reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe zakupoholiczki - hity i kity styczniówek

bluelovi domyślam się że są takie ewenementy :-) ja bym specjalnie mówiła, że to chłopiec :-D mogę się założyć, że wtedy by było "w różowym wózku.... Pani dziecko krzywdzi!!!" moja siostra na szczepienie włożyła synkowi czerwone ubranko i jej ktoś powiedział, że dziecko krzywdzi............

reklama
ja dla Nataniela używam babydream z rossamna, bardzo dobre i tanie :) a dla Gabrysia cały komplet kosmetyków z Hipp i mam nadzieję, że dobrze się będą sprawdzać.
te wszystkie emolienty to podobno kupa chemi i nic więcej, nie rozumiem tego całego "och ach" położnych na ich punkcie. Nataniel miał spapraną skórę przez kąpiele w oilatum, miał łojotokowe zapalenie skóry, a wtedy nie wolno! natłuszczać, ale przyszła pani położna i na siłę go w oilatum kąpać kazała... potem lekarz popukał się tylko w głowę co ona dzieciakowi narobiła, strup na strupie miał.. więc dziewczyny, same zobaczycie, czy dziecku potrzeba natłuszczenia, czy tylko nawilżenia... i obserwować maluszka

Blue jeszcze nie tak dawno różowy kolor zarezerwowany był dla chłopców, więc jak pani była "starej daty" to wcale się nie dziwię że spytała o płeć hehe ;-)

Ostatnia edycja:
jeszcze co do chusteczek, to ja ostatnio testuję na Natku Fitti z biedronki i bardzo dobre są :) ciekawe czy maluszkowi też by przypadły do gustu

Jesli chcecie kupic zabawki swoim Maluszkom to do 10 grudnia mam kod promocyjny (-25%) do smyka. Chetna niech napisze do mnie wiadomosc to wysle bo to kod jednorazowy ;-)

Vinga - moim zdaniem z oilatum jest jak z innymi kosmetykami - zależy od maluszka. Nie zgadzam się, że jest to kupa chemii...
Mnie oilatum uratowało - ja bardzo lubię te kosmetyki i zakupiłam je również do tego maluszka, starszy syn po Nivea miał tak straszną skórę, same czerwone place jakby odparzenia.
Fakt są strasznie drogie, ale przyznam, że o wiele więcej kosztowało mnie doprowadzenie do ładu skóry małego po uczuleniu niż oilatum :tak:
ja polecam, ale tak jak wcześniej pisałam wszystko będzie zależało od maluszka i jego skóry.

Maluszkowi kupiłam chusteczki pampersy, ale dla średniaczka czasami używam chusteczek z rossmanna, więc pewnie je przetestuję na maluszku.

Co do kolorów to kiedyś słyszałam na odwrót że różowy dla chłopców, niebieski dla dziewczyn... znalazłam coś takiego
"W latach 20stych zaczęto jednak produkować osobne linie stylistyczne dla dziewcząt i chłopców. Dla dziewczynek szyto sukieneczki, a dla chłopców spodenki. Początkowo, kolorystyka była jednak odwrócona – to chłopców ubierano na różowo, a dziewczynki na niebiesko.
Dlaczego?
Niebieski był kolorem delikatności, który dodatkowo, w kulturze chrześcijańskiej łączy się z wizerunkiem Matki Boskiej – naturalnym więc połączeniem było ubieranie dziewczynek na niebiesko, co odzwierciedlać miało czystość i dobro Maryji.
Różowy dla chłopców, był ułagodzoną wersją czerwonego – koloru agresji i mocy (a chłopiec to przecież przyszły mężczyzna, który musi być silny i energiczny).
Ten podział trwał ponad dwadzieścia lat – aż do lat 40stych, kiedy to kolor różowy (w wyniku działań czołowych projektantów odzieży dla dorosłych) zaczęto kojarzyć z kobiecością. Role płciowe w odzieży dla dzieci uległy więc odwróceniu – chłopcy zaczęli nosić kolor niebieski, dziewczynki różowy."

Ostatnia edycja:
ImageUploadedByForum BabyBoom1386600507.927178.jpgImageUploadedByForum BabyBoom1386600525.012485.jpg i ja sie pochwale bolidem jeszcze buda od spacerowki ale ni cholery nie mam sily zeby wyciagac ja z folii :)

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1386600507.927178.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1386600507.927178.jpg
    29,4 KB · Wyświetleń: 83
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1386600525.012485.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1386600525.012485.jpg
    25,2 KB · Wyświetleń: 82
reklama
Do góry