gąbek... jakoś tak intuicyjnie ;)

Ostatnia edycja:
No mój mały nie był na nic uczulony więc nie było problemów :) Po kąpieli malucha myłam ją i zalewałam wrzątkiem. Zresztą posłużyła mi może... z 10 razy i nauczyłam się kąpać sama i ona po prostu była mi zbędna...

Antinentka
no jeśli macie taką sytuacje to pewnie :) U mnie dom duży wiec nawet w sypialni miałabym miejsce... a przewijak stawiałam na łóżeczku :-)

Wiecie bo z tymi radami to jest tak ze każda ma inne warunki, upodobania itp itd... i nie da się doradzić wszystkim... bo jak ktoś kąpie noworodka w wanience a potem jak siadzie to w normalnej wannie to pewnie że taka profilowana jest fajna - jak ktoś nie ma wanny to wtedy zwykła lepsza. To samo z tymi stelażami, komodami itp...

my mamy zwykłą wanienkę i do niej fotelik plastikowy, nic się nie ślizga, dziecko bezpiecznie leży. małego od początku w nim kąpałam i żadnych problemów nie było. odkąd zaczął siadać to fotelik wyjęty, nie wyobrażam sobie kąpać takiego dużego dziecka w wanience profilowanej :p
gąbki też nigdy bym nie kupiła...
a z emoilentami do kompania to ostrożnie, nam na przykład zaszkodziły, zamiast pomóc. mały od urodzenia ma ŁZS więc podziałały w drugą stronę
jak ktoś nie ma gdzie wyżej wanienki postawić to stelaż się przyda, bo to wybawienie dla naszych kręgosłupów. raz wykąpałam małego na podłodze i nigdy tego nie powtórzę:-p

emolinety mieliśmy przez lekarza dermatologa i pediatrę i tylko to stosowaliśmy do 1 roku życia. Jeśli lekarz nie zaleci to ja również nie polecam stosować tylko emolientów ;)
Może po zwykłych kosmetykach sie nie slizga, po emolium dziecko jeźdz jak szalone ;) wiem bo siostra ma i kąpaliśmy raz Kingę u niej ;)

reklama
Anisen, ja specjalnie kupiłam taki leżaczek żeby się nie ślizgał, oprócz antypoślizgów ma też przyssawki więc porządnie się trzyma, nawet przy emolientach w kąpaniu :)

Do góry